Israel - Hamas


Escaladarea RAZBOIULUI “electoral” dintre Israel si Hamas (FOTO)

autor: FrontPress 16.11.2012

Tensiunile din Orientul Mijlociu escaladează de la o zi la alta, riscând să arunce în aer stabilitatea precară a regiunii, şi aşa şubrezită de conflictul din Siria. Liga Arabă a fixat o şedinţă de urgenţă pentru data de 17 noiembrie, anunţă postul de radio Vocea Rusiei. Miniştrii arabi se vor întruni la Cairo la cererea Egiptului şi Autorităţii Palestiniene. Pe ordinea de zi figurează o singură problemă: cum să se răspundă la ultimele acţiuni israeliene în Fâşia Gaza. Pe 14 noiembrie, armata israeliană a ucis pe unul dintre liderii aripii militare a Hamas, Ahmed al-Jabari şi au supus unui atac cartiere din Gaza.
Răspunsul palestinienilor a fost lansarea a sute de rachete în sudul Israelului, unele ajungând chiar la periferia Tel Avivului, populaţia fiind sfătuită să-şi facă provizii şi să se adăpostească în buncărele antiaeriene. Deasemenea au fost organizate în lumea musulmană ample demonstraţii de simpatie cu cauza palestiniană.
Israelul are o reacţie “disproporţionată” 
După ce SUA au apărat public “dreptul Israelului de a se apăra”, Rusia a ieşit la rampă considerând bombardamentele sioniste drept o reacţie “disproporţionată” faţă de atacurile grupării Hamas, chiar dacă şi acestea din urmă sunt “inacceptabile”.
“Atacurile din sudul Israelului, la fel ca şi bombardamentele disproporţionate asupra Fâşiei Gaza, mai ales că produc de ambele părţi victime în rândul civililor, sunt total inacceptabile”, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukaşevici.
Potrivit acestuia, recurgerea la forţă este inadmisibilă, iar aceste violenţe ar putea destabiliza întreaga regiune, scrie Evenimentul Zilei. “Facem un apel ferm la toate părţile implicate să pună capăt confruntărilor armate şi să acţioneze în aşa fel încât conflictul să nu conducă la o nouă baie de sânge. Având în vedere situaţia fragilă din Orientul Mijlociu şi din întrega Africă de Nord, considerăm că o asemenea escaladă poate avea consecinţe periculoase, inclusiv în alte părţi ale lumii arabe”, a atenţionat Lukaşevici.
Tratatul de pace dintre Israel şi Egipt în pericol de a fi anulat
Situaţia evoluează însă rapid, cu victime de ambele părţi. Egiptul a rechemat pe ambasadorul său din Israel, iar ambasadorul israelian a părăsit Cairo. Şedinţa închisă a Consiliului de Securitate al ONU convocată de urgenţă la cererea Palestinei, Maroc şi Egipt nu a dat rezultate. Nu s-au adoptat nici un fel de declaraţii. Toţi aşteaptă reacţia Hamas şi a ţărilor arabe. Acolo starea de spirit este destul de belicoasă. Chiar şi Qatarul pro-occidental a chemat ca Israelul să fie „pedepsit aspru”.
Principala întrebare care apare în legătură cu aceste evenimente: este posibil un al doilea război în Gaza? Cu alte cuvinte – o repetare a operaţiunii desfăşurată de Israel în 2008-2009. Ea a început pe o bază similară şi a continuat cu introducerea trupelor israeliene şi atacarea Fâşiei Gaza de pe mare.
Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a aprobat joi mobilizarea a 30.000 de rezervişti, care trebuie să fie disponibili în orice moment, transmite Mediafax. ”Suntem pe cale să extindem campania de raiduri în Fâşia Gaza”, a declarat, conform AFP, şi generalul Yoav Mordechai, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
Actuala escaladare a situaţiei din Gaza este înrăutăţită de faptul că preşedintele Egiptului, Mohammed Mursi – unul din foştii lideri ai mişcării Fraţii musulmani – are o atitudine foarte radicală faţă de Israel. Iar Egiptul este unica ţară arabă cu care Israelul are un tratat de pace.
Unii experţi ruşi, fac previziuni foarte sumbre în legătură cu aceasta. „Va folosi preşedintele Egiptului Mohammed Mursi operaţiunea din Gaza pentru ruperea tratatului de pace cu Israelul acum sau va găsi un motiv mai târziu, deja nu mai are o importanţă deosebită. În orice caz, Mursi va denunţa tratatul de pace cu Israelul. Războiul Israelului cu Egiptul din cauza situaţiei din Sinai, sau din cauza crizei generale din Egipt, sau din alt motiv este necesar pentru conducerea egipteană. Şi aici nu se poate face nimic”, consideră  preşedintele Institutului Orientului Mijlociu, Evgheni Satanovski.
Război electoral?
Pe de altă parte, operaţiunea militară a fost declanşată de Israel într-un moment politic sensibil, cu două luni înainte de alegerile din ianuarie. Premierul Benjamin Netanyahu a fost îndemnat de aripa de dreapta a propriului partid, Likud, să răspundă cu mai multă forţă proiectilelor lansate din Gaza şi a declarat deschis că intenţionează să se prezinte în alegeri drept „apărător al securităţii naţionale”, scrie Adevărul.
Publicaţia israeliană “Haaretz” sugerează că liderul militar al Hamas ucis în Gaza este pentru Netanyahu ceea ce Osama bin Laden a fost pentru campania de realegere a lui Barack Obama, în SUA, făcând o paralelă cu modul cum a fost folosită eliminarea lui bin Laden, pentru a demonstra hotărârea de oţel a candidatului la Casa Albă. Jabari a personificat umilirea Israelului, fiind autorul atacului în care a fost răpit soldatul israelian Gilat Shalit, răscumpărat după cinci ani de către Israel în schimbul a 1.027 de deţinuţi palestinieni. Israelienii din sudul ţării cereau acţiune din partea guvernului pentru a opri atacurile cu rachete ale palestinienilor. “Cine crede că poate afecta viaţa cetăţenilor fără să plătească din greu se înşeală”, a declarat recent Netanyahu.
Operaţiunea din Gaza îi forţează pe contracandidaţii lui Netanyahu să-l laude pentru reuşita sa. Unul dintre posibilii aspiranţi la funcţia lui Netanyahu, fostul premier Ehud Olmert, membru al partidului Kadima, a trimis felicitări armatei şi „factorilor de decizie”, al căror nume nu l-a menţionat. Olmert trebuia să-şi anunţe ieri întoarcerea în viaţa politică. Din cauza evenimentelor de la graniţa cu Gaza, anunţul a fost amânat. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu