ANTISEMITISM


Mihai Neamtu, acuzat de “ANTISEMITISM”

autor: FrontPress 08.11.2012
Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA), organizatia care a cerut schimbarea definitiei cuvantului “jidan” din DEX, catalogheaza drept scandaloasa promovarea de catre Mihail Neamtu a poetului legionar Radu Gyr si considera ca lipsa unei delimitari a ARD de declaratiile acestuia echivaleaza cu o “aprobare tacita a unor viitoare politici antisemite”. Mihai Neamtu este liderul Noii Republici si candideaza pe listele PNTCD in cadrul aliantei ARD la alegerile parlamentare din luna decembrie, alaturi de PDL si Forta Civica a fostului premier Ungureanu. Acesta a avut in tinerete simpatii legionare, de care insa s-a dezis si chiar le-a blamat public.
“Domnul Mihail Neamtu a ales sa promoveze ideologi legionari, care au fost si raman responsabili pentru crimele comise impotriva cetatenilor romani vinovati de a se fi nascut evrei. MCA Romania considera scandalos, revoltator si impotriva legislatiei in vigoare discursul domnului Neamtu din data de 5 noiembrie a.c. sustinut la evenimentul public de lansare a unei noi aliante politice. Versurile recitate in fata unei numeroase asistente fac parte din ‘opera’ unui membru de seama al Miscarii Legionare, comandant legionar si sef al regiunii Oltenia.
Daca in trecut domnul Mihail Neamtu, atunci cand a imbratisat doctrina legionara, a avut posibilitatea si scuza sa invoce lipsa sa de educatie cu privire la crimele impotriva umanitatii comise de legionari, in prezent, conform informatiilor publicate de presa, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberata a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publica a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime impotriva umanitatii”, se arata intr-un comunicat de presa.
“Demersul domnului Neamtu este si mai grav, el fiind un demers manipulativ facut, cu buna stiinta, in scopuri electorale”, considera MCA.
“Aceasta stare de fapt este mai mult decat ingrijoratoare. Domnul Mihail Neamtu este un tanar educat, cu aspiratii politice pe termen lung. Din pacate, gruparea politica condusa de catre domnul Neamtu se alatura astfel altor miscari nationaliste aflate la granita cu extremismul. Astfel de curente politice ignora faptul ca in Romania traiesc si cetateni romani de alta nationalitate si religie.
MCA Romania constata ca nu este prima data cand politicienii aleg exaltarea sentimentelor nationaliste si ura ca mijloace ideale pentru a-si promova si atinge interesele electorale. Ei se adreseaza celor care confunda nationalismul cu patriotismul, mesajul lor stirbind imaginea intregii societati romanesti. Folosirea, de catre unii politicieni, a acestor metode condamnabile si contrare valorilor europene este dovada incapacitatii lor de a raspunde nevoilor reale ale alegatorilor”, se mai spune in comunicat.
MCA Romania considera ca lipsa unei delimitari clare a conducerii noii grupari politice de atitudinea si declaratiile lui Mihail Neamtu echivaleaza cu “o aprobare tacita a unor viitoare politici publice vadit antisemite”.
Mihail Neamtu si-a incheiat luni discursul sustinut cu ocazia lansarii candidatilor ARD recitand un pasaj din poezia-manifest “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!” a poetului roman Radu Gyr, pentru care acesta a fost condamnat la moarte de autoritatile comuniste. Pedeapsa a fost insa comutata la 25 de ani de munca silnica.
Neamtu a respuns ferm reprezentantilor MCA si a precizat ca a recitat poezia controversata pentru a onora “memoria taranilor ucisi de comunisti” si nu pentru a cautiona “aberatiile politice din tineretea” poetului. “Sub steaua lui David ori sub crucea lui Hristos, mormintele tuturor victimelor totalitarismelor pot fi planse cu decenta si pietate. Negationismele la adresa Holocaustului sau ale Gulagului sunt respingatoare, extremiste si inacceptabile in discursul public al secolului XXI”, afirma Mihail Neamtu, intr-un comunicat de presa.
Gyr (Radu Demetrescu) a fost unul dintre cei mai mari poeti interbelici si un membru activ al Miscarii Legionare. In timpul Statului National-Legionar a fost numit Director general al teatrelor si din aceasta postura a infiintat teatrul evreiesc Baraseum, singura institutie de acest fel din Europa acelor vremuri. Pentru optiunile lui politice a facut inchisoare in timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea si apoi a fost inchis si de regimul maresalului Ion Antonescu. Ulterior a fost condamnat si de comunisti. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu