Chipuri de sfinti


UE nu doreste chipuri de SFINTI pe moneda euro

autor: FrontPress 27.11.2012
In ciuda tensiunilor politice dintre Ungaria si Slovacia, legate de numeroasa comunitate maghiara din Slovacia, cele doua tari s-au aliat impotriva zonei euro. Vicepremierul maghiar Zsolt Semjen, care face parte din coalitia Fidesz-KDNP aflata la putere, a anuntat printr-un comunicat ca este solidar cu demersul Slovaciei de a emite o moneda aniversara de 2 euro pe care apar Sfintii Chiril si Metodiu, scrie Politics.hu.
Fiecare stat membru al zonei euro are dreptul sa emita o moneda aniversara, iar Slovacia se pregateste sa o scoata anul viitor, design-ul fiind realizat in urma cu aproape 10 ani.
Designul original a fost insa respins de celelalte membre, care au considerat ca, avand in vedere neutralitate religioasa a Uniunii Europene, o moneda europeana nu poate avea sfinti cu aureole, iar cele 16 state au convins Slovacia sa refaca moneda, cu Sfinftii fara aureole.
In acest context, Semjen a precizat ca este complet de acord cu declaratia emisa de conferinta episcopilor catolici slovaci, care au afirmat ca respingerea din partea UE este o “incalcare a traditiilor crestine europene”.
Moneda urmeaza sa marcheze aniversarea a 1150 de ani de la venirea acestora pe teritoriul Slovaciei, pentru a raspandi crestinismul. Sfintii Chiril si Metodie sunt creditati cu traducerea Bibliei in limba slavona. De pe HotNews

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu