Federalizarea


Clip electoral pentru FEDERALIZAREA Romaniei, interzis de TVR (VIDEO)

autor: FrontPress 26.11.2012
Partidele maghiare şi-au ascuţit discursul autonomist în aşteptarea alegerilor de la începutul lunii decembrie. Astfel, apelurile la federalizare s-au înmulţit, apărând clipuri electorale ale organizaţiilor radicale prin care se afirmă că “România e prea mare” şi prin care se cere făţiş autonomia “ţinutului secuiesc”. Este şi cazul unui spot al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care a fost totuşi oprit de la difuzare de către Televiziunea publică,  pe motiv că ar încălca prevederile constituţionale.
Potrivit unui comunicat de presă al PPMT, TVR a refuzat difuzarea clipului deoarece coordonatorul emisiunilor de promovare electorală le-ar fi comunicat verbal studiourilor teritoriale ale Televiziunii publice că acest spot încalcă prevederile Constituţiei. În apărarea extremiştilor maghiari a sărit însă Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch care a condamnat decizia TVR.
Conţinutul spotului controversat cuprinde următorul mesaj: „Nu am intrat în spaţiul Schengen din cauza corupţiei la nivel înalt. Şi acest lucru nu ne place. Şeful nostru e FMI. Nu ne place. Oare România e prea mare pentru politicieni sau conducătorii sunt prea mici pentru România? Noi avem soluţii. Să ne luăm soarta în propriile mâini. Vrem o Transilvanie europeană, într-o Românie federală! Vrem autonomie. În 9 decembrie, votaţi soluţia transilvană pentru România. Votaţi Partidul Popular Maghiar din Transilvania!”
„Apreciem că invocarea argumentului încălcării ordinii constituţionale pentru a opri clipul electoral este un abuz şi un act de cenzură de natură a afecta sever procesul campaniei electorale. Formulările din clip sunt judecate prin scoatere din contextul campaniei generale a PPMT – informaţii accesibile oricui, inclusiv unui jurnalist cu funcţie de coordonare editorială. Campania vorbeşte explicit despre ‘mijloace paşnice şi democratice până la atingerea obiectivului […] final: autonomia’ (comunicat al PPMT). Constituţia României prevede mijloacele paşnice şi democratice prin care orice articol al legii fundamentale poate fi schimbat. România a trecut în ultimii ani prin câteva campanii şi un referendum în care s-a cerut modificarea Constituţiei. Încălcarea ordinii constituţionale ar însemna acţiuni care să îndemne la nerespectarea Constituţiei nu la modificarea ei pe căi legale. Or, spotul PPMT nu conţine nici un mesaj care să instige la nerespectarea Constituţiei. Totodată, refuzul TVR de a difuza acest spot încalcă legislaţia electorală, prin faptul că cenzurează mesajul unei părţi a minorităţii naţionale maghiare, reprezentate de PPMT”, susţin reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei ActiveWatch.
 ”Solicităm TVR repunerea urgentă în drepturi a spotului PPMT care pierde zilnic vizibilitate, din cauza unei intervenții nejustificate în procesul electoral firesc. Cerem CNA să intervină asupra TVR pentru a restabili legalitatea și să adopte în acest scop măsurile de care dispune conform legii”, continuă comunicatul organizaţiei conduse Mircea Toma. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu