Ceausescu a mediat


CEAUSESCU a mediat PACEA dintre Egipt si Israel

autor: FrontPress 28.11.2012
Nicolae Ceauşescu a jucat, în anul 1977, rolul de intermediar în negocierile de pace dintre Israel şi Egipt, promovând şi intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum şi recunoaşterea Palestinei, confirmă documente israeliene declasificate marţi, scrie ziarul Haaretz.
“Voi dezvălui acum lucruri care nu pot fi făcute publice”, declara premierul israelian Menachem Begin în cursul unei şedinţe de guvern din 4 septembrie 1977.
“Preşedintele român, Nicolae Ceauşescu, mi-a spus că preşedintele Egiptului, Anwar El Sadat, este pregătit pentru o întâlnire între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. L-am întrebat dacă este vorba de o întrevedere între preşedintele Egiptului şi eu, dar mi-a spus că, deocamdată, este vorba de o întâlnire la nivel de reprezentanţi ai celor două ţări”, explica Menachem Begin, conform documentelor secrete declasificate marţi, la 35 de ani de la vizita efectuată în Egipt care a prefigurat semnarea acordului de pace între cele două state.
Arhivele de Stat din Israel au dezvăluit în total aproximativ 40 de documente referitoare la aceste evenimente.
Premierul israelian Menachem Begin, care a condus Executivul statului evreu în perioada iunie 1977 – octombrie 1983, efectuase o vizită în România – singurul stat comunist care menţinea la acea vreme relaţiile diplomatice – în august 1977. Israelul încerca, la acea vreme, să menţină contactele diplomatice cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă.
În cursul unei întrevederi private cu Ceauşescu, Menachem Begin a fost informat că Anwar Sadat acceptase organizarea unei reuniuni directe între reprezentanţii Israelului şi Egiptului. “Am profitat de oportunitatea unei conversaţii personale cu Nicolae Ceauşescu; preşedintele s-a oprit din discuţia care dura de două ore şi a mers cu mine în grădină, doar cu un interpret”, le spunea Begin miniştrilor israelieni.
În plus faţă de relaţiile cu Egiptul, Ceauşescu a propus ca Israelul să recunoască Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi să negocieze cu aceasta. “Ceauşescu mi-a spus că ar trebui să recunoaştem OEP, ar trebui să purtăm negocieri cu Yasser Arafat; Arafat este un om bun, Ceauşescu a vorbit cu el şi există oameni care sunt mult mai răi în OEP, Arafat este pregătit să recunoască statul Israel”, le explica premierul Begin miniştrilor israelieni.
În cursul întrevederii, Ceauşescu a cerut Israelului să se retragă din teritoriile ocupate în 1967. Ceauşescu “a vorbit şi despre colonii, iar eu i-am răspuns ce era necesar. A cerut retragerea la frontierele din 1967… Mi-a spus: Dacă Israelul va continua actualele politici – adică nu va accepta retragerea la frontierele din 4 iunie 1967, nu va recunoaşte statul Palestina, nu va purta negocieri cu OEP – el este îngrijorat – şi a spus acest lucru cu preocupare – că sentimentele antievreieşti se vor accentua în multe zone ale lumii. I-am spus: vreau să ştii că poporul evreu este unit acum, mai mult ca niciodată, în jurul Israelului”, a precizat Begin, conform documentelor.
În afară de mesajul din partea lui Anwar El Sadat transmis prin intermediul României, Israelul a folosit şi contactele cu Marocul şi cu regele Hassan al II-lea pentru a organiza o reuniune cu partea egipteană.
În urma negocierilor iniţiate după mesajul intermediat de Nicolae Ceauşescu, Israelul a semnat, în 1979, un tratat de pace cu Egiptul, conform Acordurilor de Pace de la Camp David. Acordul de pace, aflat în vigoare şi în prezent, a fost semnat de preşedintele egiptean de la acea vreme, Anwar El Sadat, şi de fostul premier israelian Menachem Begin.
În relaţia cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi cu Autoritatea Palestiniană, Israelul nu a dat curs recomandării lui Nicolae Ceauşescu de a recunoaşte statul palestinian. De pe Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu