China


Congresul Partidului Comunist: Schimb de putere in CHINA

autor: FrontPress 14.11.2012
Cel de al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist s-a încheiat în China, în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi. În acest context a fost aleasă structura comitetului central, forul menit să-l confirme la putere pe succesorul preşedintelui Hu Jintao, după un deceniu în fruntea ţării.
Hu Jintao îi va ceda locul lui Xi Jinping, un membru de partid necunoscut marelui public, transmite Telejurnalul. Analiştii vorbesc despre începerea tranziţiei către o nouă generaţie de lideri.
La reuniunea finală au fost aleşi membrii celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez şi ai celei de-a 18-a Comisii de Control al Disciplinei din Comitetul Central.
Al şaselea urmaş al lui Mao Zedong este ales în solemnitatea congreselor comuniste, în secret şi cu măsuri sporite de securitate.
Mâine va avea loc şedinţa noului Comitet Central, format din 200 de noi membri aleşi de Congres, care-l va desemna pe noul preşedinte al ţării.
Xi Jinping este o figură cunoscută în China şi pe plan internaţional, a declarat Dumitru Constantin, analist de politică externă, în Telejurnalul matinal:
“Încă din 2007 – 2008, el ocupă posturi de prim plan din China, a intrat în conducerea foarte influentei şi importantei Comisii Centrale a Armatei, care este un organism extraordinar de potent în China şi care asigură controlul de către partid al armatei. De asemenea, a ocupat funcţii importante de partid în trei dintre cele mai importante provincii ale Chinei, cele care au o dezvoltare economică spectaculoasă, cele care se bazează în special pe economie privată şi, în aceste calităţi, a avut chiar discuţii cu lideri din lume. Între altele, apare într-o poză foarte mare cu fostul preşedinte american George Bush Jr, de asemenea, în august acest an, ultimul lider mondial cu care a vorbit este Angela Merkel”.
Dumitru Constantin a vorbit şi despre discrepanţele serioase care există în societatea chineză la nivelul bogăţiei:
“A apărut şi în China şi unul din oraşele pe care le-a condus cel care acum devine lider de partid şi de stat ajunsese în topul mondial al deţinătorilor de Rolls-Royce pe locuitor. Dar şi masa, adică cei 1,3 miliarde de locuitori ai Chinei, într-o anumită perioadă au înregistrat o creştere a nivelului de trai. Sigur, principalul element este următorul: nu toţi în acelaşi ritm. De asemenea, dacă luăm în considerare PIB-ul, China se află imediat după SUA. dacă luăm în considerare PIB pe locuitor, China se află undeva în… nu în primele 100 de locuri”.
Despre perspectivele dezvoltării economice a Chinei pe plan mondial şi despre relaţiile cu SUA şi alte state puternice, urmăriţi în înregistrarea dezbaterii din secţiunea VIDEO.
Cine este Xi Jinping, noul lider al Chinei
Xi Jinping s-a născut în 1953. El face parte din generaţia care s-a format în anii teribilei Revoluţii Culturale. Tatăl său a fost erou comunist – numit ministru al propagandei şi educaţiei de Mao Zedong, apoi vicepremier sub Zhou Enlai şi secretar general al Consiliului de Stat.
Aşadar, primii ani ai copilăriei, Xi i-a trăit într-o atmosferă privilegiată, departe de dezastrul social şi foametea programului “marele pas înainte”, care viza sistematizarea forţată a ţării.
În anii ’60 însă, tatăl său a căzut în dizgraţie; Jingping a fost deportat la sat, împreună cu alţi 30 de milioane de tineri, şi forţat să lucreze pământul. Se pare însă că în acei ani de privaţiuni s-a desprins drept un lider; potrivit CNN, Xi Jingping povesteşte că, în 1975, când a plecat la facultate, a fost însoţit de numeroşi săteni zeci de kilometri până la gară. La sfârşitul anilor ’70, politica i-a marcat din nou familia.
După moartea lui Mao Zedong, tatăl lui Xi a fost reabilitat şi pus să supervizeze primele zone economice speciale de lângă Hong Kong – parte a reformelor care aveau să definească noul regim al lui Deng Xiaoping.
A fost o schimbare în bine şi pentru tânărul Jingping; în timp ce urma facultatea Universităţii Tsinghua, printre cele mai prestigioase din China, a petrecut o scurtă perioadă într-un mic orăşel american din statul Iowa, ca student străin. După absolvire avea să intre în armată şi să-şi construiască relaţii solide – ceva ce n-au avut niciunul dintre predecesorii săi Jiang Zemin sau Hu Jintao.
A urcat apoi în ierarhia politică şi în 2007 a ajuns şeful partidului comunist din Shanghai. Anul acesta a făcut un scurt turneu în Statele Unite, în care şi-a vizitat şi micul orăşel adoptiv din Iowa. Potrivit presei americane, a lăsat senzaţia unui om deschis, de dialog. De pe TVR Info
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu