N A T O


NATO: De 10 ani Romania este partasa la razboaie de agresiune!

autor: FrontPress 22.11.2012
Miercuri s-au împlinit 10 ani de când România a fost invitată să adere la NATO şi implicit să devină ţară agresoare împotriva unor popoare cu care românii nu au avut nimic de împărţit în toată istoria lor. Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, un fel de “diriginte” pentru poiticienii de pe Dâmboviţa, a declarat cu această ocazie că trupele americane şi cele române “sunt ca fraţii şi surorile”.  Diplomatul a continuat spunând că americanii sunt “recunoscători pentru rolul constructiv al României ca partener bilateral” şi că acest parteneriat va deveni o piatră de temelie pentru scutul antirachetă.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni, alături de oficialii străini, au participat şi toţi cei trei preşedinţi postdecembrişti: Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. Au fost prezenţi deasemenea şi şeful SRI, George Maior, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şeful STS, Marcel Opriş, precum şi şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă.
„În cei 10 ani scurşi de la momentul invitării, România şi-a definit un profil strategic: participarea semnificativă la operaţiile Alianţei (ISAF, KFOR, Active Endeavour, Operatiunea din Libia), rolul de promotor al procesului de extindere a NATO; contribuţia activă la dezvoltările conceptuale legate de rolul NATO – materializate în adoptarea noului concept strategic al NATO în 2010; participare activă la definirea rolului NATO în combaterea noilor ameninţări, precum cyberterorism; definirea şi implementarea în sistemul antirachetă“, a explicat Traian Băsescu uitând să menţioneze starea deplorabilă a armatei, România riscând să rămâmă chiar fără aviaţie militară.  Practic ţara noastră nu mai dispune de o armată propriu-zisă ci de un fel de “miliţie” dotată doar cu arme uşoare şi câteva blindate, tehnica de luptă necesară unei conflagraţii moderne fiind depăşită din punct de vedere tehnic sau lipsind cu desăvârşire (rachete balistice strategice, sisteme antiaeriene de ultimă generaţie, avioane de luptă moderne sau submarine).
Pe de altă parte Ion Iliescu a rămas cu gândul la curcubee româno-americane, uitând subit de nostalgiile cu steluţe roşii de provenienţă sovietică. „Ne-am bucurat de înţelegere, de sprijin în relaţiile noastre cu structurile conducătoare ale NATO şi SUA. Reuniunea de la Praga, care a consemnat intrarea noastră în NATO, a fost un moment solemn. Am participat acolo cu Năstase, cu Geoană, cu Ioan Mircea Paşcu. A rămas în memorie apariţia curcubeului, într-o zi ploioasă. Când am fost la Casa Albă, am văzut poza cu curcubeul de la Bucureşti, care a marcat intrarea noastră în NATO“, a afirmat fostul şef al statului.
În 21 noiembrie 2002, la summitul de la Praga, România a fost invitată să adere la NATO, alături de alte şase state europene (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia). România a aderat efectiv la alianţa militară în 29 martie 2004. La ceremonia de ieri s-a ţinut şi un moment de reculegere în memoria celor 23 de militari români morţi pe teatrele de operaţiuni ale NATO. Începând cu 2005, “Ziua NATO în România” se sărbătoreşte în prima duminică a lunii aprilie. Sursa: FrontPress.ro
Citeste si NATO pro si contra!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu