Timisoara 1956


Revolutia uitata a Timisoarei: Manifestatiile studentesti din 1956

autor: FrontPress 29.09.2012
Indiferent de propaganda care incearca sa ne inoculeze ideea ca regimul comunist a fost necontestat timp de jumatate de veac sau ca traiul sub dictatura a fost considerabil mai bun, faptele oamenilor care au trait in acele vremuri spun o cu totul alta poveste. Regimul a supravietuit prin minciuni si disimulare, iar exponentii sai postdecembristi au infectat cu aceeasi fatarnicie noile generatii, care nu au avut ocazia sa simta pe propria piele ce insemna de fapt binele comunist.
Inca de la inceputul instaurarii regimului, romanii de rand si-au facut simtita impotrivirea fata de conducatorii impusi de Moscova. Tratati cu ostilitate, comunistii nu au putut decat sa apeleze la represiuni si violente, cu speranta ca asa vor supune poporul. Insa, cu toate eforturile lor, nu au putut frange pe de-a intregul vointa de lupta a oamenilor.
Lupta pentru libertate nu se uita
Ne aflam in anul 1956, la sfarsitul lunii octombrie. Republica Ungara traieste convulsiile revolutiei. Manifestatiile organizate de studenti unguri au raliat poporul. Dupa doar doua zile de proteste violente regimul comunist se prabuseste. In tara noastra autoritatile incepusera deja sa ia masuri pentru a preveni o eventuala rabufnire.
Regimul dictatorial este ingrijorat
Politica falimentara a lui Gheorghiu-Dej, reprimarile brutale ale politiei secrete cuplata cu parazitismul Uniunii Sovietice au creat nemultumiri grave in randul populatiei.
Furtul praticat de URSS in Romania prin sovromuri, prezenta trupelor sovietice si inrobirea tarii sub comunisti provocau insatisfactii profunde. Studentii resimteau si ei nu doar apasarea sovietica, dar si flagelul saraciei care se instapanise in intreaga tara.
Situatia era deosebit de periculoasa in Timisoara unde vestile despre ceea ce se petrecea in tara vecina ajunsesera la urechile studentilor si spiritele incepeau sa se agite. Sunt anulate orice fel de intruniri si evenimente culturale pentru a-i impiedica pe studenti sa se stranga mai multi la un loc.
In acest rastimp activistii de partid clamau o imbunatatire in perioada imediat urmatoare a conditiilor in invatamantul universitar pentru a dezamorsa situatia. Sunt puse in miscare motoarele propagandistice care inunda cu stiri legate de o contrarevolutie in Republica Ungara a bandelor de teroristi degenerati. Eforturile sustinute de izolare a focarului timisorean prevesteau ca autoritatea regimului se clatina in oras.
Pe 26 octombrie profesorii facultatilor timisorene sunt instruiti sa imparta studentii in grupe care urmau a fi chestionate cu privire la evenimentele din Republica Ungara si la atitudinile fata de autoritatile comuniste romanesti, pentru a-i depista pe cei care s-ar dovedi potrivnici regimului.
Studentii nu se lasa manipulati
Tinerii au boicotat aceste intalniri in felurite moduri. Teodor Stanca, Caius Mutiu si Aurel Baghiu si-au convins colegii din anul V al Facultatii de Mecanica sa se prezinte toti odata. Nu mica a fost mirarea cand in sala si-au facut loc peste o suta de tineri spre privirile consternate ale asistentului care urma sa prezideze. Totusi, sedinta a fost tinuta.
Studentii la inceput au cerut socoteala pentru propaganda mincinoasa din ultimele zile, ca mai apoi discutiile sa degenereze, tinerii incepand sa condamne regimul de la Bucuresti pentru defaimarea revolutionarilor unguri si sa le recunoasca ca legitima lupta pentru libertate, care izvora din aceleasi conditii precare ce se resimteau si in propria tara.
Memoriul de la Timisoara
Tot aici se naste ideea unei intruniri cu reprezentanti ai puterii pentru a face cunoscute nemultumirile lor. In zilele urmatoare Teodor Stanca redacteaza memoriul care trata probleme de larg interes. Intr-una din lucrarile sale “Remember 1956″ apare si textul cu cererile studentilor, de unde a fost si preluat. Punctele sale erau urmatoarele:
1. Lichidarea definitiva a cultului personalitatii.
2. Desfiintarea actualului sistem de norme din industrie ca fiind necorespunzator.
3. Desfiintarea cotelor si reducerea impozitelor care ruineaza taranii cu gospodarii individuale.
4. Ridicarea salariilor si in special a salariului minim in concordanta cu preturile existente.
5. Reconsiderarea sistemului de acordare a burselor pentru elevi si studenti.
6. Retragerea imediata a trupelor sovietice stationate pe teritoriul Romaniei.
7. Incheierea de conventii si contracte economice cu toate statele, inclusiv cu cele capitaliste si publicarea acestora.
8. Libertatea presei si a cuvantului.
9. Scoaterea limbii ruse din invatamant ca limba obligatorie si studierea la alegere a unei limbi de circulatie internationala.
10. Reducerea orelelor de marxism si economie politica.
11. Autonomie universitara.
12. Imbunatatirea conditiilor de viata ale studentilor.
13. Publicarea continutului “Memoriului” in presa locala si centrala.
14. Dezbaterea publica a acestor probleme si a altora de acelasi interes.
15. Abtinerea autoritatilor de la masuri coercitive impotriva semnatarilor memoriului.
Studentii planuiesc pentru data de 30 octombrie o mare intrunire unde memoriul urma sa fie prezentat reprezentantilor puterii de stat, insa autoritatile aveau planuit cu totul altceva.
Cu Revolutia Ungara in plin avant, studentii timisoreni se pregatesc sa-si prezinte principalele nemultumiri reprezentantilor puterii comuniste. Cei mai importanti delegati au fost Coriolan Dragulescu, adjunctul ministrului invatamantului, Petre Lupu – in calitate de membru al Comitetului Central al PMR si Ilie Verdet, membru supleant.
Desi intalnirea urma sa aiba loc intr-un amfiteatru al Facultatii de Mecanica, el s-a dovedit mult prea mic pentru numarul mare de studenti. Peste 1.200 au participat, aproape un sfert din numarul total al celor inscrisi in facultatile timisorene.
Promisiuni incalcate
Petre Lupu i-a asigurat ca-si pot spune pasurile fara repercursiuni. Studentii au preluat initiativa si au adus in discutie problema prezentei trupelor sovietice in tara, a controlului economic instaurat prin sovromuri, a lipsei libertatii cuvantului si a presei, a politicilor economice schiloditoare, a programei doctrinare si a lipsurilor de tot felul in universitati.
Dupa cateva ore, delegatii se retrag promitand ca vor reveni la discutii pe data de 2 noiembrie. Studentii erau hotarati ca, daca pana pe 2 noiembrie nu se primea un raspuns cu privire la cererile lor, sa iasa in strada. La nici o ora de la sfarsitul discutiilor, trupele Securitatii descind in forta si au loc arestari in masa. Incarcerarile au continuat de-a lungul noptii de 30 catre 31 octombrie.
Proteste violente in strada
Situatia s-a vrut controlata de un comandament general proaspat infiintat, insa acest lucru nu a impiedicat ca in dimineata zilei de 31 octombrie 1.000 de studenti sa iasa si sa protesteze fata de arestarea colegilor lor, conducatorii miscarii de strada fiind studentii Gheorghe Pacuraru si Octavian Vulpe.
Pana si elevii de liceu au iesit sa protesteze, in semn de sustinere. Situatia degenerase intr-o asa masura incat suprimarea Timisoarei ca centru universitar devenise imperativa pentru autoritati daca manifestarile continuau.
Planuri de revolte in alte centre universitare
Comandamentul, care ii avea in componenta pe Nicolae Ceausescu, secretar al Comitetului Central al PMR, Emil Bodnaras, membru al Biroului Politic, Leontin Salajan, ministrul Fortelor Armate, si Alexandru Draghici, ministrul Afacerilor Interne, fusese autorizat sa deschida focul asupra protestatarilor daca nu puteau fi opriti.
Deja focarul revoltelor se extinsese in Iasi, Targu-Mures, Cluj si Bucuresti. Desi protestele programate pe 5 noiembrie in Bucuresti au fost preintampinate de autoritati, care au umplut Piata Universitatii de militari si de trupe ale Securitatii, studentii inca erau decisi sa iasa in strada pe 15 noiembrie, cand sperau ca macar o parte din populatia Capitalei sa li se alature.
In Timisoara, tinerii care au iesit in strada au fost incercuiti la Catedrala Mitropolitana de fortele de ordine. Ei au fost batuti cu pumnii si picioarele, cu bastoanele si paturile armelor si au fost avertizati cu focuri de arma, dupa care cu totii au fost urcati in camioane.
Un numar mare de studenti s-au baricadat in propriile camine. Gloantele au inceput sa suiere si pe langa geamurile lor, fapt ce i-a facut si mai indaratnici. A fost nevoie de interventii in forta pentru a-i captura. Facultatile au inceput a fi pazite de blindate si militari.
Timisoara este invinsa
Pana pe 4 noiembrie jumatate din numarul total al studentilor timisoreni au fost arestati si dusi la o tabara militara din Becicherecul Mic, ca peste 800 sa fie in continuare retinuti pentru anchete ulterioare. Cei care erau eliberati au fost obligati sa semneze declaratii prin care se dezavuau de miscarea de protest pentru a li se permite sa continue facultatea. Multi nu au vrut sa le iscaleasca asa ca au fost torturati si batuti pana cand au fost convinsi.
Capitala cade
O lovitura puternica de moral pentru aceste miscari a fost interventia militara a Uniunii Sovietice in Ungaria si, chiar daca pana la acea data manifestatiile fusesera oprite in Timisoara, la Bucuresti nu se renunta la protestul programat pe data de 15 noiembrie.
Insa autoritatile au actionat decisiv si au operat arestari masive in randurile studentilor, punand mana si pe conducatorii lor, Alexandru Ivasiuc si Mihai Victor Serdaru. Gheorghe Enoiu s-a ocupat personal de batai si cel putin un student este ucis.
Principalii organizatori ai protestelor din Timisoara au fost judecati separat si au primit ani grei de inchisoare. Un numar insemnat de studenti bucuresteni au impartasit aceeasi soarta. Chiar si asa cu greu s-au putut controla sentimentele adanci de ostilitate fata de regimul comunist.
Desi tinerii timisoreni si-au vazut viata distrusa infundand puscariile sau fiind exmatriculati din facultati, rasplata a fost sa vada cum treizeci de ani mai tarziu, in aceeasi Timisoara, incepeau revoltele care aveau sa duca la prabusirea dictaturii. De Laurentiu Dologa – Ziare.com
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu