Indepartarea lui Lenin


Initiativa legislativa pentru indepartarea lui LENIN din TOATE orasele rusesti

autor: FrontPress 22.11.2012
Parlamentarii ruşi au ajuns la concluzia că a venit timpul desprinderii de trecutul bolşevic prin îndepărtarea din oraşe a tuturor monumentelor şi statuilor dedicate părintelui revoluţiei comuniste din 1917, Vladimir Lenin.
Memorialele dedicate acestei “figuri controversate” ar trebui relocate în muzee sau pe alei speciale dedicate personajelor istorice, a sugerat autorul acestei iniţiative legislative, deputatul liberal-democrat Aleksandr Kurdyumov. Ideea “delenininizării”, care va fi dezbătută de legiuitori, a fost agreată şi de mai mulţi membri ai partidului Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Vladimir Putin, scrie cotidianul Izvestia.
Argumentul principal adus de  Kurdyumov pentru îndepărtarea monumentelor comuniste este legat de costul ridicat de întreţinere a acestora. Politicianul consideră că ar fi mult mai bine ca statuiile lui Lenin să fie închise în muzee pentru a fi astfel ferite şi de actele de vandalism tot mai dese.
Statuile lui Lenin sunt încă prezente în pieţele centrale din majoritatea oraşelor din Rusia. Deasemenea aproape că nu există o localitate care să nu aibă măcar o stradă denumită după liderul bolşevic.
“A venit vremea să lăsăm doar monumentele care sunt opere de artă excepţionale şi doar acolo unde populaţia le doreşte”, a mai declarat deputatul liberal-democrat. “Sunt multe locuri unde există doar memoriale dedicate lui Lenin, ceea ce este nedrept faţă de alte personalităţi precum ţarul Petru cel Mare, generalul Alexandru Suvurov, ţarul Ivan cel Groaznic sau alţii”, a continuat  Kurdyumov.
Dacă iniţiativa legislativă propusă de acesta va fi adoptată, autorităţile locale vor fi nevoite să organizeze referendumuri pentru a consulta populaţia în legătură cu îndepărtarea statuilor lui Lenin. Dacă oamenii nu vor mai dori să vadă aceste monumente sovietice în oraşele lor, ele vor fi depozitate în muzee sau vor fi scoase la vânzare.
Cum era de aşteptat, cei care s-au împotrivit cel mai zgomotos au fost parlamentarii din Partidul Comunist. “Lenin este părintele fondator al Federaţiei Ruse. La fel ca George Washington în America”, a declarat  Sergey Obukhov, un membru de bază al partidului. Acesta a mai precizat că în Rusia încă mai există în vigoare legi semnate de Lenin.
Vladimir Ilici Lenin, pe numele său adevărat Ulianov, s-a născut pe 22 aprilie 1870 şi a fost liderul partidului bolşevic, precum şi primul premier al Uniunii Sovietice. A murit în 21 ianuarie 1924, cauza oficială a morţii lui fiind ateroscleroza cerebrală. Cu toate acestea s-a mai vehiculat că ar fi murit în urma unei boli cu transmitere sexuală. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu