Palestinienii avertizeaza





Palestina pune presiuni asupra statelor vestice pentru a-i oferi sprijin în inițiativa de a fi recunoscută ca stat. Mai mulți oficiali palestinieni au avertizat Statele Unite și Europa că, dacă refuză să facă acest lucru, eforturile Hamas de a-și consolida puterea se vor intensifica.

Refuzul de a sprijini Palestina pentru a fi recunoscută ca stat de către Organizația Națiunilor Unite ar valida concepția că violența, și nu diplomația, este cea mai bună cale de a câștiga teren în fața Israelului, au transmis reprezentanții palestinieni, potrivit ”The Guardian”.
Aceștia consideră că votul este un test crucial pentru viitorul strategiei diplomatice a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, mai ales după ce credibilitatea acestuia a fost grav știrbită în rândul palestinienilor de ceea ce ei consideră drept un succes al Hamas înconflictul cu Israel de luna aceasta.

Mulți palestinieni de rând consideră că acest conflict a arătat faptul că a răspunde Israelului cu violență aduce rezultate, în opoziție cu anii de concesii făcute sub îndrumarea planurilor de pace ale SUA. Eșecul în a-l sprijini pe Abbas aduce cu sine riscul de a submina și mai tarepoziția sa tot mai șubredă, avertizează palestinienii.
Franța a anunțat deja că va vota pentru recunoașterea statului palestinian, iar Spania se pare că va face același lucru. Însă SUA și Marea Britanie încearcă să slăbească impactul votului punând presiuni considerabile asupra liderilor palestinieni pentru a oferi garanții că nu vor profita de noul statut pentru a acuza Israelul de crime de război la Curtea Penală Internațională și că nu vor încerca să obțină avantaje la Curtea Internațională de Justiție.
Potrivit unor oficiali palestinieni, SUA și Marea Britanie au pus presiuni asupra lui Abbas pentrua semna o scrisoare secretă prin care să dea asigurări că nu va intenta acțiuni lla Curtea Penală Internațională. http://www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu