MONUMENT


Monument dedicat voluntarilor WAFFEN SS inaugurat in Letonia

autor: FrontPress 18.09.2012
Luni a fost inaugurat în Letonia un monument dedicat foştilor membri ai diviziei locale a Waffen SS, statuia fiind plasată în oraşul Bauska, transmite Ria Novosti. Monumentul din granit are sculptată şi inscripţia “Pentru apărătorii oraşului Bauska, împotriva celei de a doua ocupaţii sovietice”.
Membrii ambasadei Rusiei în Letonia şi mai multi activişti “antifascişti” au criticat decizia construirii unui astfel de monument din bani publici. Deasemenea, purtatorul de cuvânt al Parlamentului leton, Andrei Klementyev, a spus că monumentul proaspăt inaugurat face o defavoarea imaginii ţării sale în străinătate.
Legiunea Letonă a fost o unitate Waffen SS care a cuprins peste 80.000 de voluntari şi soldaţi în termen, care au pornit la luptă pentru recâştigarea independenţei naţionale, după ce Uniunea Sovietică a ocupat statele baltice în 1940. A fost printre ultimele unităţi militare ale Axei care au capitulat în primăvara anului 1945. Alţi 23.000 de letoni au luptat alături de germani ca soldaţi auxiliari ai Wermachtului. După ce armatele europene, conduse de cel de al Treilea Reich, au invadat gigantul comunist, soldaţii Axei au fost primiţi ca eliberatori de letoni. Cu puţin timp înainte de a ajunge trupele germane în Letonia, peste 15.000 de cetăţeni au fost deportaţi în Siberia din ordinul lui Stalin.
Unitatea Waffen SS a fost creată în 1943 şi a suferit pierderi grele în luptele contra Armatei Roşii, aproximativ o treime dintre combatanţii letoni pierzându-şi viaţa pe frontul de est. Dârzenia lor nu a putut împiedica reocuparea ţării de către sovietici în 1944, Riga rămânând sub autoritatea Moscovei până în 1991, când şi-a recăpătat independenţa. Letonia este membră a Uniunii Europene din 2004. Foştii componenţi ai Legiunii organizează un marş anual în Riga, la mijlocul lunii martie. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu