Crestinism electoral


Crestinism ELECTORAL: “Merg la mai multe biserici, de trei ori pe weekend”

autor: FrontPress 28.11.2012
“Biserica e şi mai sfântă în campanie”, spune o directivă din manualul de luptă electorală al PDL, exprimată clar şi răspicat de Ioan Oltean. O ştie şi tabăra cealaltă, mulţi candidaţi USL împărtăşind credinţa că “imaginea de om credincios îţi poate aduce puncte în plus”, după cum ne dezvăluie deputatul PSD de Bârlad, Adrian Solomon. În campanie, candidaţii se înjură, după aceea se duc la biserică. În România, aleşii nu sunt mai răi sau mai buni decât alegătorii lor.
Pedeliştii se roagă mai mult
Pentru că situaţia lor electorală este mai proastă, pedeliştii au nevoie de mai mult ajutor din partea Divinităţii. În timp ce aşteaptă redistribuirea (poţi număra pe degete colegiile unde candidaţii PDL vor obţine peste 50 la sută din voturi), candidaţii PDL mai trec pe la biserică. Ioan Oltean este tranşant: “De ce să ne ascundem după deget? Asta e o realitate pe care o trăim. În campanie se merge la fiecare eveniment, târg şi festival, oricât de mic ar fi, se merge la biserică şi politicienii se închină în coate şi-n genunchi, toţi vin smeriţi şi se roagă. Biserica e şi mai sfântă în campanie. Nu ştiu dacă aduc voturi în plus, dar ne văd oamenii. Cei care nu recunosc asta fie mint, fie sunt ipocriţi”.
Candidatul PDL Ioan Oltean vizitează Mânăstirea Salva cu ocazia hramului “Izvorul Tămăduirii”, în localitatea Salva (fotografie din 20 aprilie 2012)
Însuşindu-şi strategia, deputatul PDL Gabriel Gospodaru merge la biserică în fiecare săptămână, dar de plăcere, nu pentru campanie, după cum ţine să ne precizeze: “Eu sunt credincios şi merg la biserică în fiecare vineri, că duminica nu pot să ajung, că sunt la munte. Mă duc ca să mă reculeg, să fiu eu cu gândurile mele. Trebuie să ne iubim aproapele şi da, ne ajută şi să avem succes. Dar eu sunt un enoriaş de vârf al Parohiei mele, am o relaţie foarte bună cu părintele, soţia mea este fată de dascăl şi merge la fiecare sărbătoare la biserică”. Gospodaru ştie că Dumnezeu ăţi dă, dar nu îţi bagă în traistă: “Nu Dumnezeu te bagă-n Parlament. Dar în campanie electorală este permis să mergi la hramuri şi la sărbători mari, trebuie să profiţi de ele că acolo se adună mulţi oameni şi mai schimbi o vorbă cu ei. Nu e o chestiune de religie, dar nici propaganda electorală, e doar un prilej să te vadă oamenii şi să vorbeşti cu ei”.
William Brînză, deputat PDL de diaspora, este campion la mers la biserică: “Înainte de a intra în politică mergeam regulat la biserică, iar acum merg mai des ca alţii, chiar şi de trei ori pe weekend, în mai multe biserici. Mă consider un om credincios pentru că şi crescut într-o familie de oameni credincioşi. Ştiu că sunt mulţi care îşi fac cruce, stau în genunchi şi aprind lumânări doar atunci când vor ceva, am şi eu colegi care fac asta. Divinitatea te ajută oricând, dacă o faci din suflet. Bisericile sunt şi un catalizator de oameni, un loc în care poţi să îmbini spiritualitate cu traiul de zi cu zi”.
În cursa înarmărilor spirituale, deputatul PDL de diaspora, William Brînză face un pas în plus. “În noua campanie vreau să aducem morţii şi răniţii din străinătate acasă gratuit, 1% din fondul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni să fie destinat acestor cheltuieli. Eu merg pe principiul continuităţii, nu trebuie neapărat să vin cu ceva nou pentru că mă ştie lumea, eu în fiecare weekend sunt alt oraş. Cariera mea politică e ca un meci de fotbal desfăşurat la nesfârşit, fără pauză, sunt singur pe contrasens mereu, nu numai în campanie, din primul minut până în ultimul minut”, se descrie Brînză dintr-o suflare.
Strategia mersului la biserică în campanie nu este îmbrăţişată de noii aliaţi ai PDL. Chiar dacă nu poate aduce la zestrea ARD mare lucru din perspectiva procentelor, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu speră să compenseze pe parte spirituală. Absolvent al Facultăţii de Teologie, liderul creştin-democraţilor se teme de ipocrizie: “Nu cred că mersul la biserică te ajută în campanie pentru că acolo este un electorat sensibil la mesajele religioase care nu votează cu cineva doar că a venit o data la biserică în campanie. Nu dă bine pentru oricine să meargă la biserică în campanie electorală, asta este o ipocrizie”.
Pesediştii se roagă în două părţi, la biserică şi la partid
Oameni cu frica lui Dumnezeu, pesediştii se duc la biserică în capmanie, dar ştiu că nu pot lăsa tot greul pe mâna Divinităţii. Ce nu poate face Domnul, compensează partidul, care are structuri locale bine închegate ca să trimită cât mai mulţi candidaţi în Parlament, după cum ne precizează intervievaţii noştri. Metoda “mersul la biserică” funcţionează la alegători, dar doar parţial, ne explică deputatul de Bârlad, pesedistul Adrian Solomon. “Nu pot să-i condamn pe oamenii care apelează la divinitate, la credinţă atunci când vor să obţină ceva, dar divinitatea nu are timp să rezolve aceste probleme. Nu Dumnezeu votează pe 9 decembrie. La biserică politicienii merg ca să-i cunoască oamenii, nu ca să-şi umple urna cu voturi. Dar da, imaginea de om credincios îţi poate aduce puncte în plus, pe toate laturile, mai ales cea spirituală”.
Mircea Geoană sărută moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, la Iaşi. (fotografie din 14 octombrie 2008)
Solomon îi iubeşte pe enoriaşi ca pe propriii alegători: “Cred în Dumnezeu, dar asta e ceva intim. De regulă merg la biserică, îmi fac timp, mai ales că am şi o funcţie la Episcopie. Este o datorie să fim credincioşi. Cerşetoria este interzisă prin lege, dar oamenii fac asta din cauza lui Boc, sunt nevoiţi să cerşească, aşa că eu încerc să-i ajut cum pot. Cu o pâine, un măr, o sticlă de apă, că trebuie să ne iubim aproapele”.
Puterea bisericii este recunoscută şi de deputatul PSD Andrei Valentin Sava, care nu demult a depus o iniţiativă legislativă prin care dorea neimpozitarea salariilor preoţilor şi personalului neclerical. Chiar dacă menţionează că nu apelează la rugăciuni doar în campanie electorală, acesta spune că e bine să te rogi oriunde şi oricând: “Ajută orice rugăciune spusă oricând şi oriunde, nu poţi să faci asta doar în campanie. În faţa Domnului suntem toţi la fel. Biserica este una dintre marile speranţe ale poporului român”.
Lupta contra marilor ispite: etnobotanicele şi… internetul
La Galaţi, deputatul PSD Florin Pâslaru se luptă cu problema etnobotanicelor şi vrea să închidă, printr-o lege, toate magazinele în care acestea se vând. Mai nou, “se vând prin sex-shopuri”, spune parlamentarul, precizând că autorităţile locale i-au semnalat “camuflarea” subtanţelor ilegale pe rafturile magazinelor destinate adulţilor.
În acelaşi ton, deputatul Mircia Giurgiu vrea acordarea de echipament sportiv copiilor din clasa întâi, reglementare necesară pentru familiile nevoiaşe. Totodată, el spune că această măsură ar feri copiii de droguri. “Vreau echipament de sport gratuit pentru elevii de clasa întâi, că unii oameni nu au bani să le cumpere la copii şi noi trebuie să-i ajutăm. Ideea a venit de la Jocurile Olimpice, când România nu a obţinut un scor prea bun, iar noi trebuie să facem ceva ca să-i încurajăm să facă sport. De aceea eu am propus şi ca elevii să nu mai primească note la educaţie fizică, ci calificative, ca să vină la oră, să alerge pe teren şi să-i ferim de ispite, precum drogurile sau internetul”.
Da, există şi politicieni mai neduşi la biserică
Nu toţi politicienii dau însă acatiste în campanie. De pildă, deputatul PDL Nicuşor Păduraru ne-o spune direct: “Nu vreau iniţiative care să facă rating. Sunt un politician steril, nu dau legi pentru copaci sentimentali sau pentru preoţi, deci nu sunt interesant pentru public”.
Radu Berceanu fuge de agheasmă: “Eu nu sunt credincios pentru că sunt inginer de aviaţie. Nu prea merg la biserică, decât foarte rar, dar nici ateu nu sunt. Biserica e cu treaba ei, politica cu a ei. Nu e nevoie să vină soboruri bisericeşti să te stropească cu florile alea cu aghiasmă ca să ai noroc sau ca să-ţi iasă ceva, aşa cum se practică pe la noi. Biserica e şi ea mai mercantilă decât ar trebui şi d-aia se folosesc mulţi de ea. Dar chiar dacă electoratul care merge la biserică/ are nas ca să-i simtă pe cei cu adevărat credincioşi, şi ăia sunt tot oameni şi mai ales, tot români”. De Sorina Ionaşc, Irina Borş – Gandul
Calendar electoral cu Roberta Anastase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu