China


China intentioneaza sa arate pumnul SUA in Oceanul Pacific

autor: FrontPress 27.11.2012
Constructorii de nave militare dezvoltă „spiritul” de la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Dăruind un cadou congresului – portavionul Liaoning – ei sunt pregătiţi să construiască noi portavioane, a declarat şeful Corporaţiei Navale de Stat, Hu Wenmin, pe şantierul căreia a avut loc dotarea crucişătorului Variag, cumpărat de la Ucraina, pe care chinezii l-au denumit Liaoning.
Aceasta este prima declaraţie de după congresul Partidului Comunist Chinez, care confirmă cursul de modernizare şi înzestrare a Forţelor Navale ale Chinei, menţionează Iakob Bergher, expert la Institutul Extremului Orient.
„Unul dintre constructorii portavionului Liaoning a declarat că ei au primit Variag ca o platformă pentru gunoi şi au făcut din el un portavion modern. China are de mult timp în plan să-şi creeze propria flota de portavioane. Deocamdată se lucrează la un model care are la bază Variag, urmând procesul în sine de construire. Acest scop a fost anunţat până la congres, iar la congres a fost confirmat”.
Hu Wenmin a declarat că ţara sa este pregătită să construiască mai multe „baze aeriene pe mare”, fără a specifica numărul lor. Totodată va dezvolta şi capacităţile de producere a armamentului pentru înzestrarea portavioanelor. Potrivit general-maiorului în rezervă Vladimir Dvorkin, China este în stare să scape de eticheta de singur membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care nu are un portavion construit în totalitate prin forţe proprii.
„Nu este o sarcină uşoară, însă eu cred că statul chinez se va descurca, de moment ce construieşte o flotă submarină purtătoare de rachete. Este o problemă de timp şi de resurse. China are resurse, timpul, fireşte, nu va fi foarte rapid. Însă chinezii nu îşi fac planuri pe termen scurt”.
Programul de construire a portavioanelor are legătură directă cu intenţia de a avea noi argumente în disputele teritoriale cu vecinii, consideră Iakob Bergher.
„Japonia a decis să naţionalizeze urgent Insulele Senkaku (Diaoyu în chineză). Din punctul de vedere al Chinei, este un comerţ cu insule chinezeşti. Modernizarea flotei navale trebuie văzută ca un răspuns la acest pas”.
General-maiorul în rezervă Vladimir Dvorkin consideră că grupul de portavioane este un nou argument al Chinei în divergenţa geopolitică cu SUA.
„Sarcina constă în menţinerea influenţei sale pe mările şi în strâmtorile din vecinătatea ei. Acolo acum prevalează flota americană. SUA au mizat pe intensificarea prezenţei sale în Oceanul Pacific, explicând acest lucru prin asigurarea securităţii. Portavioanele reprezintă un răspuns al Chinei la aceste planuri ale SUA”.
Judecând după toate probabilităţile, divergenţa dintre SUA şi China în Oceanul Pacific se va agrava. Acest lucru are legătură în primul rând cu intenţia Pentagonului de a disloca acolo 60% din Forţele sale Navale, inclusiv portavioane. Aceasta este o lovitură asupra intereselor Chinei, care consideră regiunea zonă a intereselor sale şi intenţionează să joace acolo după regulile sale. Totuşi se pare că portavioanele vor fi insuficiente pentru a schimba situaţia politico-militară. Beijingul înţelege bine acest lucru, ceea ce înseamnă că pot exista noi „cadouri” politico-militare. De această dată cu ocazia sesiunea de primăvară a Congresului Partidului Comunist al Chinei, la care va fi aleasă noua conducere a ţării. De Vladimir Fiodorov - Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu