Terorismul si drepturile omului


“Lupta impotriva terorismului” si drepturile omului

autor: FrontPress 13.09.2012
Pe 11 septembrie 1609, navigatorul englez Henry Hudson a descoperit insula Manhattan. Acum, aceasta este inima New York City, unde sunt concentrate aproape toate simbolurile Americii – zgârie-nori, Statuia Libertăţii, cel mai mare centru financiar de pe Wall Street. Tocmai în această direcţie a fost îndreptat pe 11 septembrie 2001 atacul Al Qaeda, care a distrus turnurile gemene ale World Trade Center.
În anii 90, teroriştii au încercat să atace turnurile gemene ale World Trade Center, însă atunci poliţia a reuşit să dezamorseze bomba plasată într-un autocamion. În 2001, atacul terorist, care a zguduit SUA şi toată lumea, din păcate a reuşit. Atunci au murit aproape 3.000 de oameni, între care pe lângă americani au fost oameni din 91 de ţări, inclusiv 96 din fosta URSS. În aceeaşi zi, preşedintele SUA, George Bush a declarat războiul împotriva terorismului. Luând cuvântul în Congres, Bush a subliniat: „Războiul împotriva terorismului începe cu Al Qaeda, însă nu se termină cu ea”.
SUA împreună cu aliaţii au reuşit destul de repede să zdrobească guvernul talibanilor afgani, care sprijineau Al Qaeda. A început un război invizibil şi în SUA.
Peste un an după atacul terorist, Congresul a adoptat aşa numitul Act patriotic, care sub pretextul apărării de terorism a dat carte blanche serviciilor de informaţii americane pentru a spiona viaţa privată a americanilor.
Însă directorul adjunct al Heritage Foundation, James Carafano, nu este convins că aceste măsuri au fost justificate. „SUA au încetat repede programul de control agresiv al populaţiei din SUA, care a fost conceput pentru a detecta „bombele murdare” şi armele nucleare. Forţele pe care le-am cheltuit pentru aceasta şi rezultatele obţinute sunt incomparabile”.
Iată cum a explicat Pavel Zolotariov, directorul adjunct al Institutului SUA şi Canadei al Academiei Ruse de Ştiinţe, de ce totuşi SUA au întreprins asemenea restricţii privind drepturile omului. „Democraţia americană se bazează pe un stat poliţienesc rigid. De aceea, ei au o atitudine destul de liniştită faţă de limitarea drepturilor lor, atunci când acest lucru este legat de asigurarea legalităţii şi protecţia drepturilor lor fundamentale – în primul rând dreptul la viaţă”. De pe Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu