Nationalistii greci


Eroi din antichitate omagiati de tinerii nationalisti greci (FOTO)

autor: FrontPress 23.11.2012
Sute de naţionalişti radicali de la partidul Zorii Aurii din Grecia au participat zilele trecute la o acţiune de comemorare a eroilor legendari din Bătălia de la Maraton, care a avut loc în urmă cu circa 2.500 de ani. Tinerii au dorit să aducă astfel un omagiu aceolora care “au murit apărând pământul grecesc şi rasa elenă” în luptele contra invadatorilor persani.
Naţionaliştii din mai multe localităţi s-au deplasat într-o coloană de peste 50 de autoturisme la gorganul de la Maraton. În discursul său, George Papageorgiou, membru al Comitetului Central de Conducere a Zorilor Aurii, a explicat importanţa acestei comemorări, eroii din antichitate fiind consideraţi un exemplu demn de urmat pentru generaţiile actuale.
Alexandrakis Costas, alt lider al partidului, a făcut şi el o paralelă între trecut şi prezent. Acesta a declarat că şi grecii de astăzi sunt puşi în faţa unei invazii, de data aceasta una reprezentată de milioanele de imigranţi non-europeni.
Partidul Zorii Aurii a zguduit în luna iunie sistemul politic din Grecia obţinând la alegerile parlamentare 7 la sută din voturi, revenindu-i astfel 18 locuri în Parlamentul din Atena.
Bătălia de la Maraton a avut loc în anul 490 î.Hr., între armata persană care invadase Grecia continentală și o alianță a orașelor-stat elene. A fost un episod hotărâtor din cadrul Războaielor medice, fiind prima dată când perșii au fost înfrânți decisiv într-o bătălie deschisă. Bătălia de la Maraton a marcat sfârșitul primei invazii a perșilor în Grecia, aceștia fiind siliți să se retragă în Asia. Deși războaiele dintre greci și perși au continuat, cu unele întreruperi, încă mulți ani, bătălia de la Maraton a demontat mitul invincibilității persane, pregătind terenul pentru următoarele bătălii victorioase ale grecilor, de la Salamina și Plateea. Sursa: FrontPress.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu