Inmormantati crestineste


Fermieri germani ucisi de comunistii cehi inmormantati crestineste dupa 67 de ani

autor: FrontPress 17.09.2012

Rămăşiţele pământeşti a 12 fermieri germani ucişi din răzbunare de cehi după cel de al doilea război mondial au fost îngropate creştineşte sâmbătă în oraşul  Jihlava, situat la 130 de kilometri de Praga. Gestul este privit ca încă o dovadă în plus a reconcilierii relaţiilor ceho-germane în privinţa evenimentelor petrecute în prima jumătate a secolului trecut. 
În noaptea de 19 spre 20 mai 1945, un comando cehoslovac al “gărzilor revoluţionare” a ucis 13 fermieri germani nevinovaţi în satul  Dobronin din Cehia. Cadavrele au fost apoi aruncate într-o groapă comună unde au rămas până la descoperirea lor în 2010.
Doar o singură victimă nu a fost identificată şi va fi înhumată ulterior, după ce va fi stabilită cu exactitate identitatea acesteia.
Acţiunea de reîngropare a victimelor a fost inspirată de jurnalistul Miroslav Mares, care a declarat că nu există nici o dovadă în privinţa implicării fermierilor într-un act de violenţă împotriva cehilor.
Germania, 1938
După război, relaţiile dintre cele două state au fost tensionate din cauza expropierii şi expulzării după 1945 a peste 3 milioane de germani din regiunea Sudetă din Cehia, anexată anterior celui de al Treilea Reich în septembrie 1938. Această acţiune iniţiară de noile autorităţi comuniste a fost privită ca un act de răzbunare şi discriminare împotriva tuturor etnicilor germani, indiferent de implicarea lor politică.
După destrămarea paşnică a Cehoslovaciei în 1993, preşedintele ceh Vaclav Havel şi-a cerut scuze germanilor sudeţi aproape imediat după ce a fost ales în funcţie. Sursa: FrontPress.ro
Răspândirea etnicilor germani în nord-vestul Imperiului Austro-Ungar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu