Abunda in sare


ȘASE alimente care abundă în sare și fac inima ţăndări
ȘASE alimente care abundă în sare și fac inima ţăndări Un nou raport făcut de American Heart Association și American Stroke Association trage un semnal de alarmă cu privire la cantitatea înseamnată de sare care se găsește în alimentele obișnuite, care se consumă pe scară largă: pizza, mezeluri, pâine.
În urma cercetărilor, experţii au ajuns la concluzia că am ajuns să consumăm în fiecare zi aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu, în ciuda cantităţii zilnice recomandate de 1.500 de miligrame.
Cercetătorii spun că 75% din numărul persoanelor care consumă cantităţi uriașe de sare mănâncă în restaurante, unde pregătirea alimentelor necesită mult mai multă sare decât în mod normal.

Sandvișurile, supa și puiul, bombe cu sare

National Healthy Eating Day a întocmit o listă cu șase alimente care sunt bogate în sodiu și care ar trebui consumate cu mare atenţie.
1. Pâinea este primul aliment cu un conţinut bogat de sare. O felie de pâine conţine aproximativ 15% din cantitatea zilnică recomandată de sare. E suficient să mâncaţi câteva felii de pâine pentru a trece imediat de pragul recomandat.
2. Mezelurile fac parte de asemenea din lista alimentelor care trebuiesc consumate cu măsură. Parizerul, crenvuștii, salamul sunt cele mai nesănătoase din cauza cantităţii mari de sare, dar și a altor ingrediente.
Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurștii și salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie să conţină carne în proporţie de cel puţin 10-11%.
Din plin se găsește însă carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasă pentru copii sau tineri, din cauza cantităţii ridicate de fosfor ce împiedică asimilarea calciului.
"Dacă în UE, producătorii nu au voie să pună mai mult de 3% din această pastă în mezeluri, în produsele românești cantitatea de MDM trece de 10%", atrage atenţia expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.
Șoriciul, cunoscut sub denumirea de proteină colagenică, este ingredientul de bază al mezelurilor. Deși în lege este prevăzută o limită de 20-30%, în funcţie de tipul produsului, inspectorii de la ANPC au descoperit produse în care cantitatea de piele de porc era de 80%.
Constatarea e cu atât mai alarmantă cu cât românii consumă anual 9-10 kg de mezeluri, în mare parte produse ieftine.
3. Pizza este unul dintre felurile preferate de mâncare ale oamenilor de pe tot globul. Două felii de pizza acoperă cantitatea maximă de sare care poate fi consumată în fiecare zi.
4. Carnea de pui se numără printre cele mai sărate alimente. Cantitatea mare de sare ajută la păstrarea eficientă a produselor de acest fel.
5. Supa are nevoie de sare pentru a avea un gust plăcut, dar multe gospodine uită să se oprească când vine vorba de adăugatul sării. Așa ajunge un bol de supă să conţină peste 900 de miligrame de sodiu.
6. Sandvișurile sunt adevărate bombe cu sare. Pe lângă cantitatea mare de sodiu care se găsește în pâine, alimentele care vin în completarea unui sanviș perfect îl transformă într-o combinaţie extrem de dăunătoare pentru sănătate.
E bine de știut că un consum excesiv de sare contribuie la alterarea stării de sănătate și poate provoca boli cardiace grave, dar și cearcăne.
Dacă până acum experţii recomandau un consum de maximum 2.400 de grame de sare pe zi, în prezent cantitatea de sare a fost redusă drastic, la 1.500 de grame de pe zi, prevenind în acest fel eventualele probleme de sănătate.

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Duminica, 11 Noiembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu