DACI, TRACI SI VARCOLACI - 7

UN RASPUNS DE BUN SIMT LA ARTICOLUL "LECTIA DE ISTORIE" AL DOMNULUI DR. NAPOLEON SAVESCU cu privire la "adevarul" despre daci, postat de Doar Eu
Stii ce ma deranjeaza foarte tare? Ca noi avem o istoie frumoasa, ca am facut si noi ceva pe ici pe colo, dar ca vine unul asa ca d-l dr. exagerand complet, si ne baga pe toti in penibil! Si asa avem foarte putine dovezi, cu asemenea ineptii riscam sa nu mai fim crezuti deloc!

Cautati-va la gene, domnule Dr.Napoleon Savescu!
Cat de "daci" mai suntem azi, domnule Savescu? Ce procent de sange dac curge in venele noastre acum?
Cate popoare migratoare au lasat urme genetice in poporul care suntem astazi? Luati la intamplare zece romani de pe strada sau din diverse colturi ale tarii si incercati sa vedeti urmele trasaturilor comune dace, pe fetele lor, sau macar alte trasaturi genetice comune. Etnologii au constatat 14 tipologii etnice la romanii de azi si nu este imaginatie, ci din pacate crudul adevar stiintific. Istoria trebuie cautata si in gene. Nu m-as mira ca cei care se vad astazi in mintea lor daci pursange sa fie deceptionati daca ar afla ca stramosii lor mulgeau iepe in muntii Altai sau capre in podisul Iranului. Imaginatia nu inlocuieste din pacate realitatea. Ar trebui - ca sa fim corecti fata de noi insine, sa ne cautam istoria tuturor stramosilor nostri pe care ii purtam in sange, nu numai a celor pe al carui teritoriu il ocupam astazi in calitate de popor roman. Ia uite ce zice istoricul C.C.Giurescu pe care il citati :
"Cohortele aflate pe pămantul Daciei cuprindeau soldaţi din diferite părţi ale imperiului roman, uneori foarte îndepartate. Găsim Britani din Anglia de azi, Asturi şi Lusitanieni din peninsula Iberică, Bosporeni din nordul Marii Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin, din parţile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reti din părţile Austriei şi Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, pană şi Numizi, şi Mauri din nordul Africii (C.C.Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130)."
Amestecul de sange ne-a salvat fiinta nationala caci altminteri eram un popor degenerat sau nu mai eram deloc. Suntem tot atata Daci, pe cat suntem de Romani, Alani, Celti, Bastarni, Iudei, Iberi, Varegi, Greci, Iliri, Sciti, Sarmati, Costoboci, Roxolani, Goti, Huni, Gepizi, Avari, Slavi, Bulgari, Unguri, Pecenegi, Uzi, Cumani, Tatari, Turci, Tzigani. Acum socotiti-i va rog si pe cei mentionati de reputatul istoric. Ce rezulta de aici? Va spun eu domnule doctor. SUNTEM UN MARE GHIVECI ETNIC. DEGEABA STRIGA MAZAREA DIN GHIVECI: "EU SUNT MANCARE DE MAZARE!" E PROTOCRONISTA DOMNULE SAVESCU, SA N-O CREDETI! E GHIVECI. Sa-i multumim lui Dumnezeu ca suntem un popor viguros si ca vorbim romaneste cu totii si nu ne intelegem intre noi in limba rusa sau turca sau maghiara. Macar cu asta ne-am ales.
Mi-am permis sa culeg aceasta maxima a lui Saul Bellow de pe site-ul domnului Sorin Olteanu :
Se poate investi o grămadă de inteligenţă în prostie, atunci când există o adâncă nevoie de iluzie.
Sursa foto: descopera.ro

Va urma

In aceasta sectiune:

66 de comentarii:

  1. Dane,
    Multumesc pentru citare..ma simt onorata!

    Sunt de acord cu tine pana la un punct..si o virgula :)

    Daca noi suntem un ghiveci, ghiveci e toata Europa, poate cu exceptia popoarelor nordice, de care aminteai tu... un blond cu ochi albastri si o bruneta cu ochi negri vor face un copil saten,cu ochi caprui, in cel mai fericit caz... astfel incat genele nu vor mai fi ce-au fost. Si romanii erau maslinii la ten..
    Imperiul Roman a cucerit tot, si-a lasat cohortele amestecate peste tot in Europa, de unde rezulta o "mancarica" :) si prin alte parti.

    Esti de acord ca pamantul nostru e "viu", e o entitate, Oreste il numeste "Mama pamanteasca", alaturi de "Tatal ceresc"..... Esti de acord ca oamenii sunt facuti din pamant si in pamant se intorc si se preschimba- zice biblia.

    Ei! Pamantul acesta, al dacilor, al nostru-ca e inca al nostru, zice multe, pastreaza multe informatii, printre care si durerile si framantarile stramosilor nostri...acum c-or fi daci, si printre ei si romani, huni, slavi, unguri...cei care au trait aici si s-au nascut aici erau dacii.

    Ca prin venele mele curge doar 20% sange dac, asta e, s-ar putea sa fie mai putin, ptr ca mi se spune ca arat ca o rusoaica, iar pe tatal meu il cheama Arcadie :))))), insa eu simt ca duc cu mine o informatie, de ce nu si genetica, a dacilor! Asta simt eu...

    Sunt realista! Am recunoscut toate ineptiile spuse de dr profesor, am inteles tot ce ai demonstrat tu aici, am fost de acord cu tine, dar la faza cu ghiveciul nu pot sa fiu... De fapt sunt de acord ca acum totul e un ghiveci si va fi numai cu masline in cateva sute de ani cand rasa neagra va stapani genele lumii, ca vad ca le plac "albele":), dar candva, aici au trait doar daci, pe care "cineva" i-a cucerit..

    Oricum, daca acum e ghiveci, sa stii ca mazarea predomina :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Dane, sper ca nu te-ai retras, din diferite motive!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara, dragilor !!
    As avea si eu muuulte de comentat, si PRO si CONTRA..
    As vrea sa ma intelegeti si sa nu ma judecati prea dur.
    Asta este si parerea mea, radacini ale unor lucruri - bune de fapt - s-au distorsionat rau de tot de-a lungul timpului.. si poate nu este de vina nimeni, dar nu vreau sa discut despre asta mai mult decat ati facut-o voi.
    Nu vreau sa ma erijez in avocatul diavolului... dar, in calitate de spectator la Congresul Anual de Dacologie am vazut si am auzit multe, am avut de multe ori gura spurcata si mi-a parut rau, am intins o mana totusi si am spus un cuvant bun...
    Ceea ce vreau sa remarc este faptul ca acest om, asa cum o fi dansul (si mi s-au confirmat multe chestii dure..), are talentul de a organiza aceast Congres anual, care strange oameni de foarte inalta clasa, scriitori, istorici, oameni de litere - cu totii cercetatori de mare profunzime ai istoriei noastre. Am stat ore intregi de vorba cu ei, am ascultat cu mare atentie si pot sa spun ca de cateva ori am avut atata bucurie sa aflu si lucruri cu adevarat deosebite acolo... Niste lucruri de atat de mare profunzime, incat mi-au dat lacrimile... Sunt oameni pe care aproape ca nu-i lasa publicul sa continue, aplaudati la scena deschisa... Si nu din cauza unui patriotism desantat, ci datorita faptului ca acesti oameni au echilibrat in mod admirabil toate aspectele stiintelor si cunoasterilor de azi. Oameni unici in lume, care ne fac cinste... e putin spus, dar sa fiu si eu echilibrata...
    Acum... celtii spun ca ei au populat Pamantul! orientalii - ca ei! romanii nu mai putin, alte glasuri spun care mai de care mai de care... altii ca extraterestrii... un singur american am auzit sa se intrebe, cu lacrimi in ochi, boicotat, balacarit de multi... de ce nu intelege lumea ca nu un singur popor a facut lumea asta, ci ca ne tragem dintr-o civilizatie echilibrata si puternic creatoare, care a populat intreg Pamantul, si este normal sa mai existe peste tot ramasite de cultura care dau un aspect unitar intregii umanitati, chiar daca sunt diferente normale la nivelul grupurilor umane de pretutindeni..
    Alte voci chiar din natia noastra mandra... spun ca noi suntem creatorii tututror limbilor de pe Pamant... in fine, sa nu fiu prea dura... Dar se ajunge din multe parti la niste chestii de te apuca durerea de cap si nici o sansa sa te mai lase...
    Da, voi spuneti ca, normal, nu mai suntem "daci" de mult,dar cultura cultura a ramas, suntem prea satui de varat pe gat, dar nu poate fi contestata... Nu mai suntem, asa este, si este normal, si drept sa fie asa...
    Sunt fericita de articolele acestea, Dan... Eu as mai adauga: ne luam dupa bieti pumni de pamant - trupurile noastre, cand de fapt suntem spirite intrupate, calatoare pe intreg Pamantul, azi aici, maine dincolo... invatand frumos sa apreciem fiecare popor in parte, caci din toate chiar am facut parte...
    Mai discutam!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara, Cristiana!

    Multumim pentru pledoarie! Tu esti un adevarat mediator, stii sa impaci si capra si varza la fel de bine si sa le faci sa se simta importante pe amandoua :)))
    E minunat ca ai participat la acest Congres - si mie mi-ar fi placut tare mult pentru ca si eu sunt fascinata de dacii nostri si nu stiu de ce am impresia ca pe undeva ei sunt nedreptatiti. Nu stiu de ce... Poate sunt multe lucruri pe care nu le stim despre ei si poate ca pamantul vorbeste de la sine.
    Eu am dat exemplul cu pamantul... stiu ca spiritul este mult mai important.
    Nu este posibil ca un spirit sa fi colindat mai mult printr-un loc, da fie atras mai puternic de o cultura, de o anumita civilizatie?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, Alina!
    Ba da, si sunt mai multe elemente de luat in consideratie, decat pot eu in 2 3 cuvinte sa spun aici. In principal nu sunt de acord cu faptul ca suntem atrasi de un popor doar pentru ca am fi avut acolo mai multe intrupari. Putem , dimpotriva, sa nu fi fost pe acolo, si destinul sa ne lege de mai multi frati din grupul de calatorie cu care suntem intrupati simultan, ei acolo - si ne atrag si pe noi. Sau sa avem corpuri din linii genetice de legatura cu locul respectiv. Sau sa avem niste alte conditii foarte speciale care sa ne ghideze catre acea regiune planetara. Avem niste portiuni de "cer", care ne ajuta sa ne pastram noaptea, cand dormim, vibratia echilibrata, pentru a putea sa ne ducem sarcinile vietilor noastre la bun sfarsit. Amplasarea lor si legatura corpurilor noastre cu astfel de locatii de autostabilizare vibrationala ne poate atrage intr-un loc, chiar daca ne-am nascut in altul.
    Pe de alta parte, cu totii credem ca suntem migratori, sositi aici din rasarit... Dar nu, chiar daca nu vreau sa mi impun parerea, sa tinem cont de faptul ca au existat populatii autohtone si populatii migratoare. Dacii au fost, intr-adevar, autohtoni, sunt multe confuzii mai peste tot, asa cum si parte din francezi, din englezi si irlandezi sunt urmasi ai populatiilor stravechi, din regiunile acestea. La fel si mare parte din populatiile nordului, dar aceasta este alta discutie. Migratorii au venit mai tarziu, au format populatiile europene, este drept, dar dacii au ramas in parte parte autohtoni. Intre linia Subcarpatilor meridionali si Carpatii Padurosi din nord sunt pastrate, in mare, liniile stravechi. Si in sud sunt intr-adevar populatii locale, si sunt incompatibile cu pamanturile de aici. Corpurile noastre, ale celor din sud, sunt compatibile cu pamanturile de dincolo de subcarpati. De aceea este bine ca suntem cat de cat corciti cu alte populatii, asa mai suportam locurile si vremurile. Dar suntem nervosi, superficiali, irascibili... spre deosebire de ardeleni si moldoveni, care sunt in vibratia pamanturilor lor...
    Asa incat, Alinuta, noi, in sud, suntem corciti, voi, pe acolo, sunteti asa cum trebuie!! Vezi, de aceea vreau eu sa ma mut la Botosani, la batranete!! Serios, acolo, intre Botosani si Putna m-am simtit extraordinar...
    Oricum orice moment liber ma determina sa "zbor" catre munti!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si pe mine! Imi plac muntii taaare mult!
    La Botosani!!!! E tare frumos: Eminescu, Enescu, Iorga, e plin de incarcatura spirituala!

    Lasa, ca la vara mergem amandoua pe Rarau :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna dimineata! :)

    Alina,
    Nu m-am retras, pacatele mele, doar ca nu am raspuns la timp! Am citit remarcile tale dar din lipsa de timp am amanat sa-ti raspund si tie si Cristianei, lucru pentru care va rog sa ma iertati.
    Zici:
    "ghiveci e toata Europa"
    Da si ba! Nordicii nu au prea avut parte de popoare asiatice prin paturile sau capitzele lor de fan... exceptie facand Finlandezii care sunt veri cu Ungurii. Ba dimpotriva, daca ne uitam la Varegi (scandinavi-vikingi, arh.)si la cateva neamuri germanice, acestia din urma au cam amestecat sangele popoarelor peste care au navalit in istorie. Si-apoi Bascii... In rest iti dau perfecta dreptate.
    Na ca ma-ndemni acum, fara sa vrei sa scriu un articol despre viol!
    Da, sunt de acord ca pamantul acesta a fost al dacilor dar doar a fost. Acum este al romanilor.
    Peste 1.000 de ani nu se stie al cui va fi.
    Zici:
    "suntem prea satui de varat pe gat" ceea ce s-ar traduce cu cuvantul SILA.
    SILA IN LIMBA RUSA INSEAMNA PUTERE. Si exercitarea ei pe pamntul nostru i-a transformat intelesul in efectul cauzat asupra neamului. Pe unde au navalit slavii pe teritoriul dac? Taman pe sus pe la nord pe unde-i Bucovina astazi. Marea majoritate a popoarelor migratoare s-au scurs de-a lungul vailor raurilor venind din nord si est. Dar tot pe-acolo au intrat iar unele, foarte rar au mai si iesit. Tatarii din Bugeac pe unde crezi ca treceau cand pradau Polonia? Lesii pe unde intrau? Ce fete frumoase erau odata Moldova si Bucovina!:) Acum sunt si mai frumoase! Ghinionul nostru al romanilor este ca zestrea lor o-mpartim azi cu rusii si cu rutenii.(vorbesc de teritorii). Iar neamurile noastre de acolo continua sa se amestece cu ei. Ce se va alege cu poporul roman de dincolo de granitele de azi?

    RăspundețiȘtergere
  8. Iti dau eu tot eu raspunsul:
    exact ceea ce s-a intamplat si cu neamurile celorlalte popoare topite in sangele dacilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alina iarta-ma te rog, chestia cu "varatul pe gat" provenea de la Cristiana, dar exemplul dat ramane valabil :)

    Draga Cristiana, draga,

    Cu tine nu am cum s-o scot la capat din simplul motiv ca nu exista un conflict intre ceea ce am spus eu si ceea ce crezi tu, (si de altminteri cred si eu pentru ca te cred pe tine). In aparenta am creat un divort intre dacii si romanii de azi. Spun in aparenta si am sa ma explic de ce.

    Atacand ideile imprumutate de domnul Savescu de la protocronisti, par sa fiu lipsit de nationalism. Dar, atentie, fac diferenta intre un nationalism fortat, care vrea sa se impuna denaturand, sau mistificand adevarul istoric si un nationalism care accepta lucrurile asa cum sunt nu asa cum ne-am dori sa se fi intamplat.

    Registrul acestei discutii cu tine categoric nu se poate duce pe teritoriul mincinos al lui Savescu, ci pe un teritoriu cultural si mai in adancime pe un teritoriu spiritual. Aici ma inclin si-ti dau perfecta dreptate si daca ai sa urmaresti logica si tinta atacurilor mele, NICIUNUL NU FACCE REFERIRE LA DOMENIUL SPIRITUAL, desi domnul Napoleon savescu incerca sa iminga lucrurile catre aceasta intelegere. dar si-a ales cea mai proasta metoda. Am spart coaja poleita in fel si chip a "adevarurilor" lui, dar in nici un caz nu am deranjat miezul. Acesta este un domeniu in care am refuzat sa intru. Sorin Olteanu-vezi link-ul lasat in articol este foarte categoric cand spune:
    DACII NU AU AVUT SCRIERE. Nu am comentat lucrul acesta pentru ca vine de la un specialist si il cred. Dar stiu de la tine ca dacii au "scris" altfel. Si te cred si pe tine. Si nu este un divort de intelegere pentru ca va dau dreptate amndurora, deoarece stiu ca un specialist fie el lingvist, paleolingvist, medievist, dacolog sau tracolog, nu are mintea formata sa "citeasca" ceea ce vezi si "citesti" tu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si inca ceva:
    talentul de organizator, finetea lui umana si buna credinta nu scuza ineptiile domnului Savescu.
    sa ma ierti dar una-i una si alta-i alta. Si nu trebuie sa fii un specialist ca sa-ti dai seama de elucubratiile sale. Si macar de-ar fi ale sale...

    RăspundețiȘtergere
  11. Te iertam, Dane! :) Ma refer la intarziere... dar sa stii ca ti se simte lipsa, de aceea "m-am panicat" eu ;)

    Multumim pentru serial! Am invatat multe din prezentarile tale, exact ce trebuia! M-am dumirit in unele privinte, in altele m-am afundat mai tare, dar e fain! E o discutie constructiva!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, da!!
    Nu trebuia sa te justifici, am inteles, te aprob cu respect, am venit cu ideea asta, desi am... putin spus: retineri, la adresa domniei sale, si ca om (cam... minte.. si vreau sa fiu dragalasa cand spun asta..), si ca sustinator al unor idei(cele in care iti dau dreptate).
    Chiar am discutat cu cineva un aspect: nu exista congrese sustinute atat de bine (na! doar e american acu', are parte de niste facilitati si nu mai zic nimic aici!!) cu fonduri pentru materiale, pentru gazduirea la Casa CEntrala a Armatei, publicitate la TV, etc. Excursii cu tematica de rigoare. De aceea poate profitam de ocazie ca ne strangem acolo, si cert nu o facem din snobism, ci pentru ca ne reunim din toate "colturile" lumii, din Romania pana din Australia, romani iubitori echilibrati de romanism, si ne spunem parerile, ne incurajam din multe puncte de vedere. Blogurile mele sunt rezultatul incurajarii de catre un profesor, scriitor si cercetator al originilor noastre in folclor,care incurajeaza scrierile privind Mosii si invataturile pe care ni le-au dat milenii de-a randul, sustinandu-ne si azi din necunoscut-de-noi. Sunt multi sustinatori ai moşismului acolo, am ramas stupefiata, pur si simplu...
    Plus niste adevaruri spuse de unii, cum ar fi dna Viorica Enachiuc, dl. Octavian Sarbatoare (aplaudat la scena deschisa!! mie mi-au dat lacrimile..), Vladimir Brilinschi, dl. prof. Gh. Seitan si multi altii.
    Are deschidere si incurajeaza deschiderea. Poate ca profita sa-si spuna parerile la care adera. Dar cele derulate acolo sunt, cu mici exceptii, mult mai echilibrate decat cele puse de dl. NS in discutie in articolele domniei sale.
    Exact asta, ceea ce ai spus in ultimul comentariu, am vrut sa reliefez si eu, in plus fata de ceea ce ai scris.
    Acele cuvinte din comentariul meu, PRO si CONTRA... ascund multe lucruri pe care le vad bine. Chiar asta si am vrut, serios, sa nu ma erijez in avocatul diavolului... sper sa ma intelegi. Daca as avea gura spurcata... mama mama ce ar fi la gurita mea!! Dar daca era asa, nu aveam loc nici in viata Congresului, nici in viata voastra... as fi facut contabilitate si poate ma intalneam pe Mediterana cu dansul!! Hi HI Hi !!! :)) !!!
    Nu am vrut decat sa echilibrez un pic, cunoscand mai multe lucruri din apropierea miezului.

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina,
    Am invatat si eu din prezentarile mele odata cu voi. Pentru ca tot cautand am dat dintr-una-ntralta si m-am minunat. :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Hei, dar ce onorata adunare pe aici... :)
    Buna ziua tuturor, interesante comentariile voastre.
    Dane, am citit seria ta de articole inca de la aparitie, totusi, am ezitat sa comentez. Principalul deterent ar fi lipsa unei documentatii adecvate a subsemnatului. Marturisesc insa ca a contribuit mult si un puternic instinct de partialitate, iar balanta inclina catre domnul profesor cu nume nu chiar atat de dacic... Vreau sa subliniez, este vorba doar de instinct si cred ca pe aceasta si-a bazat autorul ipotezelor "succesul" sau. Pornirea mea cred ca nu are nevoie de prea multe explicatii, poate fi extinsa la grad de nationalism latent si se regaseste intr-o oarecare masura in fiecare din noi. Nu vreau sa intru in prea multe detalii "tehnice", teoria are intr-adevar o gramada de lacune. Dar are si merite incontestabile, iar daca motto-ul machiavelic "scopul scuza mijloacele" poate functiona in atingerea unor obiective fundamentale, eu l-as sustine.
    Professorul Savescu avea de ales intre a emite obisnuita ipoteza suportata cu argumente de bun simt sau de a pune in scena o tirada bombastica, plina de exagerari. Prima varianta ar fi fost sortita, desigur, celui mai lamentabil esec, si nu ar fi depasit mediile de specialitate care ar fi arhivat-o in doi timpi si trei miscari. Adoptand strategia pe care tu o critici, rezultatul, asa controversat cum este, a fost net superior in ceea ce priveste notorietatea. Acest domn s-a folosit in mod magistral tocmai de contestatarii sai pentru a isi promova ideile. Vei vedea ca, pe parcurs, va renunta la unele din afirmatii si va pastra doar esenta.
    Pentru cine a avut interesul de a studia istoria si din punct de vedere extra-scolar, nu a fost nevoie de aparitia domnului Savescu pentru a observa lucruri evidente, in special prea putinul timp in care o limba a putut fi preschimbata radical. Lasand la o parte toate celelalte argumente de natura teritoriala, deja acesta mi se pare un bun motiv de meditatie. Nu stiu daca foamea de notorietate sau materialismul l-au indus pe autor sa aprinda aceasta polemica dar, in mod sigur, nu este nociva. De aceea, eu as fi mai bland cu catalogarea sa...

    RăspundețiȘtergere
  16. Dane, trebuie sa rectificam...
    Am in vedere filmuletul cu Johnny Plimbaretu'...
    Uite, vedeti si voi ca dacii au populat lumea asta mare... caci altfel, de unde stiau oamenii acestia sa puna tarabe la marginea drumului???Mmm??!!
    Vorba ta.... :)))))))) !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sorine,
    Cand am plecat la drum am avut totusi curiozitatea sa intru pe pagina sa de internet. Dar am iesit imediat fara sa mai am rabdare sa vad ce e inauntru. Inca de la intrare te intampina poza lui Eminescu ceva cu un cap de lup , niscai daci si steagul Romaniei adica un talmes balmes de blazon, adica, o varza. Intre timp am aflat ca varza nu este cuvant neaos dac, latin vulgar :))ci este chiar latin.:)
    Domnul Svescu nu este profesor de istorie sau este in aceeasi masura in care sunt si eu. Domnul Savescu este un entuziast apologeto-dac al faimosilor sai precursori Josif Constantin Dragan, protejatul din strainatate al lui Ceausescu si al nobilului istoric(animat de idei nobile) Nicolae Densusianu. Domnul Savescu nu a facut decat sa puna piciorul peste pantofii celorlalti doi si sa apese cat poate pe acceleratie. Nu sunt ideile sale dar a avut gija sa para ca sunt, ingrosandu-le peste masura si inmuindu-le intr-un sos patriotard.
    Altfel, daca era un istoric, cu studii aprofundate de istorie antica, preistorie etc, n-ar fi avut curajul sa dea drumul la porumbei si sa-i intoxice pe altii, caci comunitatea academica l-ar fi scuipat ca pe o masea stricata. Asa ca dumnealui nu are in continuare nimic de pierdut atacand oameni care si-au dedicat viata studiului acestui fenomen. Da bine la propria imagine de aparator al "adevaratelor" valori nationale, da apa la moara politicienilor de doi lei care il ajuta sa faca Congrese si dintr-un punct de vedere l-as asemui cu Vadim Tudor, nationalist extremist dar care ca istoric se fereste sa debiteze astfel de enormitati. In schimb, pe palierul extremismului national eu ii vad pe acelasi nivel. Nici nu m-as mira daca maine nu ar aparea un partid al dacilor cu un discurs legionar.
    Si nici macar nui as fi intervenit in "lectia de ISTERIE" daca nu m-as fi intalnit cu ea si aici. In ultimii doi ani am primit-o de trei ori pe net. Deci place la public. Pana acum am intors vreo cinci e-mailuri, pe alte teme intrebandu-l pe emitator daca nu are discernamant, de-mi trimite chestii tembele si toxice.
    Consider in contiunuare ca este nociva pentru ca am mai avut parte de "argumente", la articole mai vechi sau cand imi faceam veleatul pe blogul lui Oreste, argumente ciugulite dintr-o astfel de ditiramba. Uneori elocinta tine loc de adevar. Tema lui Savescu se inscrie perfect in tampenia care inca mai circula prin capul romanilor ca suntem cei mai destepti din Europa, poate chiar din lume....

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, Cristiana,
    Asa e, noi am inventat tarabele si whiskey-ul. Badea Cartan este de fapt Johnny Walker! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. De fapt, plecand de la scrisoarea domnului Savescu, m-am luptat de unul singur pe-aici fara ca sa stiu de la bun inceput, cu un coscogeamitea fenomenul, numit prtocronism. Asta cu protocronismul am aflat-o cu durere la un moment dat, pentru ca daca as fi stiut de la inceput, altfel mi-as fi structurat articolele.

    RăspundețiȘtergere
  20. "Tema lui Savescu se inscrie perfect in tampenia care inca mai circula prin capul romanilor ca suntem cei mai destepti din Europa, poate chiar din lume...."

    Da' de ce, nu-i asa?... :)))

    RăspundețiȘtergere
  21. In aceeasi situatie cu noi se afla si urmasii celtilor, tibetanii, populatiile autohtone din America de Sud, din America de Nord, vracii din Africa, insularii din Pacific, populatia autohtona (maori) din Australia. Ma refer la populatiile care sed inca pe vechile teritorii, care nu au migrat din locurile lor de formare a liniilor genetice actuale.
    Este un subiect cu vaste implicatii, Sorin, e bine ca ai pus intr-un fel problema, caci toti formam azi, acolo unde suntem, momentul si locul din covorul umanitatii care se potriveste cel mai bine cerintelor noastre de evolutie din acest moment, nu din altul.
    De aceea nu trebuie sa ne cramponam nimeni dintre cei enuntati mai sus + noi, cum ca am facut noi "covorul", caci nici adevarat nu este, nici rau nu este asa cum este !!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. degeaba incerci sa ne zapacesti!pot sa am in mimine sange de tot felul..sufletul e nenemuritor..daca aveai macar un strop de sasange dadacic..stiai si tu asta!ce daca am stramosi de toate natiile care s-au perindat pe aici?uite ca vorbesc tot romana...uite ca simt si respir romaneste..uite ca am mancat mamaliga pe masuta dacica cu 3 picioare..uite ca am privit muntii si am simtit o durere in suflet..ca ceva incomplet..da..sunt roman..ma trag din daci..si din alte popoare..care la roandul se trag din alte popoare..si tot asa panana la primul neam de oameni care au populat planeta!

    RăspundețiȘtergere
  23. numai dobitoacele nu se ingrijesc de stramosi!si daca unul ca savescu o face..e catalogat nebun!de jidanii astia care ne-au adus in sapa de lemn!ei vor sa nu mai avem un popor...sa fim deznationalizati!dar mai sunt cativa ''nebuni' care inca mai cred in neamul asta..cu tot amalganul de adn din el!poate ca dacii nu au inventat roata sau nave spatiale..dar au luptat pentru ce era al lor..si nimeni nu poate judeca pe altul atata timp cat informatiile pe care le avem despre marii nostrii stramosi sunt limitate!

    RăspundețiȘtergere
  24. nu poti judeca trecutul si inteligenta stramosiilor nostrii doar pentru ca Romania de azi e plina de ....asta e un razboi pshihologik care are radacini in comunism si nu e vina dacilor.ei au luptat pt ca tara asta sa nu cada in mana oricui.au fost invinsi.si uite unde am ajuns.condusi de o clasa sociala evreiasca,care mai fura ce e de furat.apoi cadem pe mana rromilor.apoi.mama dracului mai stie.din punctul asta de vedere au fost foarte inteligenti acesti stramosi ai nostrii,nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  25. nu-i invinuiti pe ei pentru saracia de azi...ei au avut de toate.si ar fi pastrat pentru urmasii lor,daca nu apareau jefutorii.eu stiu doar ca atunci cand am ajuns la sarmiszegetusa nu ma mai saturam de linistea aia care ma patruns..nu as mai fi plecat de acolo.ce daca au fost? barbari?sunt ai mei.si eu al lor.eu asta simt!

    RăspundețiȘtergere
  26. Calatorie genetica

    Vă propunem o călătorie genetică inedită care va demonstra – de data aceasta cu puterea de netăgăduit a ştiinţei biologice cine suntem noi rom^nii.
    In cazul în care sunteţi curioşi să aflaţi ce drum au urmat stramoşii dv. puteţi participa la “the Human Genome Project”.
    Aveţi nevoie de $107 cu care să vă procuraţi o "trusă" de recoltare, de la adresa https://www3.nationalgeographic.com/genographic/index.html
    Daca doriti sa vedeti si alte opinii puteti merge pe http://www.bradshawfoundation.com/journey/ pentru a vedea si parerea australienilor.

    GENOMUL Fiecare persoana este purtatorul unui grup specific de 46 de cromozomi: 23 materni si 23 paterni „arhitectii” organismului uman, codate intr-un DNA .

    Toti cromozomii sufera schimbari cu o singura exceptie, cromozomul „Y”. Acesta este trecut de la tata la fiu, neschimbat, in cazul in care nu a intervenit o mutatie.
    MUTATIE reprezinta o mica schimbare, intâmplatoare, care
    nu raneste organismul, dar care se perpetueaza, de la tata la fiu.

    HAPLOGRUPUL reprezinta un grup de ramificatii genetice care au in comun o mutatie
    Urmarind deplasarea, migrarea, acestor halogrupuri, pe harta globului terestru, se obtin date atât pentru arheologi cât si pentru lingvisti.


    Harta de mai sus Ice age Europe (18,000 years ago) reprezinta Europa Paleoliticului de acum 18.000 de ani, prinsa in ghiarele ultimei perioade de glaciatie.

    Covorul de ghiata, gros de peste 2km. acoperea cea mai mare parte a Europei de nord cât si Alpii. Nivelul marilor si oceanelor era cu cca.150m. mai jos ca cel de azi facând ca marginile continentale sa fie diferite. De exemplu peninsula Balcanica era legata de Anatolia, reprezentând un coridor de migratie; Anglia si Irlanda erau legate de continentul european.


    Neanderthalii au disparut in urma cu 14.000 de ani lasându-I pe Cro-Magnonii (oamenii moderni), mult mai bine adaptati noilor conditii, sa inceapa explorarea noilor teritorii eliberate de sub covorul glacial.


    Map 2 (spread of Haplogroups R1b, I and R1a (12,000 years ago)

    In urma cu 12.000 de ani, când sa terminat ultima perioada

    de glaciatie, in Europa mai ramasesera trei grupuri genetice:

    in peninsula Iberica “R1b”, la sud de Muntii Carpati “I”, si la est de M.Neagra

    “R1a”.

    O data cu incalzirea climatului, plecând din zonele de refugiu, aceste halogrupuri : R1b, I, R1a se vor raspândi peste toata Europa constituind 80% din populatia actuala europeana.


    Map 3 spread of Neolithic haplogroups (from 8,000 years ago)

    In urma cu 8.000 de ani, populatia neolitica din Anatolia, care a dezvoltat o technologie noua in agricultura, a inceput sa migreze spre Europa, trecând peste puntea de pamânt ce inca lega Balcanii de Anatolia. Aceste noi halogrupuri care au inceput sa invadeze Europa sunt: E3b, F, J2, G2. formând azi aproximativ 20% din populatia Europei


    Putin mai târziu, in urma cu 4.500 de ani, halogrupul N3 incepe sa migreze dinspre Muntii Urali dând nastere la ceea ce azi cunoastem drept limbi Finno-Ugrice.



    Faptul că, în sens biologic, genetic, „Noi nu suntem urmaşii Romei” este astăzi dovedit cu puterea izvorâtă din ştiinţă. Ex-romanii, ca mai toată Europa de Vest, aparţin grupului genetic R1b, în timp ce populaţia de azi a ţării noastre aparţine majoritar Haplogrupurilor I 1b – 75%-, şi R1a-20%.
    În acest caz când, după unii latinomani, suntem consideraţi urmaşi ai soldaţilor lui Traian, cine greşeşte : lingviştii şi istoricii români sau......... geneticienii?
    Vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi.
    În final, îmi vin în minte cuvintele filozofului englez Antony Hope:
    "A explica adevărul oamenilor care nu sunt structuraţi mental să-l înţeleagă este similar cu a promova incultura".

    Pentru a vedea hartile mentionate mai sus intrati pe
    http://dacia.org/forum.php?homeinclude=topicdetails&forum_id=5&category_id=13&post_id=158

    RăspundețiȘtergere
  27. Deparete de mine de a încerca să-i adjectivez negativ pe cei din familia GHIVECIULUI, dar :
    - Prima roată care a făcut făcut specia umană să se poată deplasa mai repede a fost descoperită pe teritoriul Poloniei de azi, pe aşa numitul vas de la Bronocice. El a fost descoperit în anul 1974 pe el fiind desenate, zgâriate, căruţe cu patru roţi.Acest vas aparţine culturii „ ceramicii liniara”, „ L.B.K”.

    - A doua roată, ca vechime, din istoria omenirii, va fi găsită pe teritoriul Irakului de azi.
    Nu îl rog pe d-l „Ghiveci” să ne spună despre vechimea vasului sus amintit, ţinând cont de maxima lui Saul Bellow citată de el mai sus. Pentru cei ce doresc să afle informatia înaintea Ghiveciului îi invit să citească „ Early Europe : Mistery in stone”. Time-Life Books, Alexandria, Virginia, 1995, p.52.

    RăspundețiȘtergere
  28. Călătorie genetică .............

    Markărul I 1b care care caracterizează şi poporul nostu va începe să-şi părăsească locurile de refugiu şi să se deplaseze spre nord, jucând un rol esenţial în repopularea nordului Europei. Altfel 45% din populaţia scandinavă, cea a vikingiilor si celtilor- sunt parte din acest Haplogrup I1b, de asemenea responsabil pentru formarea populaţiei centrale şi sud-estice europene.
    Sigur că suntem înruditi cu toate aceste popoare. S-a mers însă şi mai departe studiind sub structurile genetice pe grupuri specifice de populaţii. I1b1 este cel ce caracterizează predominent pe românii de azi în proporţie de 75%.
    Testele genetice nu sunt făcute pentru a-i discrimina pe oameni. Originea noastră comună, africană, ne arată că suntem o singură familie: albi, negrii, galbeni, etc. Din acest p.d.v. şi d-l Ghiveci are dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  29. Duduie esti varza! Deci... o daca adevarata! :)
    Ma bucur sincer ca te ingrijesti de stramosi si ca nu esti o dobitoaca, pentru ca tu spuneai, ca "numai dobitoacele nu se ingrijesc de stramosi".

    Dincolo de faptul ca nu ai inteles nimic, amesteci preistoria cu istoria antica, cu sufletul si cu respiratia romaneasca si genele africane cu o nonsalanta demna de delirantul dac Napoleon. Gramatica limbii romane vad ca o stapanesti bine atunci cand iti insusesti articole dand copy-paste fara rusine, fara sa indici sursa ( ti-o indic eu: http://dacia.org/1articole/index.php?news_id=127&start=&category_id=&parent_id=0&arcyear=&arcmonth= ) dar ti se limba plimba-n gura si te impiedici rau de tot in ea, cand trebuie sa debitezi ceva "original".

    Domnisoara, inainte de a fi insolenta, ca sa nu spun mojica, cauta totusi niste argumente solide si nu mai veni iar cu elucubratiile si smintelile eminentului, la care ti-ai strecuat si propriile-ti idei rasiste.

    RăspundețiȘtergere
  30. Stimabile Dan-I Ghiveci
    Arată-mi ce scrii, pentru ca, să-ţi spun cine eşti!
    Un om civilizat ştie să găsească tocmai acele cuvinte care să spună exact aceleaşi lucruri, să trezească exact aceleaşi emoţii fără să folosească cuvintele primitive.
    Tu Ghiveciule trebuie să recunoşti că eşti un om primitiv, frustat.
    Tu eşti un Mitocan. Mitocania nu este "lipsa de educaţie" Ghiveciule. Mitocănia este "educaţie ignorată".
    Fără să mă cunoşti mă numeşti varză, dobitoacă, mojică, atunci când îţi arăt carenţele culturale .....nu cred că este chiar elegant din parte ta să te comporţi ca un deviat de la regulile minime de comportament. Nici chiar cu mama ta sau sora ta nu poţi vorbi aşa ( nu am menţionat cuvântul soţie pentru că sigur tu nu poţi avea aşa ceva). Dar dacă aşa te adresezi lor îţi pot spune că ai o mare problemă care nu mai ţine de educaţie. Cred că eşti un caz patologic.
    Cât priveşte cunoştinţele mele de genetică nu eşti tu Ghiveciule cel care le poate aprecia, pentru că săracul de tine, nu ai noţiunile de bază. Eşti cam prostuţ şi la acest subiect.
    De fapt nici nu mă cert cu tine pentru că niciodată nu este recomandat să te cerţi cu un idiot. Te aduce la nivelul lui şi te bate cu experienta sa! Asta este technica ta.
    Am postat informaţiile de mai sus pentru pesoanele pe care tu încerci să le induci în eroare într-un mod frauduls ,vulgar, pseudo ştiinţific.
    În al doilea rând nu pot fi rasistă, aşa cum încerci să mă etichetezi, pentru că, eu personal consider că oamenii nu se deosebesc prin carne, sânge sau culoarea pielii. Ei se deosebesc prin spirit, adică prin creaţie şi cultură. Rasismul este forma cea mai vulgară a comportamentului uman care, ţie, Ghiveci, îţi aparţine.

    RăspundețiȘtergere
  31. Dan... sa ne linistim.
    Eu, sincer, nu as acuza, caci sunt multi oameni care nu au decat cateva surse alternative de cunoastere si, daca ele sunt intarite si de niscai NGCuri (emisiuni National Geographic Channel)sau ceva pe Discovery, totul este ok. Atentie insa - caz foarte real, trait acum cativa ani in familia mea: in aceeasi zi se pot oferi emisiuni foarte vechi (de prin anii '80)si relativ noi (anii '90). La noi nu ajung filme foarte noi, desi filme din 2003 sau 2006 ar fi noi!! Ma uitam ca multe emisiuni sunt special date pentru.. Europa de Est!! Noi am fi mai putin educati.. ar trebui sa recuperam?? olimpiadele la care romanii iau locul I ar trebui sa dea mult de gandit...
    Astfel ca s-ar putea sa vehiculam lucruri mai vechi. Este drept ca nu avem posibilitatea sa vedem/auzim/citim totul, dar totusi uite!! simtim nevoia sa ne spunem parerile in diverse situatii, ceea ce de multe ori conduce la altercatii fara un fond real de vina.

    Vreau sa spun ceva, chiar daca risc sa ma departez de subiect.
    Problema cu DNA-ul... Eu, de la bun inceput , as fi vrut sa sugerez Anonimului sa folosim termenii pe care noi, romanii, ii cunoastem mai bine... in acest caz ADN. frate bun cu ARN. In lb. noastra, "acid" se pune in fata, proprietatea acidului - la urma, ca sa intelegem mai pe scurt (ACID dezoxiribonucleic si ACID ribonucleic).
    M-am oprit asupra acestui lucru, pentru ca multi tineri considera clar ca DNA este altceva decat ADN... ca s-ar fi "descoperit" pe langa ADN si... DNA... (la fel ca si...alintaroma de la cafeaua Jacobs!!! oameni care chiar cred ca este vorba despre un compus chimic nou descoperit si folosit de "nemţi")
    Sunt, de latfel, "lanturi" intregi de confuzii, ca si aceea cu care eu m/am confruntat chiar aici, pe articolele mele, cu neintelegeri din cauze asemanatoare: fiecare element din planul fizic are un element de legatura in planul fluidic, de la eteric la atmic. Sigur ca nu avem cum sa ne facem o cultura bogata pe toate planurile si repede, dar macar sa nu devenim agresivi si pe urma sa ne miram ca suntem pusi la punct, apoi sa strigam ca ce urat vorbeste ... celalalt!!
    Este drept ca si acesta este un fel de a invata, dar nu este propriu tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  32. Draga Cristiana,
    Iti multumesc pentru intelegere si pentru incercarea de impaciuire. Nu ai ce media, pentru ca nu am de gand sa sterg dejectiile mentale ale anonimului, caci prin ele tocmai se valideaza faptul ca am avut dreptate sa am pozitia din articol. Era de asteptat sa apara comentarii scrise la betie, de la tot felul de neispraviti agramati, cu liceul neinceput, care vin sa dea lectii de genetica cu articole prost traduse si furate de pe dacia.org :) Nu m-ar fi deranjat comentariile daca n-ar fi avut neobrazarea, sub acoperirea anonimatului, sa treaca de la atac la idee, la atac la persoana. Am inceput sa inteleg de la o vreme ca uneori e bine sa nu intorci si obrazul celalalt. Cineva facuse o butada foarte interesanta, cum ca "daca cineva iti scoate un ochi, chiar trebuie neaparat sa i-l oferi imediat si pe celalalt?":)

    RăspundețiȘtergere
  33. Duduie anonima,
    Esti blonda?
    Nici macar n-ai sesizat ca ti-am facut un favor cand ti-am spus ca NU esti o dobitoaca. De ce te obstinezi?

    Iata recunosc, sunt oglinda ta perfecta: sunt ghiveci, necivilizat, folosesc cuvinte primitive, sunt primitiv, frustrat, mitocan, deviat de la regulile de comportament, nu am sotie (Dumnezeu s-o odihneasca), sunt un caz patologic, am o mare "problma" care nu mai tine de educatie, nu am notiuni de genetica si de aceea sunt prostut, incerc sa induc in eroare persoane in mod "frauduls", vulgar, nestiintific, sunt rasist ca forma cea mai vulgara a comportamentului uman.

    Bravo! Te-ai autodefinit foarte bine. Bineinteles ca nu te certi cu mine, ci te certi singura. Incearca sa-ti scoti cuvantul "jidan" din vocabularul tau pustiu si sa-l inlocuiesti imediat cu alt cuvant care sa scoata eticheta de rasista pe care ti-ai aplicat-o singura, pentru ca atfel vei ramane doar cu cateva cuvinte nefolositoare pentru comentariile tale "inteligente" viitoare. Pe care le astept cu mare placere. :))
    Ia sa te vedem ce poti!:))

    RăspundețiȘtergere
  34. Dan, indiferent ce etichete s-ar folosi, noi, prietenii tai, te iubim din tot sufletul!!
    (.. dar nu te lua de blonde!! vezi ca s-ar putea sa gasesti si blonde care contraataca inteligent!! cunosc vreo doua care te-ar face praf!! de fapt, blondele echilibreaza brunetele in plan energetic, dar o sa mai discutam despre asta candva)

    Phii!! ce mi-a placut ce ai scris ... cu ochiul!! Si eu sunt toleranta de felul meu, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa pun punctul pe i , chiar daca provoc spasme pt asta... Uneori avem nevoie si de ele, chiar daca multi nu si le percep, nu si le inteleg.

    Problema cu dacii ar fi foarte complexa, dar am observat din textul emisiunilor de pe Discovery ca s-a cam pornit chiar de la ideea ca populatiile ar fi migrat INTEGRAL din alte parti, ca si cum aceste regiuni ar fi fost goale, fara nici un fel de populatii umane.
    Ceea ce as fi comentat eu pe indelete (ah... va veni si vremea aceea!!) se leaga de faptul ca artefactele descoperite pe teritoriile noastre, la fel ca si in Franta, Anglia, Irlanda, etc, ATESTA CLAR CONTINUITATEA UNOR GRUPURI DE POPULATII PE ACESTE TERITORII. Cel putin in ultimii 10.000 de ani...
    Si astfel discutam despre cu totul altceva...
    Si nu in ultimul rand, sa luam in consideratie faptul ca populatiile locale au fost sistematic exterminate de romani, de molime (chiar au fost niste filme foarte intersante cu acest subiect) putem sa ne gandim la faptul ca au ramas putine linii genetice stravechi in teritorii.
    Daca cautam probe de ADN care sa ateste migratiile, le vom gasi.
    Daca vom cauta probe care sa ateste populatiile vechi, vom gasi altceva, desi nu foarte diferit.
    Dar aici intram in alte teorii si nu este nici locul, nici cazul.
    Toate cele bune, tuturor!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Cristiana,
    N-am spus nimic rau de blonde, am intrebat din pura curiozitate. :)) Bineinteles ca omagiez femeile indiferent de culoarea parului, a pielii si a numarului de ani petrecuti prin scoli.

    Uite ce nu vor dacomaniacii sa inteleaga si mai vin si cu "argumente" paleogenetice care pica exact ca nuca-n perete.:

    POPULATIILE DE OAMENI PRIMITIVI VENITE DIN AFRICA, CARE SCURMAU DUPA RADACINI SI ERAU FUGARITI PRIN PADURI DE FIARE SI CARE DE-ABIA ARTICULAU CATEVA CUVINTE, NU ERAU DACI. NICI MACAR NU AVEAU CONSTIINTA ETNICA. EI AU FOST PLAMADA GENETICA DIN CARE AU APARUT TOATE CELELATE POPOARE SI LIMBI EUROPENE PRINCIPALE, LA CARE S-AU ADAUGAT ALTE GENE PROVENITE IN TIMP, FIE DE LA COLONII ROMANI, FIE DE LA HOARDELE MIGRATOARE DE SORGINTE ASIATICA SI TURCICA VENITE DE LA RASARIT.

    Caci daca oamenii cavernelor ar fi fost daci, luand-o pe firul istoriei inapoi, inseamna ca leaganul civilizatiei dacice trebuie mutat in Asia Mica, si apoi, mai inapoi, in Africa. De-aici pana la a argumenta ca Adam si Eva erau daci, nu mai e decat un pas. :)

    RăspundețiȘtergere
  36. După zicala, cântată de maramureşeni:
    "După pui de moroşan, să nu dai cu-n bolovan...
    că dacă li-i numeri, vai de capul tău a fi!...",
    vin şi eu şi vă spun sincer că la ora actuală, dacă da cineva cu o pietricică în mine, eu dau sigur cu un"bolovan":), nu ştiu dacă-l pot ridica.:))
    Dar vă rog eu nu vă mai hârjoniţi pentru ce a fost acum 1000 de ani...vedeţi ce-i de făcut cu zua de mâine a noastră şi generaţiei viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  37. Scuze, m-am emoţionat, citind comentariile voastre şi am făcut greşeli:
    a se citi "nimeri" în loc de "numeri" şi
    "ziua" în loc de "zua",
    mulţumesc pentru înţelegere.:)

    RăspundețiȘtergere
  38. Mariana draga,
    Puiule de morosan, no uite-te si tu ce pasiuni am reusesc sa starnesc! Mi-i drag! :)

    RăspundețiȘtergere
  39. Dane, nu ştiu dacă ne vom întâlni în realitate...dacă Feri ne va organiza excursia despre care vorbeam cu ceva timp în urmă... dar când va fi să fie, cred că noi, doi, o să avem o mare dispută,:)cu contraziceri, cu scântei...
    Nu îţi spun de la ce se va isca...vreau să te ţin în şah, că tot te şti ...
    Până atunci te las "să mă placi", că aşa ai declarat.:))

    RăspundețiȘtergere
  40. Erata:
    Am reusit.

    Mariana,
    De ce soro? Te-am froasat la sentimentul dacic al fiintei nationale? :))

    RăspundețiȘtergere
  41. Ha, ha, ha:)...
    Nu-ţi spun.:)
    Până atunci mai este...am trecut pe la tine şi am jucat o"katyusha", sau "kalinka"...nu ştiu exact cum se numeşte şi cum se scrie, dar îmi place să dansez...până la epuizare.:)

    RăspundețiȘtergere
  42. Citat din Dan Ionescu Ghiveci „..dejectiile mentale ale anonimului,------- comentarii scrise la betie........ neispraviti agramati............. sa treaca de la atac la idee, la atac la persoana............... ti-am facut un favor cand ti-am spus ca NU esti o dobitoaca............ "jidan".................. blonde”

    Dan Ioaniţescu, Ghiveci fanfaron şi mişel. Aceasta este forma inteligentă sub care te adresezi intr-o conversaţie pe internet la femeie, care este adevărat că este blondă şi jidancă ?
    Când te-am descris drept un Ghiveci rasist, forma cea mai vulgară a comportamentului uman, nu am greşit. Chiar dacă vii de la Gheboaia sau de la Pocreaca ( de unde spui pe blog că vi ) te comporţi ca un derbedeu.
    Pe internet, ca om de pseudo-cultură încearcă să faci nişte eforturi cerebelare ( căci cerebrale la tine nu pot exista) şi adresează-te politicos. „Lumina care crezi că este în tine este de fapt un întuneric” care degajă miros de pucioasă ( dacă poţi pricepe cu ce te asemăn).
    Cred că ai într-adevăr nevoie de o infirmiera de noapte cu experientă în domeniul psihiatric pentru a te ajuta să nu mai urăşti femeile blonde si jidoafce pe deasupra.
    Că eşti un slăbănog frustrat, care fumează, se îmbrecă în culori ţipătoare, haine roşii, cămăşi roşii, un Agamiţă Dandanache fudul şi meschin, un poponache, nu mă deranjează. Un ghiveci rămâne tot un ghiveci. Dacă vreţi să-l vedeţi cum se prezintă celor care vor să-l placă pe facebook intraţi pe http://www.facebook.com/dan.ioanitescu şi-l veţi recunoaşte uşor pe acest Don Juan de Popa Nan.

    RăspundețiȘtergere
  43. Citat din Ghiveciul mintal al lui Dan Minciunescu : „ Stii ce ma deranjeaza foarte tare? Ca noi avem o istoie frumoasa, ca am facut si noi ceva pe ici pe colo, dar ca vine unul asa ca d-l dr. exagerand complet, si ne baga pe toti in penibil! Si asa avem foarte putine dovezi, cu asemenea ineptii riscam sa nu mai fim crezuti deloc!”

    "The New York Times", cel mai prestigios ziar din Statele Unite ale Americii, publică, la 1decembrie 2009 - în secţiunea Science - un articol despre expoziţia deschisă în New York la "Institutul pentru studiul lumii antice" din cadrul Muzeului Universităţii din Manhattan ( 15 E 84 St ) unde pot fi văzute şi admirate exponate uluitoare ce dovedesc, fără niciun dubiu, că CEA MAI VECHE CULTURĂ A LUMII A FOST ÎN SPAŢIUL NOSTRU DE ORIGINE, aşa cum a se poate vede din articol scris de John Noble Wilford şi intitulat "A Lost European Culture, Pulled From Obscurity".
    Va prezint mai jos fragmente traduse în limba română din acest articol.
    Înaintea gloriei care a fost Grecia şi Roma, înainte chiar de primele oraşe ale Mesopotaniei sau a templelor de-a lungul Nilului, au trăit în valea de jos a Dunării şi la poalele Balcanilor oameni care au fost primii în artă, tehnologie şi comerţ la mare distanţă.
    Timp de 1.500 de ani, începând mai devreme de anul 5.000 Î.Chr., ei au lucrat pământul şi au construit oraşe, unele cu 2.000 de locuinţe. Ei au fost meşteri pricepuţi în arta bronzului, noua tehnologie a acelui timp. În mormintele lor s-a găsit o varietate impresionantă de ornamente de cap şi bijuterii pentru gât şi, într-un cimitir, au fost descoperite, ca ansamblu de aur, cele mai vechi artifacte din întreaga lume.
    Uluitoarele desene ale vaselor vorbesc de rafinamentul limbajului vizual al culturii lor...
    Doctorul David W. Anthony, profesor de antropologie la colegiul Hartwick din Oneonta, NY, curatorul expoziţiei: "Vechea Europă a fost printre cele mai sofisticate şi tehnologic avansate locuri din lume" şi a devzoltat "multe dintre semnele politice, tehnologice şi ideologice ale civilizaţiei."...
    La recenzia făcută expoziţiei, Roger S. Bagnall, director al institutului, a mărturisit că până acum "Foarte mulţi arheologi nu auziseră de aceste vechi culturi europene". Admirând ceramicile colorate, Dr. Bagdall, un specialist în arheologia egipteană, a remarcat că, în acel timp, "egiptenii cu siguranţă nu făceau vase ca acestea."
    Un catalog al expoziţiei, publicat de Princeton University Press, este primul compendiu de cercetare în engleză despre descoperirile Vechii Europe... Cartea include eseuri ale experţilor din Marea Britanie, Franţa, Germania, Statele Unite şi din ţările în a existat acea cultură...

    Expoziţia este deschisă publicului larg până în 25 aprilie 2010.
    Pe internet se pot vedea exponate la site-ul: http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html

    Atunci cine minte?! Doctorul sau Ghiveciul?

    RăspundețiȘtergere
  44. Anonima alcoolica, n-ai o poza? Vreau sa-mi invat cainele sa latre.

    Mi-e milutza de tine! Sincer! Am sa te-ajut ca vad ca ai foarte putin creier si imaginatie deloc. Uite-ti textul isteric, parafren si rasist scris de tine la betie, cu dejectiile-ti mentale. Daca nu esti nevertebrata sau inca nu te-ai trezit din betie ar trebui sa ti-l asumi. Nu le-ai scris tu? Te-a ajutat cineva?

    "numai dobitoacele nu se ingrijesc de stramosi!si daca unul ca savescu o face..e catalogat nebun!de jidanii astia care ne-au adus in sapa de lemn!"

    M-am convins ca ai minte putina, esti lasha si te-ascunzi in anonimat, placerea ta fiind sa murdaresti tot ce atingi.

    Poti sa te intorci linistita la Alcoolicii Anonimi de unde ai scapat si sa-ti savurezi in continuare schizofreniile dacomaniace, caci o biata anonima alcoolica o sa ramai toata viata ta. Tu nu existi, ci doar ocupi din greseala locul altcuiva.

    Nu te mai osteni sa scrii ceva pentru ca am sa-ti sterg toate comentariile. Oricum nici tu, nici comentariile tale protocroniste, nu aveti nicio valoare.

    RăspundețiȘtergere
  45. Stai, Dan! am o problema de rezolvat, pentru ca m am confruntat de cateva ori pana acum, chiar pe la Congresul de dacologie, cu ideea aceasta: daca s-a descoperit ceva atat de vechi in Romania, si nicaieri in alta parte, de ce sa nu credem ca ar fi adevarat??
    Eu mi am spus parerea in felul acesta.
    Corect, doar ca exista un raspuns foarte normal, si chiar ceva asemanator a fost dezbatut intr-o forma aproximativa, la TV, la o emisiune NGC, referitor la faptul ca se spune asa: cultura egipteana a aparut gata formata din multe puncte de vedere, adica nu se vede o evolutie de la maimuta la omul cult in spatiul respectiv...
    Unde ar fi celelalte probe, caci asa, deodata nu se poate sa fi aparut!!..
    Lasand la o parte civilizatii anterioare, daca discutam despre civilizaţii consacrate, ele s-au ridicat in spatii care au fost rascolite pentru diverse alte constructii, pentru minerit, pentru o multime de alte motive.
    Nu erau experti in observarea, prelevarea si conservarea vestigiilor. Alte lucruri vechi au fost inghitite de cei care au construit de-asupra, au distrus de jur imprejur, au dispretuit orice altceva nu le apartinea, nu intelegeau. Nu-i vorba, acest fel de a vedea realitatea se perpetuează mereu, generatie de generatie.
    In spatiile care au ramas populate intr-un fel de modestie pe care inca nu-l intelegem pe deplin azi, asa cum au fost spatiile romanesti - dar si cateva franceze, irlandeze, tibetane - au ramas multe artefacte cu vechime apreciabila, pe care fiecare popor si le-a considerat de tip special, daca nu chiar constituind veriga creatoare de lanţ, in lume.
    Asa cum sunt voci si la noi.
    Pe de alta parte...
    ... Stiu ca sunt americani care au sprijinit aceste teorii. Mai stiu, Doamne iarta-ma, ca raposatul Ceausescu a platit oameni de stiinta americani pentru a sprijini diverse teorii, iar voci foarte curate s-au rasculat impotriva acestor falsificari. Personal insa nu cunosc, am ascultat emisiuni in anii '90 si am vazut scris in revista "22" in acei ani. Daca as avea timp as cauta prin arhive, dar normal ca nu am timp. Daca cineva stie mai multe, sa spuna, cu curaj. Suntem aici ca sa invatam.
    Cei de acum, pe care ii discutam, poate ca sunt cinstiti, in chiar necunoasterea lor: asta s-a scris, asta a ramas... cine mai sta sa caute sa vada de unde vin toate??..
    Ar trebui sa le socotim cuminţei pe toate, nu neaparat savant discutand, dar luand in considerare niste lucruri care au directie, sens...

    RăspundețiȘtergere
  46. Cristiana draga,
    Descoperirile unor artefacte vechi, sunt mingea ridicata la plasa celor ca savescu, care nu au nici in clin nici in maneca cu istoria si care, ca prin minune si fara un temei stiintific, le proclama si mai vechi. Asta am demonstrat deja.

    As vrea sa reluam discutia aceasta cu niste artefacte sau fosile asupra carora oamenii de stiinta, vorbesc in special de arheologi, sa fi cazut de acord asupra vechimii si mai ales asupra unor artefacte care mai exista, nu dintre ele care nu mai sunt sau se pastreaza doar mulaje. Acelasi lucru este valabil si despre datarea fosilelor hominide, pentru ca ai vazut ca nici acolo datele nu sunt foarte clare.

    Nu sunt obtuz dar nici nu-mi place sa ma imbat cu apa rece. Daca comunitatea stiintifica nationala si internationala considera ca sunt suficiente temeiuri sa proclame arcul carpatic si spatiul dunareano-pontic leaganul civilizatiei mondiale ma inclin in fata evidentelor. Ipotezele au concluzie dar nu au demonstratia completa.

    RăspundețiȘtergere
  47. scuze pentru pleonasm : "artefacte vechi"

    RăspundețiȘtergere
  48. Este interesant cum se adresează un barbat cult la o fată pe internet :

    „Anonimă alcoolică, n-ai o poza? Vreau să-mi invat câinele să latre. „

    Faptul că eşti un Ghiveci PROSTĂNAC nu îţi scuză MITOCĂNIA şi lipsa de cultură ( spoiala pe care o afişezi, cunoştinţele tale Wikipedice îmi trezesc mila).
    Dacă chiar crezi că îţi poţi permite un tratament psihiatric, îţi sugerez să NU ajungi pâna pe 940 GA Highway 96 Warner Robins, GA 31088 Acolo te-ai putea simţi chiar ca acasă.
    Sigur că trebuie să-ţi raspund când îţi văd scrisul, expresiile, de boşorog dus cu pluta : „Mi-e milutza de tine”. Să-ţi fie Milutză de m - - -
    Dacă într-adevăr doreai o discuţie benefică pentru cei care te urmăresc, puteai răspunde la intrebarea cu ROATA, pe care tu Ghiveci Wikipedic o datezi aşa cum nu este corect. Doctorul are dreptate.
    Oamenii mari dezbat teorii, ipoteze mari. Cei mijlocii evenimente. Cei mici , de talia Ghiveciului frustat dan ioanitiu atacă oameni.
    Ţi-am urmărit CU MILĂ criticile aduse doctorului.....nici una NU este justă. Asta m-a făcut să intru pe acest forum sperând că vei căuta să fi un om mare şi să putem dezbate idei. Puteam să fim adversari de idei şi nu duşmani. Dar când Tu Ghiveci împănat de ridicol, papagal care te îmbraci cu pantaloni galbeni şi cămaşe roşie, când mă numeşti : „nevertebrată care încă nu s-a trezit din beţie”, să nu te trimit şi eu în locul tău de origine ?

    RăspundețiȘtergere
  49. Anonimo,
    Cauta-te! Poate te regasesti. :))
    Si ia-o mai usurel cu sticla! Incearca cu paharul!

    RăspundețiȘtergere
  50. :)))
    spectacol "anonima si dacovirusologia in genetica embrionara cu metastaze spirituale pur romanesti"
    am ras de ma dor "sfincterele"!

    :)))

    RăspundețiȘtergere
  51. Feri, poate ar trebui sa iei masuri verticale pe orizontala.
    Sa poata comenta doar cei ce sunt logati.
    In spatele unui nick sa activeze umbra unor fricosi cu frustrari majore.
    Ma mir cum de nu a venit si "corul fetelor de la capalna" metamorfozat in egregori, ca era la moda la un moment dat.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  52. Descoperiri senzaţionale în situl arheologic de la Schela Cladovei
    07.04.2009

    Specialişti în istorie de la Universitatea Edinburgh şi de Institutul de Arheologie „Vasile Pîrvan“ din Bucureşti au descoperit, în situl arheologic de la Schela Cladovei, judeţul Mehedinţi, urme umane din perioada mezolit icului timpuriu. Coordonatoarea echipei de arheologi, prof. univ. Adina Boroneanţ, a declarat, că inventarul arheologic scos la iveală indică începutul vieţii sedentare a omului, al trecerii acestuia de la stadiul de culegător, pescar şi vînător la o civilizaţie primitivă, datînd din anul 7100 î.Chr. şi mergînd pînă în anul 5500. „Pentru prima oară pentru perioada specifică neoliticului din România am dat peste vestigii unicat

    Au fost descoperite, de-a lungul timpului, peste 65 de morminte datînd din perioada 7300 - 6300 î.Ch.

    Datarea cu carbon radioactiv a uneia dintre cele mai vechi aşezări de pe continentul european, confirmă vîrsta de circa 8750 de ani.

    Campaniile de cercetare care au dus la identificarea unei civilizaţii încă necunoscută, comparabilă cu cele ale lumii preistor ice din Valea Nilului, a Tibrului şi Eufratului, sînt susţinute printr-un proiect român-englez, graţie profesorului de la Universitatea Edinburgh, Clive Bonsall.

    RăspundețiȘtergere
  53. Anonim,
    Foarte interesanta informatia.

    Din pacate in articol se vehiculeaza mai multe date neprecise, singura data certa fiind cea care a fost atestata cu carbon radioactiv. Atentie: se vorbeste mezoliticul timpuriu.
    Sa socotim:
    "Datarea cu carbon radioactiv a uneia dintre cele mai vechi aşezări de pe continentul european, confirmă vîrsta de circa 8750 de ani"

    Asta inseamna fara indoiala 6.750 I.C.
    Restul de date, recte 7.100 I.C. si 7.300 I.C., sunt povesti cu zane, pentru ca sunt infirmate de datarea exacta cu carbon.

    Iata ce inseamna un mic furt istoric romanesc de 1250 de ani. Oare ce entuziast sa fi scris in Wikipedia:
    "Schela Cladovei este o localitate în judeţul Mehedinţi, Oltenia, România. La Schela Cladovei a fost descoperită cea mai veche civilizaţie a Europei, cu o vechime de aproximativ 10.000 de ani" Autorul roman care a introdus informatia in Wikipedia a aproximat in plus cu 1250 de ani ca sa iasa rezultatul:)).

    Ciudata este si datarea aceasta de 8750 caci in alt articol am gasit:

    " Cercetătorii revin la Schela Caldovei! Reprezentanţii Institutului Român pentru arheologie împreună cu cei ai Universităţii Edinburgh din Marea Britanie cercetează în această perioadă situl arheologic de la Schela Cladovei. De când au început săpăturile, specialiştii au făcut mai multe descoperiri care datează de acum 8000 de ani. "
    http://www.mehedinti.djc.ro/DocumenteHtml.aspx?ID=2213

    Datarea aceasta de 8.000 nu dadea bine, caci era inferioara celei de asezarea mezolitica de la Lepenski Vir din Serbia, veche de 8500 de ani si pana la urma s-a ajuns la 8.750 de ani.

    Pe cine credem? Eu inclin sa cred informatia data de C14.

    Si totusi,
    mi se pare cel putin ciudat sa apara asezari omenesti mai intai pe malul stang al Dunarii, adica la Cladova, ca 250 de ani mai tarziu, sa apara si la Lepenski Vir, pe malul drept, tinand cont ca ultimele mari migratii ale lui Homo Sapiens, din podisul Anatoliei, au urcat in Europa, dupa cum se stie, pe firul apelor.

    RăspundețiȘtergere
  54. Andreiule, :)

    Am avut noroc caci doar unul/una s-a purtat mizerabil.

    RăspundețiȘtergere
  55. Dane

    Răspunsul cu privire la datările de la Schela Cladovei se poate afla uşor.
    Eu locuiesc în Israel, tu sau prietenele tale in Dacia.
    Telefonul prof. Boroneanţ este 021 667 7765
    De data aceasta, cu stimă,
    A.R.

    Nu pot să închei fără a fi, de data aceasta, doar puţin ironică
    Cum artefacte vechi nu face sens, la fel şi ANONIM comparat cu ANONIM nu face sens. Urmăreşte, ca un profesionist, stiul primului ANONIM şi compară-l cu al meu. Nu poţi fi aşa de naiv încât să crezi că suntem aceleaşi persoane.

    RăspundețiȘtergere
  56. Draga Anonim 2,
    Multumesc pentru faptul ca esti esti cooperanta. Iti mai multumesc inca o data si pentru informatiile pertinente.

    Nu stiu din ce ai inteles ca as fi pus semnul egal intre tine si celalalt anonim. Am avut in fata doua texte cu discursuri absolut diferite si le-am tratat in consecinta cu condescendenta cuvenita fiecaruia dintre ele. Nicio clipa nu m-am indoit ca esti alta persoana decat primul anonim, despre care n-am stiut ca este de sex feminin, decat prin faptul ca mi-a confirmat acest lucru, in urma calamburului cu cuvantul "dobitoace". In alta ordine de idei, chiar regret incidentul, dar atacul la persoana era cu totul altceva decat atacul la idei, la care bineinteles ca ma asteptam.

    Ti-am adaugat un raspuns suplimentar astazi, printr-un articol proaspat (o scrisoare deschisa) pe 100Ro. Cauta te rog daca esti interesata, "ELEGANTA ANONIMATULUI"

    Cu complimente,
    pentru supletea dialogului tau,
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  57. omul sfinteste locul.... cei care trimit diversionisti la noi distrug locul ....

    RăspundețiȘtergere
  58. Dacă favoritul meu Dr.Săvescu a produs astfel de discuţi agresive( ca să me exprim politicos), vă sugerez să-l cunoaşteţi şi pe pritenul acestuia, pe Marco Merlini, vizitând http://www.europeanvirtualmuseum.net/
    Merlini, bun prieten cu directorul Arhivelor Secrete al Vaticanului i-a favorizat dr.S accesul la aceste informaţii, după cum a declarat la B1TV
    Sperând să vă intereseze

    RăspundețiȘtergere
  59. da de unde sti dumneata ca aceia care au trecut pe aici au si ramas aici???/.de unde??? ce dovada ai?//nu sunt.95% din zona nostra montama si de deal e locuita de urmasii dacilor.e locuita de daci curati.numai in bacau cate necropole carpice au fost dscoperite.vreo 5 langa orasul bacau vreo 3 mai la departare.cate necropole de alte neamuri au fost descoperite.va spun eu domnilor.nici una.atunci cum poa sa spuna cineva de ghiveci.da ghiveci etnic sunt ucraina,ungaria,polonia,slovacia,serbia,bulgaria,etic \fiindca ei s-au asezat unde au locuit din cele mai vechi timpuri dacii nu noi ne-am asezat pe locurile lor.dar cand nu e logica la bibilica atunci e grav.

    RăspundețiȘtergere
  60. iar celtii au patruns spre exmplu doar intr-o parte a transilvaniei de azi si se stie ca au fost alungati de boerbista.sarmatii nu au stat deloc fiindca au fost alungati de carpi si s-au asezat in ungaria pe tisa asta se stie istoric.cumanii au fost decimati in fata tatarilor in 1241.oricum migratorii si s-a descoperit genetic ca ei cel putin in munti nu au patruns,fiindca sunt inaltimile greu la calarit iti si piere pofta de mers.iar se stie ca muntele e frate cu romanul.deci migratorii dar si acestea doar in oarecare parte s-au stabilit doar la campie.

    RăspundețiȘtergere
  61. cumanii au fost decima
    ti de mongoli in 124i
    in zona montana nu au patruns decat foart
    patruns decat foarte pu
    putini migratori.singura
    este zona de campie in care au ajuns dar si aici sa nu uitam ca au trait si multi daci fiindca ei au fost stapani totdeauna aici
    ei vegheaza si acum prin noi care suntem urmasii lor in cea mai mare parte.nu vedeti ca mai toata lumea are nume de familie dace

    RăspundețiȘtergere
  62. ma dan ioanitiu.da tu cine esti mai??/tu esti mai mare istoric?da de unde ai aparut mai tu sa-ti dai cu parereadespre cineva la care nu-i ajungi nici pana la genunghi domnul savescu.adica tu esti mai mare ca savescu pentru ca tu sa prostesti persoanele sa-ti creada teoria ta.hai mai marsi la culcare cu vrajelile fiindca problema este ca tu nu esti nimic doar un impostor mincinos.du-te mars de te culca

    RăspundețiȘtergere
  63. Anonim,
    Ma bucur ca esti alfabetizat. Probabil de curand... :))

    RăspundețiȘtergere
  64. Dan,te deranjeaza vre-un comentariu de-al anonimilor frustrati?Anunta-ma te rog,sa le sterg.:)

    RăspundețiȘtergere
  65. Draga Feri, :)
    Absolut deloc! :) Chiar a inceput sa-mi placa.:) Oricum "anonim" este carevasazica, "neica nimeni".

    RăspundețiȘtergere