VAL DE PROTESTE !


Val de proteste si lupte de strada in EUROPA. Demonstratii sindicale anemice in ROMANIA

autor: FrontPress 15.11.2012
Valul de proteste faţă de măsurile de austeritate s-a încheiat cu violenţe, în Spania şi Portugalia. Nemulţumirea oamenilor faţă de şomaj şi reducerile bugetare au dat în clocot. Peste o sută de persoane au fost rănite în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.
După o zi de grevă generală şi un miting uriaş, centrul Madridului a devenit ieri scena unor adevărate lupte de stradă. Protestatarii au atacat sedii de bănci, au incendiat containere de gunoi şi au aruncat cu pietre, sticle şi petarde în poliţişti. Forţele de ordine au tras în manifestanţi cu gloanţe de cauciuc.
Incidente similare au avut loc şi în Barcelona. În total, 74 de persoane au fost rănite şi 142 arestate, în ambele oraşe.
Lupte de stradă și în capitala Portugaliei, Lisabona. Manifestanţii sătui de austeritate au încercat să treacă de bariera de securitate din jurul Parlamentului. Ei şi-au vărsat furia pe poliţişti, pe care i-au atacat cu pietre şi gunoaie. Riposta a fost pe măsură. Poliţia i-a bătut cu bastoane de cauciuc, iar 48 de oameni au fost răniţi în confruntări.
Sunt imagini neobişnuite pentru Portugalia, unde manifestaţiile sunt în general paşnice.
Violențe au fost și în Italia. Dacă mobilizarea sindicală a fost modestă, în prima linie a protestelor s-au aflatt studenţii. La Roma, Milano şi în alte mari oraşe, tinerii au protestat faţă de măsurile de austeritate şi de majorarea taxelor universitare. Ei au atacat sediile unor bănci şi ale unor şcoli private. Poliţia a tras cu petarde şi gaze lacrimogene şi a intervenit în forţă.
Manifestaţiile au avut loc într-o zi în care sute de mii de europeni au ieşit în stradă ori au făcut grevă pentru a protesta faţă de nivelul şomajului şi de măsurile de austeritate care, spun ei, nu fac decât să agraveze criza economică. Pe lângă Spania, Portugalia şi Italia, au fost proteste şi în Grecia, Belgia, Franţa şi Germania.
Mobilizare extrem de slabă în România
Solidaritatea s-a dovedit ceva mai timidă în România, unde sindicaliştii au anunţat şi ei manifestaţii ample în 13 oraşe din toată ţara, dar nici măcar un sfert dintre oamenii aşteptaţi la proteste nu au ieşit în stradă.
În Bucureşti, protestul a început cu întîrziere şi s-a terminat mai devreme decât a fost programat. La acţiunea din Piaţa Victoriei s-au adunat doar cîteva zeci de manifestanţi.
Şi la Galaţi au fost mai puţin de 50 de protestatari, care au cerut păstrarea locurilor de muncă. La Reşiţa, în loc de 300 de sindicalişti, s-au adunat numai 30. În majoritatea cazurilor, manifestanţii au plecat acasă înainte de expirarea termenului acordat pentru miting.
La Oltchim, în schimb, protestele s-au lăsat cu veşti bune. Autorităţile au promis că toţi cei peste 3.000 de angajaţi îşi vor lua astăzi salariile pe septembrie, iar la sfârşitul lunii, banii pe octombrie. Anunţul a venit după ce peste 400 de muncitori au demonstrat din nou în curtea combinatului, alături de cei șase colegi care fac greva foamei. De pe Digi24

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu