anonimul pamantean
Ai observat? Fiecare om, in capul lui, sta pe peron si asteapta un tren. Gara este imensa, are multe peroane si desi se numeste "Calea, Adevarul si Viata", nici un peron nu seamana cu celalalt. Fiecare calator asteapta cuminte pe propriul sau peron, dar sunt si unele peroane aglomerate. Toate trenurile posibile trec prin capul nostru, pe toate liniile si in toate directiile. Destinatia fiecaruia pare sa fie cunoscuta dar... doar pare, pentru ca ea este imaginata, chiar daca fiecare tren poarta un nume. Mintea se agata intotdeauna de cuvinte. Pe unele linii mai indepartate sunt anuntate trenurile pentru care trebuie sa astepti indelung: Adevar, Iubire, Cunoastere, Absolut, Devenire, Pace pe cand pe altele, care-ti vin mai la-ndemana, cel mai adesea in sens invers, Putere, Glorie, Avere, Recunoastere, Viciu. Acestea din urma desi sunt foarte aglomerate, au cel putin avantajul ca nu ai prea mult de asteptat. Vin foarte des iar pe fiecare gasesti scris mare, acelasi slogan: "satisfactie garantata."
Peronul tau este hat departe fata de intrarea in gara si este aproape pustiu. N-ai bagaje. Nimeni nu are. E racoare in partea aceasta de gara iar calatorii asteapta zgribuliti, infasurati fiecare in sperantele lor. Ca si tine. Trenurile se ivesc pe nebagate de seama si trag la peroane in liniste. Daca gandul nu-ti haladuie aiurea, n-ai cum sa scapi trenul.
Oooo, dar iata-l! Nu te precipita! Ai timp! Urci. Deschizi usa. Compartimentul este luminos. Iti impaturesti frumos speranta si o asezi cu bagare de seama in fata ta, in plasa de bagaje. Te-asezi confortabil pe bancheta, te relaxezi, zambesti multumit. Esti pe drumul cel bun! Sa-nceapa calatoria! Cercetezi locul cu privirea, dar constati cu uimire ca, sub ochii tai, compartimentul prinde sa-si schimba forma si sa redevina peron. Un peron cu ferestre. Trenul porneste incetisor... Desi stii sigur ca te afli in compartiment, simti fara urma de indoiala cum te misti cu peron cu tot, si vezi trecand sau oprind prin fata ta o multime de trenuri. Incet, incet, pana la urma, privirile iti sunt atrase de ferestre. Daca te uiti pe fereastra din dreapta vezi o "realitate"... iar daca te uiti pe cea din stanga vezi "alta realitate". Fiecare realitate te fascineaza, te cheama, te absoarbe, te cotropeste, iti promite si pe nebagate de seama in mintea ta se naste dorinta unei noi destinatii in realitatea care ti se va arata mai ochioasa.. Si-odata cu dorinta se insinueaza si speranta. Desi nimeni nu ti-a spus-o, instinctul tau stie ca poti fi in doua sau mai multe locuri deodata. Si-atunci, din mers, incepi sa astepti cu nerabdare urmatorul tren, pentru noua destinatie care promite. Calatoria continua. Ca mai prinzi sau mai scapi cate un tren este de-acum o chestiune de sansa si nu stii cat de curand se va intampla, dar ceea ce stii cu siguranta este ca trenurile tale trebuie luate intotdeauna intr-o singura directie, caci daca alegi sa traversezi peronul pentru un tren din sensul opus, fiinta ta se va desira. Sensul celalalt nu iarta.
Gata, ai reusit! Acum calatoresti simultan in doua trenuri diferite, in doua compartimente deodata, pe doua peroane in miscare. Si de-acum e simplu, poti sa te sui si intr-al treilea sau intr-al patrulea tren, cand doresti. In fiecare compartiment ai tovarasi de calatorie, conversezi, te implici, ai opinii. Timpul fuge repede. Unii mai urca, altii mai coboara, toata lumea care vine de-afara vorbeste despre lumi minunate sau despre catastrofe. "Afara" este un cuvant plin de promisiuni dar si de spaime. Tu stii bine ce inseamna acel afara. Tu vii de afara, ca oricare calator, doar te-ai suit de buna voie in tren. Afara este iluzia care te ajuta sa-ti continui calatoria.
Cu unul dintre calatori s-ar putea sa ramai in calatorie toata viata, dar nu in toate trenurile cu care calatoresti ci doar intr-unul. Rar vei gasi pe cineva care sa-si doreasca aceleasi destinatii cu ale tale. Calatoria continua. Tu hotarasti daca ramai sau mai schimbi trenurile, destinatiile, peroanele. Vremea trece... Altele sunt acum subiectele calatorilor, fetzele lor sunt altele. Intre timp poate te hotarasti sa faci un copil si sa-ncepi sa-l pregatesti cu inima stransa de calatorie...Cat de ocupat esti acum, dar tot mai arunci din cand o ocheada pe fereastra sau spre plasa de bagaje. E-n ordine! Sperantele tale sunt la locul lor si-ti zambesc cuminti...
Uff...Gata din nou! Calatoria poate sa continue in tihna... viata ta este iar in buna randuiala... Pe copil l-ai lasat asteptandu-si cuminte trenul pe un alt peron, cu speranta alaturi. "Macar el..." gandesti in sinea ta, si te asezi din nou, avid, cu ochii pe fereastra. Nu mai este atat de important cu cate trenuri ai umblat simultan pana acum si in cate te mai afli, bine macar ca ai ramas intr-unul. Unul, dar bun!
Afara lumina incepe sa paleasca, usor. Realitatea de dincolo de fereastra nu te mai atrage atat de tare... destinatia finala se obstineaza in continuare sa se aratate, desi ea este inca vie in inchipuirea ta. Cobori usor pleoapele si te afunzi in tine... zarva de pe culoare, de pe peron, discutiile calatorilor se estompeaza... Nu stii traseul... nu exista o harta si nu ai cum sa-ti dai seama daca nu cumva te invarti in cerc. Inainte si inapoi, sus si jos isi pierd intelesul. Toate destinatiile finale s-ar putea inscrie intr-o sfera daca ar avea limite... "Am sa ajung... cu siguranta am sa ajung acolo..." razbate gandul peste toropeala care te cuprinde pe nesimtite....
Tresari.... se aud zgomote si pe culoare. E controlorul de viata! Se uita in ochii tai. Stii! Iti auzi inima-n urechi. Nu poti sa fugi, n-ai unde sa fugi, doar esti in tren. Rasufli usurat. Nu, nu esti tu! E cel de-alaturi!.. Calatorul se ridica anevoie si paraseste in tacere compartimentul, cu parere de rau. Speranta lui a ramas in plasa de bagaje. Te uiti pe fereastra si-i vezi pe toti cei alesi de controlor cum se urca tristi intr-un singur tren, cu o destinatie necunoscuta. Acum de-abia, pentru fiecare, incepe marea si adevarata calatorie. Stau buluciti la ferestre si cu priviri lungi fac cu mana fostilor tovarasi de drum pe care tocmai i-au parasit. Nu zambeste nimeni. De-aici inainte, fiecare, de la fereastra noului compartiment in care a intrat, va vedea Ceva. Tu n-ai de unde sa stii daca toti vor vedea acelasi lucru sau fiecare Altceva... Sau Nimic. Nimeni dintre cei din jurul tau nu poate sa-ti spuna ce se vede din trenul acela, iar pe calatorii plecati cu el, nu ai cum sa-i intrebi. Nu-i va mai vedea nimeni, niciodata. Este doar o calatorie dus.
Am inceput sa plang cititnd articolul! E fantastic! Parca e scris pentru mine si a venit la momentul potrivit. Ma aflu intr-un moment al vietii in care am impresia ca am pierdut si gara. Nici urma de vreun indicator. O fi un preaviz pentru criza de la 30 de ani?! Naiba stie. Am scris cate ceva despre asta pe blog:
RăspundețiȘtergerehttp://grossomodoblog.blogspot.com/2009/11/cotidian-robie-frica-frustrare-nebunie.html
Nu pot decat sa iti spun Multumesc!
Off...am trait si eu alaturi de tine momentul,ferestre,peroane,linii paralele,
RăspundețiȘtergerenebunie,suferinta..dar si multa speranta,ce ne-am face oare fara ea,caci calatorului ii sta bine cu drumul....chiar daca,ne invartim in cerc sau la stanga sau in dreapta,important e ca existam si nu trebuie sa uitam ca fiecare avem rolul nostru pe pamint.
Daca am fi TOT timpul constienti ca suntem sub semnul efemeritatii nu ar mai fi tristete, suparare; bagajele nu ar mai exista ci doar dorinta de a calatori.
RăspundețiȘtergerePrietenii, tovarasii i-am pretui foarte mult cat timp sunt cu noi; singuratatea nu si-ar mai face aparitia cand ei dispar, pentru ca am fi constienti ca si ei sunt calatori etc., am fi mai deschisi fata de alti "calatori" potentiali tovarasi, bucuria cunoasteri ar inlocui tristetea iar noi ne-am imbogati permanent.
Dar... invatam de mici atasamentul.
:)
f frumos:)
RăspundețiȘtergerem-a pus un picut pe ganduri...
Dan...am vazut comentariul de la recenzia facuta de mine romanului "Accidentul"; daca te duci la numele vei si in postarile mele, vei gasi recenzie si pentru romanul de care psecificai tu in comentariu, si anume "Orasul cu salcami"...")
RăspundețiȘtergereFoarte fain!
RăspundețiȘtergereAi surprins minunat toate etapele trecerii omului prin viata asta spre o alta ...
Am trecut si eu pe masura ce citem prin toate compartimentele descrise de tine... Am vazut ochii mari, luminosi, blanzi dar drepti ai controlorului de viata. Si am inteles...
Buna seara si bun gasit tuturor!
RăspundețiȘtergeregrosso modo,
draga GM,
Iata este a doua oara cand iti raspund, vad ca primul comentariu nu s-a afisat... Iti spuneam mai acu vreo trei ceasuri ca poate fara sa stiu am primit o comanda de la El. Nimic nu-i intamplator... (am auzit chestia astade atatea ori incat nici nu-mi mai vine s-o zic_. Dar poate ca asa e.
Eu iti multumesc!
Draga Tasha,
RăspundețiȘtergereSperanta... da, da... Speranta moare ultima. Ai vazut ca nici un calator nu ea speranta cu el. Dante m-a-nvatat "lasciate ogni speranz voi qu'entrate!".
Bine ai venit Andrei Radu,
RăspundețiȘtergereAm o banuiala cum ca eu te-am adus... :)))
Pai ce zici tu, cam asta mi se-ntampla mie de o bucata de vreme incoace... Calatoresc pe net, am vorba lu' Pingelica, tovarasi si prieteni de drum si... am inceput sa uit drumul catre casa. :))
Draga Monica,
RăspundețiȘtergereBucuros de vizita!
De-abia astept sa-mi numar cititorii macar pe degetele de la trei maini:)
Iarta-ma ca nu am patruns in profunzimea blogului tau dar te asigur ca o voi face cu placere. :)
Draga Alina,
RăspundețiȘtergereMie mi-ar placea ca Mos Ene sa fie controlorul de viata. Sa plec in somn...
Erata:
RăspundețiȘtergereMa bate Dante: "speranza" este mult mai bine!
Da...am vazut casa memoriala a lui Dante in vara la Firenze,l-am citat des, iar citatul de mai sus "voi ce intrati,lasati orice speranta"amintit de tine ,l-am spus si eu de multe ori intrand pe forumuri,si mai aveam unul preferat"Iubeste putin cel ce poate spune prin cuvinte cat iubeste.."
RăspundețiȘtergereO minunatie de articol:)...cati ne dam seama ca trenul asta de fapt vine pentru fiecare dintre noi si daca nu suntem pregatiti si cu bagajele facute(precum in Taina celor 10 fecioare) il putem rata pentru totdeauna ?
RăspundețiȘtergereTasha,
RăspundețiȘtergereMaxima aceasta este absolut senzationala. !
Am avut pe rodulpamantului acum vreo doua saptamani o postare despre iubire. N-am putut sa comentez prea mult... in schimb s-a lasat cu un iures de pareri, a fost o dezlantuire de idei, prietenii s-au luptat vitejeste iar comentariile au depasit 300. Uluitor ce poate naste iubirea! :)
Andrei,
RăspundețiȘtergereTrenurile nu se rateaza. Niciodata! Daca nu in viata aceasta, poate in urmatoarea, sau in alta si alta pana prindem trenul care sa ne duca la destinatie.
"Din batrani au ramas povesti despre unii calatori care au ajuns la destinatie."
Toti am vrea sa se intamle ACUM. Si mie mi-ar placea sa-ti spun drept!
Dan, depinde ce-ntelegem prin destinatie.
RăspundețiȘtergereDe ce ti-ai dori sa se intample acum? Nu-ti place calatoria? Nu esti curios sa vezi ce te asteapta maine? Cum arata urmatoarea gara, ce fel de oameni sunt urmatorii calaltori? etc. etc.?
Asta este Dan Ioanitescu,ne aduce cu emotiile la limita maxima.Foarte frumos articolul,si pot sa spun ca am simtit acelasi lucru ca si GrossoModo...iti multumim Dan.Sunt si eu in acel tren,ca si voi toti...
RăspundețiȘtergereTrenul vietii ne poate pe toti spre destinatii diferite ,unii sunt mai norocosi,calatoresc mai mult,altii parasesc trenul cand le este lumea mai draga...
RăspundețiȘtergereMi-am dedicat intreaga zi de ieri gandurilor; nici nu mai eram in stare de altceva. Am pus deoparte calculatorul, televizorul si muzica. Mi-am analizat din nou optiunile, respectiv urcarile si coborarile. Pornind de la premiza ca exista aproape intotdeauna cel putin doua optiuni, am facut un pas inainte.
RăspundețiȘtergereDan, esti o mina de aur! :)
Rectific: premisa :)
RăspundețiȘtergereIntrospectiile ne ajuta,e bine din cand in cand sa facem asta,ma bucur Grosso ca ai reusit sa faci un pas inainte datorita lui Dan,uite,vezi,o dovada vie ca prietenii au rolul lor ,nimic nu-i intamplator,pentru ca eu asa va consider pe toi cei care scrieti aici prieteni.
RăspundețiȘtergereAsa este Tasha! Azi chiar am o zi frumoasa! :)
RăspundețiȘtergereAndrei Radu, :)
RăspundețiȘtergereDaca ne intereseaza colateralele, ne paste primejdia sa uitam in ce scop am plecat. Pentru siguranta putem sa ne asiguram ca luam trenul dintr-o lamaserie sau o manastire... :))) sau in cel mai fericit caz dintr-o sihastrie.:)) Desigur sunt cazurile extreme care totusi iti ridica sansa reusitei la fileu.
Pe de alta parte insa nimeni nu traieste cu capul in sac si-atunci da, calatoria in sine poate deveni un scop. Marea majoritate a calatorilor chiar asta fac. Se inregimenteaza intr-o secta, religie, credinta, si incearca sa faca calatoria in grup, grupul asigurandu-i "certitudinea" ca este pe drumul cel bun.
Feri, :)
RăspundețiȘtergereEu va multumesc tuturor!
Tasha,
RăspundețiȘtergereAsta face controlorul de viata. Iti taie aripile.
Exact ce spui.
G.M. :)
RăspundețiȘtergereN-am nici o contributie ca m-am strecurat fara sa vreau cu articolul intr-o fisura existentiala... Este bine ca s-a inchis. Si ca ai gasit podul. In orice circumstanta, cat de neplacuta pare o situatie, undeva exista un pod.
Hi hi hi
RăspundețiȘtergereDan, ai eludat cu maiestrie intrebarile, sua eu sunt prea capsoman si nu inteleg raspunsul tau.
:)
Ne intereseaza colateralele?
Care este scopul? Calatoria sau destinatia? Sau si si?!
Trenul poate fi luat de unde ne este dat, pentru ca ... daca te nasti in Laponia, cu greu vei ajunge sa iei trenul de pe maidanul romanesc, nu?!
Sacul poate fi interpretat si in sens invers, depinde unde se pozitioneaza cel in cauza.
:)
Faza cu inregimentatul este adevarata, din nefericire sau fericire. Cu mare teama a fost crescut puiul de om de are trebuinta in calatoria lui de gasti, secte, religii, faruri, guru etc.
In opinia mea, drumul cel bun este cel in urmca caruia privesti si nu ai ce sa-ti reprosezi.
:)
ba mai mult, surazi fericit.
RăspundețiȘtergereTasha, nu destinatiile difera, ci calatoriile.
RăspundețiȘtergereAndrei Radu,
RăspundețiȘtergereStiam ca esti un bun dialectician. Si ca esti un "greu" al comentariilor. :) Mi-am asumat riscul de a polemiza cu tine desi polemica nu este unul dintre punctele mele tari. O evit cat pot, ai constatat-o de altfel. :)
Nu am evitat intrebarea, ci mai degraba am raspuns fara sa vreau echivoc.
Sa ma explic:
De calatorit, calatorim cu totii, pentru ca viata este aceasta calatorie. Nu mai vrem? Perfect! Ne taiem venele.
Destinatiile, recte scopul/scopurile vietii sunt diferite de la calator la calator.
Si-atunci:
Daca jocul ludic este important, traiul epicurian fara un scop precis te fura si comandamentele majore ale existentei : "Adevar, Iubire, Cunoastere, Absolut, Devenire,etc. " nu te atrag, chestiuni pe care se sprijinea toata poliloghia mea din articol, atunci sensul vietii se goleste de continut. Atentie, de acest continut. Ca sa ajungi fara abatere la aceste destinatii este foarte greu. Am aratat: mai schimbi macazul, te mai fura ale vietii valuri, dar scopul, macar unul dintre acestea numite nobile, ar trebui sa fie firul rosu dupa care sa te conduci, astfel incat viata ta sa aiba sens.
Vrei profunzime si rezultate? Te retragi din viata sociala si chiar te indrepti catre sihastrie-cazul extrem. Nu te doare atat de tare trairea unuia dintre acele comandamente enumerate mai sus, atunci ramai in social. Simplu.
Esti atras de glorie, bani...etc care par sa dea vietii continut( si ele in fond sunt niste destinatii clare)? Foarte bine. Din punctul celallat de vedere, cel pentru care pledam aceste destinatii au un caracter efemer, mai degraba fase valori.
Punctul de echilibru intre cele doua mari categorii de scopuri, recte destinatii, il reprezinta motto-ul care pune capacul peste toate si le goleste pe toate de sens.
Motto: "Noi, oamenii, am inventat valori care nu au nicio treaba cu universul in care traim, insa UNIVERSULUI nu-i pasa!"
Si asta valideaza ceea ce vor vedea calatorii selectati de controlorul de viata: toti Ceva, fiecare Altceva sau NIMIC.
Acum l-am lasat pe fiecare cititor sa opteze (oricum o facuse fiecare deja de cand a deschis ochii asupra vietii) unde doreste sa-si plaseze optiunile de viata.
"In opinia mea, drumul cel bun este cel in urmca caruia privesti si nu ai ce sa-ti reprosezi."
QED - tu ai optat! :)
aha!
RăspundețiȘtergereM-am dumirit, fi'mi'ar bostanul
:)
epilogul din punctul meu de vedere a fost fara echivoc, insa din punctul tau de vedere tot nu l-am inteles.
Ce inseamna pentru tine "drum bun"?
Ce inseamna pentru tine "destinatie"/
De ce oamenii vorbesc, de regula, generic, si nu din punctul lor de vedere?
Este mai usor?
De teama?
Voi, toti cei ce ati citit acest material cu substrat si chiar profunzime, cum raspundeti intrebarilor:
Ce inseamna "drum bun"
ce inseamna "destinatie"
ce inseamna valoare?!
Ei, sa va vad!
Am pus trei puncte de vedere, trei categorii de optiuni.
RăspundețiȘtergereAl meu nu este nici nihilist, vezi motto, nici acceptarea unei scari de valori acceptata si impusa de societate... bani, glorie... inclina mai mult spre Cunoastere.
trei puncte de vedere nu e generic, sunt doar trei
RăspundețiȘtergere:)))
cunoasterea se poate regasi in toate cele trei categorii.
sau nu?
Waw,ne-am adunat gramada pe articolul tau...mi se pare grozav!parca suntem la o conferinta.
RăspundețiȘtergereAndrei Radu,
RăspundețiȘtergereDesigur.
Cunoastem de cand ne nastem (si chiar din timpul vietii intrauterine) si pana murim si s-ar putea ca si dupa aceea. Aici intram in alt gen de discutie si se schimba tema.
Ca sa exprim mai bine ar fi trebuit sa specific ca este vb de un anume fel cunoastere ( mai corect spus), chiar daca nu explica ce fel. Se deschide un subiect despe care am vb in alte posturi, tot aici(otevizarea cunoasterii) sau pe rodulpamantului.
Tasha,
RăspundețiȘtergereEste meritul lui Andrei Radu, care coaguleaza comentariile si incita comentatorii.
Andrei Radu iti raspund eu deocamdata intrebarilor tale:
RăspundețiȘtergereDestinatie dupa capul meu inseamna sa ajungi la trairea fenomenului dinauntrul sau, si nu doar intelegerea, intelectia lui. Sa- zicem o anume stare de iluminare despe care nu pot sa-ti vb decat tot dinafara ei si despre care se zice ca unii oameni au atins-o.
Valoare este pentru mine orice categorie culturala sau matriala care da un sens vietii. Eu traiesc pentru: .... si-aici fiecare stie cu ce sa completeze.
Scara de valori pentru mine este pe de o parte acea ierarhie a valorilor prioritare care configureaza si descrie( chiar defineste) un anume tip de civilizatie materiala si spirituala umana, iar pe de alta parte este busola dupa care se orienteaza in viata a unui individ.
Drumul bun este intotdeauna raportat la scara de valori. Te afli pe drumul cel bun in momentul min care "simti" ca incepi sa intri inauntrul fenomenului si sa-l traiesti. Si-acum o sa ma intrebi ce ineamnasa-ltraiesti, nu? :)
Toate aceste categorii sunt relative, daca asta voiai sa punctezi.