Cum e viata in Anglia



Hai sa va scriu cum e viata in Regatul Unit al Marii Britanii, asa cum o vad eu dupa 7 luni de vopsitor auto full time in Colchester, Essex, Anglia:




Viata in Anglia e ca si cum la salariile actuale  din Romania:

  • motorina ar fi 1,4 lei (pe litru bineinteles)
  • benzina ar fi 1,3 lei
  • chiria pentru un apartament cu doua camere, doua bai, bucatarie mare , living foarte mare, balcon, camara ar fi 610 lei
  • toate facturile cu utilitati pentru apartamentul imens de mai sus  ar fi 250 lei vara/iarna
  • o paine ar fi 0,9 lei
  • un litru de lapte ar fi 0,7 lei
  • un kg de carne de pui ar fi 2 lei
  • un kg de carne de porc ar fi 5 lei
  • 10 oua ar fi 1,5 lei
  • abonamentul pe autobuz in oras pe toata luna ar costa 45 lei
  • abonamentul la telefonul mobil ar fi 40 lei pe luna, la care ai primi apeluri nationale nelimitate, mesaje nelimitate, internet nelimitat, si un telefon Samsung Galaxy 3 (ar fi fain nu?)
  • un BMW seria 3 sau un Audi A4 nou nout ar fi in jur de 25000 lei
  • o portie uriasa de cartofi pai, plus tocana de fasole, plus un burger cu carne de vita ar fi 5 lei (deci nu te poti ridica de la masa dupa)
  • o bere Heineken de 0,6 l ar fi 1,8 lei
  • un televizor HDTV Samsung cu 101 cm diagonala ar fi 350 lei
  • un Apple ipad4 ar fi 550 lei
  • dacia Logan nou nout ar fi in jur de 4000 lei
  • SISTEMUL DE SANATATE AR FI GRATUIT
  • SPAGA AR FI GRATUITA (adica aici nu dai spaga)
  • NU AR FI PRAF SI NOROI
  • oamenii ar fi mai civilizati
  •  nu ar fi cate un "smecheras" la fiecare colt care vrea sa te "tzepuieasca"
  • ai putea sa pleci de acasa, si sa iti lasi usa deschisa, si cand te intorci sa gasesti totul asa cum era, si in casa
  • Oriunde mergi, la orice institutie publica, sau nu, receptionista sa iti zambeasca si sa te primeasca cu caldura si multa rabdare (exceptie face ambasada Romaniei de la Londra, am citit pe forumuri ca personalul, bineinteles roman, i-a facut pe multi compatrioti de-ai lor jegosi, prosti, etc. vedeti aici un exemplu:  http://www.ziarulromanesc.net/observator/comunitate/475-comunitatea-declar-rzboi-consulatului.html


Am facut comparatia de mai sus avand in vedere ca un muncitor full time care are o meserie obisnuita,  castiga aproximativ 1500-2500 lire pe luna, cam aceeasi cifra ca si un roman, doar ca nu in lei. Si aici un litru de motorina costa 1,4 lire, un litru de benzina costa 1,3 lire, chiria este 610 lire, etc. . Preturile, salariile si modul de comportament exclud Londra si Bucurestiul, unde salariile si preturile sunt in general mai mari.

De asemenea, modul in care o persoana percepe viata in Anglia, sau in Romania este foarte diferita, datorita faptului ca acel BINE sau RAU este relativ, si in general este in corelatie directa cu poftele, aspiratiile, ambitiile si pretentiile fiecarui individ in parte.

Asadar, cam asa este viata in Anglia!


19 comentarii:

  1. ieftina carnea la voi acolo!! si ouale
    peste canal e cu 50% ( si eu cumpar numai la oferta, in Cora).
    In rest, numai de bine. Ma bucur ca te descurci, si ca apreciezi relativitatea BUN/RAU.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut
    Si eu sunt interesat sa vin in Anglia. Deocamdata culeg informatii despre cum pot gasi un loc de munca. Aici (Romania) am activat multi ani in domeniul bancar, fiind economist de meserie. Mi-am pierdut locul de munca si am tot incercat sa ma reintegrez. Din pacate nu am reusit. Sa caut un alt fel de job la noi in tara este exclus. N-am chef sa fiu umilit pe un salariu mizerabil de catre un semi-analfabet.
    Cam ce joburi sunt cel mai usor de gasit in UK? Sunt dispus sa fac orice pentru inceput. Ma gandesc ca la un moment dat, datorita calificarii si experientei mele sa obtin un job in domeniul meu (nu neaparat banca). Poate ceva contabilitate...
    Multumesc.
    L

    RăspundețiȘtergere
  3. DUCETIVA DRACULUI CU PARADISUL VOSTRU DE SARANTOCI.ADICA LUMEA E PROASTA ATI GASIT PARADISUL SI NOI NU STIM

    RăspundețiȘtergere
  4. Preturile sunt gresite... ceea ce este scris mai sus, preturile sunt in lire si nu in lei...

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari, comparatia nivel de trai pecuniar vorbind (Lire - Lei) si raportul salariu UK si RO sunt foarte aproape de adevar, daca si vremea(clima) ar fi ok in UK totul ar merge ca pe roate si viata ar fi roza. Oricum felicitari pentru info.
    P.S. unele din preturile indicate (ex.cel cu abonamentul mobil - este in Lire si nu in Lei)

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut! Intr-adevar, preturile sunt cele reale, numai ca le-ati scis in lei in loc de lire( ex. Motorina e 1,4 lire, nu lei)!! Succes!!

    RăspundețiȘtergere
  7. bolnavi tare sunteti. omul incerca sa faca o comparatie si sa va arate cata putere are lira fata de leu . de exemplu un roman castiga 1500 de lei si painea este 3.5 lei iar un britanic , castiga 1500 de lire si painea e 0.9 l , adica la aceeasi bani realtiv castigati de doi indivizi nu conteaza moneda de salar a aratat ca da..asa este viata acolo . si voi cei cu paradisul si vrajeli sunteti niste frustrati , va este frica sa plecati de aici , de la jegosi si gunoaie . va multumiti cu putin , asa ati for invatati de neamul ceausist . e adevarat tot ce zice , parintii mei sunt de 2 luni acolo cu castig 100 lire pe zi (2 persoane ) si da este adevarat e munca de necalificat . Zimi mie cel care a scris si injurat de paradis unde castigi tu 100 de lei in romania pe zi si iti cumperi paine cu 0.90 bani ? frustrati ceausisti imputiti

    RăspundețiȘtergere
  8. bolnavi tare sunteti. omul incerca sa faca o comparatie si sa va arate cata putere are lira fata de leu . de exemplu un roman castiga 1500 de lei si painea este 3.5 lei iar un britanic , castiga 1500 de lire si painea e 0.9 l , adica la aceeasi bani realtiv castigati de doi indivizi nu conteaza moneda de salar a aratat ca da..asa este viata acolo . si voi cei cu paradisul si vrajeli sunteti niste frustrati , va este frica sa plecati de aici , de la jegosi si gunoaie . va multumiti cu putin , asa ati for invatati de neamul ceausist . e adevarat tot ce zice , parintii mei sunt de 2 luni acolo cu castig 100 lire pe zi (2 persoane ) si da este adevarat e munca de necalificat . Zimi mie cel care a scris si injurat de paradis unde castigi tu 100 de lei in romania pe zi si iti cumperi paine cu 0.90 bani ? frustrati ceausisti imputiti

    RăspundețiȘtergere
  9. Anicescu Izabela, felicitri draga mea, ai spus lucrurilor pe nume. Astept si eu 2014 sa incerc sa pun piciorul in apa rece, sa vedem....
    Bafta la toti!

    RăspundețiȘtergere
  10. bai. ai scris la toate lei, CAND DEFAPT SUNT LIRE. NU VA LUATI DUPA ASTA CA NU E MAI IEFTIN CA IN ROMANIA. ALEA SUNT LIRE, REPET. NU LEI!!

    RăspundețiȘtergere
  11. nu aveti pentru ce sa imi multumiti, oricine gandeste logic si se documenteaza vede ca la noi e ca la nimeni, si app sunt prietenul izabelei (cata) nu tocamai ea:D

    RăspundețiȘtergere
  12. asa e, am fost recent la Londra si astea sunt preturile. problema e ca sunt multi prosti romani si vezi dupa comentariile lor ca sunt analfabeti si nu inteleg nimic. prostimea romana e foarte mare, o natie de ticalosi si imputiti criminali. va meritati soarta jegurilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa-ti fie rusine caci nu se vorbeste asa.
    Daca recunosti jegosii si analfabetii trage singur concluzia si analizeaza caci poate altii gandesc aceleasi lucruri despre tine.

    RăspundețiȘtergere
  14. prietene ca sa iei tu 1500-2500 de lire pe luna trebuie sa prestezi ceva calumea nu vopsitor...ca toti ajungeti la spalatorii si ziceti in tara ca e roz ca voi castigati sute de milioane numai informa prost lumea ca deaia toti se duc acolo si cand vad ca nu e de bine incep sa de`a in cap si ne fac de cacat!

    RăspundețiȘtergere
  15. prietene ca sa iei tu 1500-2500 de lire pe luna trebuie sa prestezi ceva calumea nu vopsitor...ca toti ajungeti la spalatorii si ziceti in tara ca e roz ca voi castigati sute de milioane numai informa prost lumea ca deaia toti se duc acolo si cand vad ca nu e de bine incep sa de`a in cap si ne fac de cacat!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mr Manaila, e o diferenta mare intre spalator si vopsitor. Se vede ca habar n-ai despre ce vorbesti.

    A fi spalator ai nevoie de cateva ore de training... de fapt toata lumea stie sa spele o masina nu?

    INSA, a fi vopsitor bun, ai nevoie de ani de zile de experienta, perseverenta si continua perfectionare a tehnicii, si adaptarea continua la noile materiale aparute pe piata.

    Este ca si cum ai spune, ca a fi chirurg este la fel ca si cum ai fi femeie de serviciu care spala pe jos in spital... Da amandoi lucreaza in spital, insa ghici cine a invatat ani de zile pentru a deveni profesionist...

    Asadar, 1500 de lire sunt bani marunti intr-o tara cu o economie dezvoltata (un salariu decent si aproximativ pentru meseriasi este in jur de 2000 in mana), pentru un meserias bun, cu ani grei de experienta. Indiferent ca esti vopsitor auto, tammplar, sau lucrezi in constructie.

    Asadar, lasa ura si gelozia deoparte. Bafta ,multa ;)

    RăspundețiȘtergere