Tensiuni SEPARATISTE in Canada


Noi tensiuni SEPARATISTE in Canada: Incident in timpul discursului noului premier din Quebec, soldat cu moartea unei persoane

autor: FrontPress 05.09.2012
Poliţia din Montreal a anunţat în noaptea de luni spre marţi decesul unei persoane care a fost atinsă de gloanţe în timpul discursului rostit de noul premier al provinciei canadiene Quebec, Pauline Marois, într-o sală de concert din Montreal.
“Eveniment la Metropolis: o persoană a decedat”, au anunţat serviciile de poliţie din Montreal pe Twitter. O altă persoană este în stare critică, informează Mediafax.
Discursul care marca victoria noului premier din Quebec Pauline Marois, în vârstă de 63 de ani, a fost întrerupt marţi seara la Montreal de gărzile de corp ale acesteia care au evacuat-o prin folosirea forţei armate în câteva secunde de pe podiumul unei săli de concert.
Intervenţia poliţiştilor care se ocupau de protecţia ei a urmat unui incident grav în care un bărbat a deschis focul în interiorul sălii de concert Metropolis, rănind grav două persoane, a anunţat poliţia din Montreal.
Acelaşi bărbat a dat apoi foc unei zone din apropierea sălii de concerte şi a fost arestat de poliţiştii care se aflau în vecinătate. O armă de foc a fost confiscată.
Filmat în momentul arestării, el a strigat cu un puternic accent englezesc: “Englezii se trezesc”.
Acest incident s-a produs în momentul în care Marois declara că “viitorul Quebecului este să devină o ţară suverană”. Unii membri ai comunităţii anglofone din Quebec se tem că preluarea puterii de către spearatişti ar putea avea consecinţe negative asupra statutului lor.
După o întrerupere de câteva minute, Marois a revenit pe podium pentru a-şi încheia rapid discursul. 
Separatiştii din formaţiunea de centru-stânga Parti Québécois (PQ) au câştigat alegerile legislative, dar fără majoritate absolută, potrivit estimărilor postul privat de televiziune TVA şi ale Radio-Canada, informează AFP. Separatiştii din PQ vor reveni în fruntea provinciei francofone canadiene după o perioadă de nouă ani, informează Radio România Actualităţi.
Scrutinul a fost mai degrabă un referendum împotriva premierului în exerciţiu, Jean Charest, liderul Partidului Liberal din Québec. În cei nouă ani petrecuţi la putere, Jean Charest, a fost acuzat de corupţie şi împotriva sa au fost organizate uriaşe proteste studenţeşti în primăvară. Jean Charest a agitat în ultimele zile de campanie spectrul independenţei provinciei şi al “haosului” ce ar putea fi antrenat de aceasta. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu