Antisemitism


Parlamentar maghiar acuzat de “antisemitism” pentru ca a cerut liste cu cetatenii israelieni din Ungaria

autor: FrontPress 28.11.2012

Mai mulţi parlamentari de la Budapesta au purtat stele galbene evreieşti în piept şi câteva sute de cetăţeni au manifestat în stradă împotriva unor declaraţii considerate “antisemite” făcute de un lider al partidului naţionalist Jobbik.  Scandalul a început după ce Marton Gyongyosi a cerut luni Guvernului să întocmească liste cu evreii din ţară, motivând cu faptul că aceștia ar reprezenta “un risc pentru securitatea naţională”, informează Reuters.
„Consider că, în condițiile unui asemenea conflict, este oportun un recensământ al persoanelor cu rădăcini evreiești, care trăiesc aici, în special al celor din Parlamentul și Guvernul Ungariei, care, într-adevăr, reprezintă un risc pentru securitatea țării”, a declarat Gyongyosi, chiar de la tribuna Parlamentului, după ce Ministerul de Externa a anunţat că este de partea Israelului în conflictul din Gaza. Ulterior, acesta a revenit asupra afirmațiilor sale, susținând că s-a referit exclusiv la persoanele care dețin atât cetățenia ungară, cât și pe cea israeliană.
Cu toate acestea, declaraţiile sale au fost aspru condamnate de organizaţiile evreieşti, parlamentari şi chiar de către premierul Viktor Orban.
Politicianul maghiar, care este şi responsabil cu departamentul de relaţii externe al Jobbik, nu este la prima ieşire de acest gen. Acesta a mai declarat la începutul anului, într-un interviu acordat Jewish Chronicle, că “evreii ar cumpăra Ungaria”.
Gyongyosi, în vârstă de 35 de ani, este fiul unui diplomat de carieră şi copilăria şi-a petrecut-o în ţări precum Egipt, Irak, Afganistan sau India, informează AFP. Deasemenea este un mare admirator al Iranului. În prezent în Ungaria trăiesc circa 100.000 de evrei.
Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut 17 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2010 şi un număr de 45 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste, precum Frontul Naţional din Franţa sau Naţional-Democraţii din Suedia. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu