H A G A


HAGA: Generali CROATI achitati. SARBII continua sa fie judecati pentru crime de razboi (FOTO)

autor: FrontPress 16.11.2012
In vreme ce liderii politici si militari ai sarbilor continua sa fie judecati de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, doi fosti generali croati, care sunt acuzati de crime de razboi si crime impotriva umanitatii, au castigat vineri apelul facut la Curtea de la Haga, fiind achitati pentru faptele lor.
Ante Gotovina si Mladen Markac au fost condamnati in 2011 la cate 24 si respectiv 18 ani de inchisoare pentru fapte comise in anul 1995. Ambii au conspirat cu fostul presedinte croat Franjo Tudjman (decedat in 1999) sa curete etnic mai multe regiuni din Croatia locuite de sarbi.
In urma deciziei de vineri, Gotovina si Markac au fost achitati de tribunalul de razboi de la Haga, pentru acuzatiile de atrocitati impotriva sarbilor, informeaza BBC. Totodata, judecatorii au decis cu o majoritate de 3 la 2 eliberarea fostilor lideri militari croati.
Cei doi fosti sunt considerati eroi nationali in tara natala, pentru rolurile avute in Operatiunea Furtuna, batalia care a pecetluit independenta Croatiei fata de fosta Iugoslavie. Inainte de judecarea apelurilor, organizatiile de veterani de razboi s-au rugat pentru generali iar mii de oameni au sarbatorit decizia tribunalului pe strazile din Zagreb.
In 1995, Ante Gotovina si Mladen Markac au condus o ofensiva militara pentru a-i expulza pe rebelii sarbi de pe pamantul ocupat timp de ani de zile de-a lungul granitei Croatiei cu Bosnia. Sute de etnici sarbi au fost ucisi in operatiunea de recastigare a autoproclamatei Republici sarbesti Krajina (foto sus), situata pe teritoriul Croatiei. Deasemenea, peste 200.000 de etnici sarbi au fost alungati din casele lor. Sursa: FrontPress.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu