Democratia furata


“Democratia a fost furata”: Proteste violente in Madrid (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress 26.09.2012
Peste 6.000 de spanioli nemultumiti au ocupat marti Piata Neptun din apropierea Congresului spaniol, protestand fata de masurile de austeritate luate de guvern si cerand alegeri anticipate. Actiunea a degenerat in violente de strada, in zona fiind adusi in jur de 1.300 de politisti care au folosit din plin atat bastoanele din dotare cat si gloante de cauciuc.
Potrivit televiziunii Russia Today, demonstrantii au arborat pancarte pe care scria mare “NU”, ca raspuns la politicile nepopulare ale guvernantilor. Zeci de persoane au fost ranite, inclusiv 8 politisti, in timp ce alte zeci de manifestanti au fost retinuti dupa ce au incercat sa treaca de gardurile de protectie instalate de fortele de ordine.
Organizatorii si-au intitulat miscarea “Inconjurati Congresul” si si-au exprimat speranta ca mii de oameni ii vor urma. Ei se denumesc “Indignatii” si pretind ca democratia a fost “rapita” de politicieni, facand apel la noi alegeri si la mitinguri impotriva masurilor de austeritate luate de premierul conservator Mariano Rajoy.
“Salvati democratia!” si “Aceasta nu este o criza, ci o escrocherie!” au fost doua dintre scandarile preferate ale manifestantilor.
“Asta nu e democratie adevarata. Asta-i o democratie rapita de partide, in colaborare cu puterile economice, iar oamenii nu au nimic de spus”, este de parere Romula Barnares, o artista de 40 de ani cu semnul dolarului si cel al euro pictati pe cate o lentila a ochelarilor de soare.
Spania se afla de doi ani in recesiune si se confrunta cu un somaj de 25 la suta, care ajunge si la 50 la suta in randul tinerilor. Madridul a luat masuri de austeritate controversate spre a arata ca vrea sa isi remedieze datoria si deficitul bugetar. BCE a acordat Spaniei 100 de miliarde de euro ca imprumut de salvare pentru bancile ei, dar tara iberica nu s-a decis inca daca sa ia sau nu alt “imprumut de salvare”. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu