Simboluri comuniste


Simbolurile comuniste, aparate de CEDO

autor: FrontPress 25.09.2012
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie prin care este despăgubit un cetăţean ungur care a fost amendat pentru că a arborat simboluri comuniste la o manifestaţie publică. Ungaria se vede silită astfel să îşi modifice legislaţia care condamnă folosirea simbolurilor comuniste. România nu are o lege care să pedepsească afişarea simbolurilor comuniste, doar una care pedepseşte folosirea simbolurilor fasciste.
Chestiunea este de actualitate în Republica Moldova, unde de la 1 noiembrie intră în vigoare o lege care pedepseşte cu amendă folosirea în spaţiul public a simbolurilor comuniste iar Partidul Comuniştilor de la Chişinău ameninţă că va aduce această lege în faţa CEDO. Precedentul maghiar măreşte astfel şansele comuniştilor din Basarabia de a folosi simbolurile sovietice în continuare.
Steaua roşie de la Budapesta
Autorităţile maghiare l-au amendat în anul 2006 pe Janos Fratanolo, preşedintele Partidului Muncitoresc Maghiar, pentru că acesta a purtat la o manifestaţie publică steaua roşie în cinci colţuri. Fratanolo a contestat amenda la toate instanţele din Ungaria care au menţinut decizia iniţială. Următorul pas a fost la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, care la începutul acestui an a dat o decizie în favoarea lui Janos Fratanolo: statul maghiar trebuie să îl despăgubească pe acesta cu 4.000 de euro şi să îi achite alţi 2.400 de euro drept cheltuieli de judecată.
Raţionamentul CEDO
Concluzia judecătorilor de la Strasbourg din 8 martie 2012 a fost că amendarea lui Janos Fratanolo, pentru că a purtat o stea roşie la o manifestare publică a reprezentat o încălcare a articolului 10 a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care asigură libertatea de exprimare. Judecătorii CEDO au apreciat că statul maghiar nu poate pedepsi afişarea simbolurilor comuniste câtă vreme nu este demonstrat pericolul actual şi iminent al reinstaurării dictaturii comuniste. Judecătorii CEDO au mai susţinut că „potenţiala propagare a ideologiei comuniste nu poate constitui un motiv pentru a limita afişarea stelei roşii prin intermediul unei sancţiuni penale”.
Şmecheria parlamentară
Ministrul maghiar al Justiţiei, Tibor Navracsics, a declarat că Ungaria nu este de acord cu decizia CEDO şi că guvernul nu va plăti despăgubirile. Soluţia a fost găsită la începutul lunii iulie, când Parlamentul de la Budapesta a adoptat o decizie prin care şi-a exprimat dezacordul cu decizia CEDO şi a afirmat necesitatea menţinerii sancţiunilor pentru afişarea simbolurilor comuniste. Suma de 6.400 de euro care trebuia plătită lui Janos Fratanolo a fost acoperită din fondurile asigurate de guvern pentru partidele politice, conform deciziei Parlamentului de la Budapesta. Pentru cazurile similare din viitor s-a luat decizia ca eventualele despăgubiri stabilite de CEDO să fie plătite din casieriile partidelor politice.
PCRM luptăla Chişinău
În Republica Moldova, de la 1 octombrie intră în vigoare legea privind interzicerea simbolurilor comuniste. Persoanele fizice care vor arbora în public simboluri comuniste sunt pasibile de a fi amendate cu 3.000 de lei moldoveneşti – echivalentul a 1.000 RON, iar persoanele juridice vor fi amendate cu 10.000 de lei moldoveneşti, aproximativ 3.000 RON.
Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste a fost adoptată de Parlamentul de la Chişinău pe 12 iulie. Legea promovată de deputaţii liberali de la Chişinău prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii. De asemenea, se interzice utilizarea simbolurilor comuniste – secera şi ciocanul în scopuri politice, dar şi a altor ideologii totalitare. Un amendament similar a fost introdus şi în legea cu privire la partidele politice. Legea a fost criticată dur de Partidul Comuniştilor de opoziţie, a cărui siglă este secera şi ciocanul. Comuniştii consideră că aceste modificări au doar scopul de a le distruge formaţiunea şi au anunţat că vor contesta această lege la CEDO. Până să ajungă la Strasbourg, comuniştii de la Chişinău au contestat legea care le interzice simbolurile la Curtea Constituţională a Republicii Moldova.
România pedepseşte doar simbolurile fasciste
În România există doar declaraţia de condamnare a comunismului citită în Parlament de preşedintele Traian Băsescu în decembrie 2006. Iniţiativa legislativă din 26 aprilie 2010 a deputatului liberal Mihăiţă Calimente prin care se legiferau sancţiuni pentru afişarea simbolurilor comuniste a fost respinsă iniţial de Senat şi mai apoi de Camera Deputaţilor. Votul senatorilor a fost dat pe 25 noiembrie 2010: 95 dintre aleşi au votat împotriva proiectului de lege care prevedea pedepse pentru afişarea simbolurilor comuniste.
Iniţiativa deputatului Mihăiţă Calimente era o transpunere a Legii 107 din 2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Legea 107 din 2006 pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani confecţionarea, vânzarea, răspândirea şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenophobe.
Punctul de vedere al Guvernului referitor la legea care ar fi pedepsit afişarea simbolurilor comuniste în România susţine că o astfel de lege este inutilă, deoarece Constituţia şi Codul penal acoperă nevoia combaterii propagandei comuniste şi totalitare. Punctul de vedere al Guvernului României făcea trimitere şi la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin care este protejată libertatea de exprimare a opţiunilor politice. De George Damian – Puterea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu