UNIREA


Mii de persoane au cerut UNIREA celor doua state romanesti la Chisinau (FOTO)

autor: FrontPress 16.09.2012
Marşul Unirii de la Chişinău a avut loc duminică fără incidente majore, în ciuda temerilor exprimate de comunişti. Participanţii, câteva mii de persoane din stânga şi din dreapta Prutului, au răspuns chemării organizatorilor de la Consiliul Unirii şi Acţiunea 2012 şi s-au adunat în faţa Academiei de Ştinţă cu steaguri, banere imense, muzică şi fumigene tricolore.
Ajunşi la Teatrul de Vară, participanţii la acţiune au votat o rezoluţie care urmează să ajungă la conducerea de vârf a Republicii Moldova, informează cotidianul Adevărul. Manifestanţii au cerut astfel, printre altele, modificarea Constituţiei, pentru a permite unirea Republicii Moldova cu România, retragerea trupelor militare ruse din regiunea de est şi interzicerea Partidului Comuniştilor.
Securitatea participanților la marș a fost asigurată de un efectiv de peste 700 de carabineri și polițiști, precum și de numeroși agenți ai Serviciului de Securitate și Informație, scrie ziarul Timpul din Basarabia.
La un moment dat, primarul capitalei Republicii Moldova, liberalul Dorin Chirtoacă s-a alăturat pentru scurt timp coloanei participanţilor. Conform portalului Unimedia acesta a venit pentru a verifica dacă totul decurge în ordine. În context, acesta a menţionat că şi-ar dori mult să participe la marş, dar se abţine.
Marşul Unirii a provocat mai multe controverse şi dezbateri în ultimul timp la Chişinău, fiind criticat de mai multe forţe politice “stataliste” şi comuniste. Anterior chiar s-a cerut în instanţă anularea acţiunii, dar cauza a fost respinsă. De asemenea, premierul Vlad Filat a cerut organizatorilor să renunţe la marş, pentru a fi evitate tensiunile din societate, scrie Ziua Veche. Mai multe acţiuni pro-unioniste organizate în ultimul timp la Chişinău, Bălţi şi Cahul au fost însoţite de incidente între tabăra acestora şi a reprezentanţilor unor partide de stânga. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu