Turcia sfideaza UE


Turcia sfideaza UE si analizeaza reintroducerea PEDEPSEI cu MOARTEA

autor: FrontPress 12.11.2012
Premierul turc, islamistul moderat Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara va analiza posibilitatea de a reintroduce pedeapsa cu moartea pentru crime privind terorismul, la un deceniu după abolirea sa, informează AFP, citată de Agerpres. Acest lucru vine în contradicţie cu aspiraţiile statului asiatic de aderare la Uniunea Europeană, unde pedeapsa capitală este interzisă prin diferite acorduri şi tratate comunitare. 
Turcia a încetat să pună în practică “sentinţele fatale” în 1984, informează Adevărul. În 2002, Turcia a abolit pedeapsa cu moartea, măsura făcând parte dintr-un pachet de reforme menit să pregătească ţara pentru aderarea la Uniunea Europeană.
“Comunitatea internaţională nu e alcătuită doar din Uniunea Europeană. Pedeapsa cu moartea există în SUA, în China, în Rusia şi Japonia, de exemplu”, a spus Erdogan. “Puterea (de a ierta un criminal) îi aparţine familiei victimei, nu statului. Trebuie să facem ajustările necesare”, a declarat Erdogan, citat de agenţia de presă Anadolu.
Erdogan a ridicat chestiunea unei posibile reveniri la pedeapsa capitală duminică, când e evocat sprijinul popular pentru o astfel de măsură cu privire la liderul rebel kurd aflat în închisoare Abdullah Ocalan.
“Astăzi, numeroase persoane sunt în favoarea unei restabiliri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, deoarece părinţii celor morţi suferă în timp ce alţii sărbătoresc mâncând kebab”, a declarat el, cu referire la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi la susţinătorii acestuia.
Sugestia sa de a înscrie acest subiect pe agenda parlamentului survine în plină grevă a foamei a circa 700 de deţinuţi kurzi în închisorile turce. Ei cer îmbunătăţirea condiţiilor de încarcerare a lui Abdullah Ocalan, plasat în izolare de un an şi jumătate.
Comunistul Abdullah Ocalan a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999, o pedeapsă comutată în închisoare pe viaţă în octombrie 2002 după abolirea pedepsei cu moartea de către Ankara, sub presiunea Uniunii Europene, la care Turcia vrea să adere.
PKK este considerat o organizaţie teroristă de către Ankara, Uniunea Europeană şi SUA. Circa 45.000 de persoane au murit după ce PKK a pus mâna pe arme în 1984 pentru autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii sunt majoritari.
  Săptămâna trecută, la Bali, premierul turc a spus că nu poate înţelege cum un om care a omorât 77 de persoane poate primi doar 21 de ani de închisoare, făcând referire la Anders Breivik. Sursa: FrontPress.ro 
Citeste si 22 de ani de la abrogarea PEDEPSEI CU MOARTEA. 104 de persoane executate in regimul Ceausescu
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu