Catalin Chereches


Catalin Chereches: Un primar model si hotarat sa rezolve problema TIGANILOR

autor: FrontPress 19.09.2012
Primarul din Baia Mare a revenit în prim plan cu o nouă soluţie pentru rezolvarea problemei ţigăneşti din oraş. Faptul că anul trecut a construit un zid care izola comunitatea ţiganilor de pe str. Horea din Baia Mare i-a adus cel mai mare număr de voturi din istoria ţării de la revoluţie încoace: peste 90%. Asta dovedeşte că românii s-au săturat de problemele pe care le ridică comunitatea ţiganilor din ţara noastră.
Cătălin Cherecheş a fost sancţionat pentru discriminare de CNCD şi somat să dispună măsurile pentru decontaminarea spaţiilor din incinta Cuprom în care a mutat aproape 110 familii de ţigani. Primarul din Baia Mare plănuieşte să rezolve problema, mutând cu totul din oraş cele peste 400 de persoane cazate înainte de alegerile locale în spaţiile fostului combinat. Şi nu doar pe ei, ci şi pe cei din blocurile sociale din strada Horea, imobile în jurul cărora anul trecut a fost construit un zid de beton, înalt de aproape doi metri pe care acum primarul vrea să îl dărâme. Aici ar uma să fie locuinţe de serviciu pentru personal medical, din învăţământ sau familii tinere, spune primarul.
“Toţi cei care locuiesc în blocurile sociale şi nu-şi plătesc chiriile şi au restanţe, anul viitor vor fi mutaţi într-o zonă socială pe care vrem să o construim undeva, probabil în mediul rural, ca să le dăm posibilitatea să se şi întreţină să aibă o gospodărie. O mare parte dintre ei lucrează la salubrizare, la zone verzi, dar mulţi n-au din ce să trăiască. Stau toată ziua la cerşit, cu punga de aurolac în mână, furând fier şi aşa mai departe. De ce să nu le dăm o şansă? Nu văd ce e rău în asta. Chiar trebuie să-i ţinem în oraş de dragul de a-i avea în oraş, în loc să le dăm să muncească, unii să facă cărămidă, oale, alţii să-şi facă o fermă. Nu se poate face treaba asta în centrul oraşului că, dacă s-ar putea face, s-ar face în centrul Bucureştiului, în Piaţa Victoriei”, a declarat, pentru gândul.info, Cătălin Cherecheş.
Sigur că metoda aplicată de Cătălin Cherecheş a experimentat-o şi fostul primar Sorin Apostu, care a făcut evacuarea ţiganilor de pe str. Coastei, ce devenise un focar infracţional şi pestilenţial într-o zonă semicentrală a Clujului. Pe str. Coastei s-a ridicat după evacuarea ţiganilor un parc frumos, iar primarul interimar Radu Moisin a pus piatra de temelie la clădirea unui centru universitar şi misionar ortodox, lucru foarte apreciat de către clujeni. Cartierul Mărăşti este mai curat şi mai civilizat.
Totuşi mutarea ţiganilor în afara oraşelor nu poate fi o soluţie pe termen lung, ci ei trebuie integraţi prin educaţie şi foarte multă muncă în societate. A îi muta pe terenuri agricole în afara oraşelor e ca şi cum i-ai condamna la sărăcie, mizerie şi infracţionalitate continuă. Vezi cazul Surduc când au aruncat copiii ţigani cu pietre în bicicliştii turişti occidentali şi ţiganii din Sighişoara, care au spart geamurile Orient Express-ului, care adus grave prejudicii de imagine României. Să-i muţi la bloc cum a încercat N. Ceauşescu nu e o soluţie. În Cluj-Napoca, prin anii 80, prim-secretarul Moga i-a plantat pe ţigani într-un micro-cartier pe str. Mehedinţi din Mănăştur. După un an ţiganii făceau foc cu parchetul în bucătărie şi caii păşteau în sufragerie. Imediat Moga i-a mutat pe ţigani în afara oraşului la Pata Rât. Singura soluţie pentru rezolvarea problemelor ţiganilor este educaţia încă de la grădiniţă. Să se facă legi ca copiii ţiganilor să meargă la grădiniţe special amenajate, apoi la şcoli construite şi pentru ei. Ceilalţi ţigani fără ocupaţie să fie constrânşi prin lege să muncească în grupuri masive la autostrăzi, baraje, curăţenie şi alte lucrări publice-edilitare. A-i izola pe ţigani în afara oraşelor fără integrare e ca şi cum ai mătura mizeria sub covor. Ţiganii pot fi educaţi prin şcoala obligatoriu cu poliţistul la poartă până în clasa zecea sau mai mult la universitate pentru cei mai capabili şi prin multă şi asiduă muncă bine organizată. De Ionuţ Ţene – NapocaNews
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu