Uganda


Romania se chinuie sa cumpere avioane multirol second hand, Uganda le ia nou-noute

autor: FrontPress 30.09.2012
In timp ce Ministerul Apararii din Romania se chinuie ca cumpere 12 avioane multirol F-16 la mana a doua, din Portugalia, Uganda este pe cale de a achizitiona acelasi numar de avioane, jumatate dintre ele fiind deja in posesia armatei ugandeze.
Uganda a inceput negocierile cu o companie de export de arme din Rusia, in legatura cu posibilitatea de a cumpara sase avioane de lupta noi, la doar cateva luni de la o tranzactie asemanatoare cu aceeasi companie de arme, transmite Africa Review, citand agentia de stat rusa Ria Novosti.
Uganda a cumparat, in luna aprilie, sase avioane de lupta noi, de tipul Sukhoi Su-30MK2, in valoare de circa 255 de milioane de dolari, de la firma Rosoboronexport.
Avioanele Sukhoi Su-30MK2 nu doar ca sunt de peste doua ori mai scumpe decat cele F-16, un model nou costand 34 de milioane de dolari, dar sunt si o generatie de avioane multirol mai noua cu circa 15 ani. Avioanele F-16 noi costa intre 15 si 19 milioane de dolari.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, in sedinta de joi, achizitionarea a 12 avioane multirol F-16 pentru Fortele Aeriene Romane, din Portugalia, produse de Lockheed Martin.
Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a prezentat demersurile intreprinse in vederea initierii programului Avion Multirol al Fortelor Aeriene. In acest sens, membrii Consiliului au aprobat “Conceptia de realizare graduala a capabilitatii de aparare aeriana” in cadrul programului “Avion multirol al Fortelor Aeriene”, in concordanta cu interesele esentiale de securitate ale tarii si cu angajamentele asumate de Romania in cadrul organizatiilor europene si nord-atlantice, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Ministrul Apararii Nationale, a declarat, joi seara, ca s-au identificat resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F-16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.
Dobritoiu a precizat ca ratiunea pentru care Romania incepe plata din 2013 si va folosi avioanele abia in 2016 consta in faptul ca efortul bugetar este mai mic, suma totala de achitat fiind platita in transe anuale, timp de cinci ani.
“Efortul se situeaza undeva in jur la 100 de milioane de euro pe an. Aceasta nu inseamna ca avioanele costa 600 de milioane de dolari (…) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim”, a spus Dobritoiu. El a aratat ca aceste avioane vor putea sa isi indeplineasca toate misiunile pentru minimum 20 de ani.
In anul 2010, Romania a avut un cheltuieli destinate Ministerului Apararii de peste doua miliarde de dolari, ceea ce a reprezentat 1,6 la suta din PIB tarii, in timp ce Uganda a alocat doar 280 de milioane de dolari Apararii – 1,3 la suta din PIB. De Florin Necula - Ziare.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu