Este pregatita EUROPA ?


Este pregatita EUROPA pentru FEDERALISM?

autor: FrontPress 15.09.2012
Europenii nu sunt pregatiti pentru o “federatie a statelor-natiune”, asa cum a propus presedintele Comisiei Europe, Jose Manuel Barroso, este de parere Joseph Stiglitz, castigator al premiului Nobel pentru economie in 2001.
Pentru ca Europa sa iasa din criza exista doar doua optiuni: o uniune mai mica sau una mai mare, a declarat Stiglitz, citat de Le Monde. Cu alte cuvinte, trebuie redata libertatea fiecarui stat de a trece inapoi la propria moneda sau de a construi Statele Unite ale Europei.
Potrivit unui diplomat european, viziunea anglo-saxona a unei federatii nu este posibila. “Big bang-ul federal nu poate fi indeplinit: liderii nu sunt de acord si nici opinia publica. Trebuie sa cautam alte moduri pentru a avansa”, a spus acesta.
Ministrii de Finante din zona euro vor actiona, prin urmare, in etape. In Cipru, unde acestia se intalnesc sambata, se discuta despre uniunea bancara, ce presupune monitorizarea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana, singura institutie cu adevarat federala.
Inainte de realizarea acesteia, insa, trebuie asteptate primele concluzii ale raportului presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, in timpul summit-ului european de pe 18 – 19 octombrie.
Joi, acesta a sugerat crearea unui “buget central” al zonei euro, prin care vor fi controlate si mai asupru alegerile facute de fiecare guvern in parte. Acesta ar insemna un compromis intre cei care nu doresc o federatie, cum ar fi Frata, si cei care nu mai vor sa plateasca pentru datoriile altora, cum ar fi Germania.
Totusi, Barroso a fost primul care a rostitul cuvantul “federatie”. Astfel, el se apropie de viziunea cancelarului german, Angela Merkel.
In Franta, insa, a doua economie din zona euro, inca se cauta limita fragila dintre suveranitatea statelor si intrumentele federale, cum ar fi BCE.
In Italia, “federalismul este acceptabil din punct de vedere cultural, economic si politic”, a spus economistul Matteo Cominetta.
Cum se vede federalismul in Europa
Criza datoriilor si masurile de austeritate nu explica tot. In Finlanda, o tara mica si relativ izolata de turbulente, discutiile despre mutualizarea datoriei, solidaritate financiara sau uniune bugetara sunt “foarte delicate”, este de parere Teija Tiilikainen, directorul institutului finlandez de cercetare a afacerilor internationale.
Chiar in Germania, care este o federatie, sentimentul pro-european este in declin. “Astazi, daca am interoga populatia, cred ca 70 la suta ar fi impotriva unei federatii”, a spus Ulrike Guerot, de la Consiliului European pentru Relatii Internationale. “Germanii se simt victime si cred ca platesc pentru cei care nu au respectat regulile”, a adaugat ea.
In schimb, cei care nu au decat de castigat, sunt de acord cu formarea unei federatii. In Portugalia, care primeste ajutor financiar din partea Comisiei Europene si Fondului Monetar International, ideea este privita bine. “Un federalism adevarat ar readuce putina democratie in aceasta Europa unde ni se impun tot felul de lucruri”, a spus Diogo Teixeira, analist financiar din Lisabona.
In Spania, populatia, afectata de o rata a somajului record pentru Europa, este foarte suparata, insa pe propriul stat. Astfel, unele regiuni independente, cum ar fi Catalunia, vad cu ochi bun posibilitatea ca statul spaniol sa mai piarda din putere, in avantajul Europei. De Teodora Bodeanu - Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu