Bancile se tem


BANCILE se tem ca noul Cod Civil le va obliga sa RETURNEZE in masa COMISIOANELE abuzive

autor: FrontPress 22.11.2012
Bancilor le este teama ca ar putea fi obligate sa returneze in mod colectiv comisioanele abuzive pe care le-au aplicat de-a lungul timpului clientilor. Pana in prezent, au avut castig de cauza, punctual, doar clientii care au dat in judecata banca.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) estimeaza ca bancile ar putea inregistra pierderi de 600 de milioane de euro pe an in cazul in care noul Cod de procedura civila va contine un articol care ii imputerniceste pe judecatori sa oblige bancile sa elimine o clauza abuziva din toate contractele de acelasi gen atunci cand constata existenta acesteia intr-un anumit caz. Noul Cod de procedura civila ar trebui sa intre in vigoare de la 1 februarie 2013.
“Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se arata intr-o scrisoare ARB transmisa Bancii Nationale, care a ajuns in presa.
Desi a confirmat demersul, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, nu a dorit sa faca mai multe comentarii pe aceasta tema. “Acest document pentru noi este un document confidential. Daca tot a aparut in presa, intr-adevar, acela este punctul de vedere al comunitatii bancare, la care nu am nimic de adaugat”.
Opinia avocatului
Ingrijorarea bancherilor vine in contextul in care mii de clienti persoane fizice au denuntat in ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar in unele cazuri, bancile au fost obligate sa returneze o parte din comisioane sau sa reduca drastic marjele de dobanda aplicate.
“Pana in prezent, nu exista in Romania vreun proces unde sa se fi dispus de catre judecator modificarea clauzelor abuzive in toate contractele bancii”, a declarat, pentru Business24 avocatul Codrut Avram, care a reprezentat cu succes cateva zeci de clienti in procese impotriva bancilor.
El spune ca bancile au practicat comisioane abuzive incepand cu 2007, comisioane pe care le-au modificat ulterior, tot abuziv, in 2010 si in 2011.
Avocatul nu crede ca 600 de milioane de euro este o suma exagerata. “Provenind chiar de la cei interesati (n.r. ARB), probabil ca este si suma corecta, deoarece cred ca bancile si-au facut o statistica, de cat ar putea pierde in urma aplicarii articolelor respective”, a spus Codrut Avram.
In opinia avocatului, probabilitatea ca noul Cod de procedura civila sa intre in vigoare de la 1 feruarie 2013 este foarte mica. “S-a amanat o data intrarea in vigoare. Pentru Bucuresti, cel putin, este foarte greu de pus in aplicare. Instantele respective sunt foarte incarcate, au lipsa de personal. Este posibila chiar amanarea din nou a acestuia. Deja este o amanare de cinci luni de la 1 septembrie”, a declarat avocatul.
Juristii apreciaza ca legea nu poate fi interpretata in sensul in care instanta ar putea sa oblige bancile sa returneze si comisioanele percepute in trecut pe baza clauzelor considerate abuzive, ci doar sa elimine aceste clauze din contracte si sa nu mai perceapa astfel de comisioane in viitor.
Practic, clientii care vor sa isi recupereze banii tot ar trebui sa inainteze o actiune individuala in justitie.
Actiunea in justitie a bancii poate aduce clientului o reducere de 25-30% a creditului, potrivit unui exemplu dat de avocatul Codrut Avram. “Exista, spre exemplu, o familie care a castigat anularea clauzelor abuzive privind comisioanele de risc de administrare. A castigat revenirea la contractele initiale, deoarece banca aplicase in mod abuziv un act aditional nesemnat de ei, a castigat returnarea tuturor sumelor platite, sume la care s-a aplicat dobanda legala. A mai castigat daune morale de aproximativ 4.000 de euro”, spune Codrut Avram.
De partea cui este Banca Nationala?
“BNR se poate implica in conditiile in care constata ca ARB are dreptate. BNR se poate adresa Ministerului de Finante pentru o eventuala propunere legislativa”, a declarat, pentru Business24 consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
“Eu nu pot sa vb despre o rezolutie, ci depre o procedura. Daca ARB s-a adresat BNR, se face un circuit obisnuit. Hartia se inregistreaza la conducerea executiva, care da o rezolutie catre directia noastra de reglementare. Aici lucrurile vor fi intoarse pe o parte si pe alta si se va inainta un raport la conducerea executiva. De aici va ajunge in consiliul de Administratie si atunci vom avea o rezolutie”, a spus oficialul BNR.
Bancile incearca sa isi asigure apararea in fata eventualelor riscuri si au solicitat si punctul de vedere al Bancii Natonale, a mai spus Vasilescu. De Roxana Garaiman, Emilian Nedelcu – Business24
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu