De la 1 noiembrie am putea rămîne fără medici



medici de familie 15
Colegiul Medicilor din România (CMR) ameninţă cu măsuri extreme dacă nu se vor lua măsuri în ceea ce priveşte creşterea salariilor şi stoparea exodului medicilor români. Medicii din judeţ ameninţă că îşi vor da demisia în bloc.

În luna martie, medicii au cerut ca profesia lor să fie scoasă din lista profesiilor bugetare, condiţii decente de lucru şi mărirea salariilor medicilor rezidenţi. De asemenea, CMR a iniţiat o campanie intitulată “Respectă-ţi medicul! Condiţia medicului în România”, prin care doreşte să atragă atenţia asupra statului medicului, care s-a degradat an de an. În plus, medicii vor ca salariile rezidenţilor să ajungă de la 700 de lei, cît este în prezent, la minim trei salarii medii pe economie. CMR ameninţă că dacă pînă la 1 octombrie cererile nu sînt satisfăcute, medicii din întreaga ţară vor demisiona în bloc pe 1 noiembrie.
Dacă se va lua această decizie, cu care şi noi sîntem de acord, atunci vom demisiona şi noi, medicii din judeţul Neamţ, pentru că nu se mai poate. Este o adevărată bătaie de joc. Nu se poate ca, după atîţia ani de muncă, un medic pensionar să aibă o pensie de 1.200 de lei. Nu se poate ca un medic rezident, care se află la început de drum, să aibă un salariu de 700 de lei. Cu acest salariu nu se poate trăi în societatea de astăzi şi acest lucru este o realitate. În alte ţări, la vîrsta de 18 ani, copilul se desparte de familie şi trăieşte pe picioarele lui. La noi însă, rezidenţii sînt ţinuţi în şcoală de către părinţi, iar mulţi dintre rezidenţii care lucrează în spitale nici măcar nu primesc sporuri pentru condiţiile periculoase în care lucrează. De aceea, tot mai mulţi preferă să ia drumul străinătăţii, acolo unde profesia de medic este respectată şi salarizată la adevărata ei valoare“, a apreciat medicul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu