Europarlamentarii romani


Europarlamentarii romani, “dusmanii” PALESTINEI la Bruxelles

autor: FrontPress 27.11.2012
Cu o săptămână înainte ca Palestina să încerce să devină stat observator nemembru la ONU, Parlamentul European (PE) a dezbătut în plen o rezoluţie prin care condamna violenţele recente din Gaza şi îşi reafirma sprijinul pentru demersurile palestiniene pe lângă ONU. Actul, un gest simbolic şi un document fără putere legislativă, a trecut fără mari probleme de votul eurodeputaţilor, inclusiv problematicul articol 5, referitor la eforturile Palestinei de a deveni stat observator la ONU. Cu toate acestea, în masa de ”pentru”, a existat şi un grup de rebeli: europarlamentarii români. Aceştia au ales să se plaseze pe aceeaşi treaptă cu SUA şi Israelul când vine vorba de stoparea cu orice preţ consolidării statale a Autorităţii Palestiniene.
Subiectul Palestinei a devenit, săptămâna trecută, în plenul legislativului european, şi în plină campanie electorală acasă, unul transpartinic. Indiferent de partid, europarlamentarii noştri au spus aproape în unanimitate un ”nu” răspicat la demersurile ăreşedintelui Abbas de a-şi forţa intrarea în Adunarea Generală a ONU, scrie Gândul.
Din cei 33 de europarlamentari ai României, doar patru au mers pe linia politică a Parlamentului European şi şi-au afirmat sprijinul pentru statutul de observator al Palestinei. Ramona Mănescu (PNL, ALDE), Adina Vălean (PNL, ALDE), Csaba Sogor (UDMR, PPE) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM, neafiliat) au votat pentru articolul 5 (doar acesta a fost supus la vot electronic, rezoluţia per ansamblu fiind votată prin ridicare de mâini). Pe lista celor care au votat pe linie europeană apare şi Monica Macovei (PDL, PPE), însă stafful eurodeputatei a explicat pentru Gândul că este vorba despre o eroare la înregistrarea votului, Macovei votând la fel ca restul grupului PDL, deci împotriva Palestinei.
„M-am abţinut de la vot, pentru că, deşi susţin procesul de pace în Orientul Mijlociu, nu cred că el poate continua atât timp cât Hamas alege violenţele în locul negocierilor. Obţinerea calităţii de stat observator nemembru al ONU ar reprezenta legitimarea acţiunilor Hamas. Consider că este dreptul Israelului să îşi apere teritoriul şi cetăţenii de orice atac”, a explicat Elena Băsescu pentru jurnaliştii de la Gândul. „De asemenea, mă preocupă şi riscurile la care este supusă comunitatea românească din Israel. Pentru ca situaţia să nu se deterioreze şi mai tare, Hamas trebuie să oprească agresiunea militară şi să respecte acordul de încetare a focului”, a adăugat aceasta.
UE şi-a afirmat în repetate rânduri susţinerea pentru recunoaşterea Palestinei la ONU şi pentru o soluţie cu două state în Orientul Mijlociu (a se vedea Consiliul de Afaceri Externe din 14 mai şi 19 noiembrie). După încercări eşuate de a-şi câştiga scaunul în Adunarea Generală a ONU, Palestina încearcă joi să câştige măcar jumătate de loc la masa ţărilor lumii, cerând să fie recunoscut drept stat observator, chiar dacă nemembru. Decizia, care ar pune Palestina pe acelaşi loc la ONU ca şi Vaticanul, unul în mare parte simbolic, poate fi o bună punte de relansare a ambiţiilor vechi pe care acest stat, recunoscut de peste 110 ţări, le are.
În cazul în care ONU acceptă solicitarea Palestinei, ignorând împotrivirea acerbă a Statelor Unite, riscă să rămână fără fondurile americane, la fel cum a fost cazul UNESCO.
Anul trecut, România a votat în Consiliul Executiv împotriva aderării cu drepturi depline a Palestinei la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Doar ţara noastră, prin reprezentantul Nicolae Manolescu Apolzan, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline. Alte 14 ţări s-au abţinut de la vot. Cu toate acestea, Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covârşitoare: 40 de voturi “pentru” din totalul de 58. Recomandarea, iniţiată de un grup de ţări arabe, a fost supusă ulterior, la Paris, aprobării Conferinţei Generale a UNESCO, fiind votată de 107 de state. Alte 14 ţări au votat împotrivă şi 52 s-au abţinut, România plasându-se de această dată în ultima categorie.
România a recunoscut oficial statul Palestina la a doua zi după proclamarea acestuia în 1988, pe vremea regimului Nicolae Ceauşescu, atunci când ţara noastră juca rolul unui mediator de rang mediu în conflictul arabo-israelian. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu