Campion al Tinutului Secuiesc ?


Campion olimpic al Romaniei sau al asa-zisului Tinut secuiesc?

autor: FrontPress 28.09.2012
Recunosc că nu știam că vom fi reprezentați la Jocurile Paralimpice de la Londra. Am avut o surpriză extrem de plăcută când am aflat că harghiteanul Eduard Carol Novak a obţinut o medalie de aur la proba de urmărire şi o medalie de argint în proba de contratimp individual pe distanţa de 24 de kilometri. Sportivul român a avut parte de o primire călduroasă acasă, a fost primit de Premirul Victor Ponta, a fost decorat de Președintele Băsescu și s-a plimbat prin studiourile Antenei 3, televiziunea cu cea mai mare audiență din România.
Am rămas însă cu un gust amar după ce am aflat câteva detalii ale primirii de care Novak a avut parte la el acasă în Harghita. Lăudabil este faptul că Novak a fost primit de autoritățile locale din Harghita ca un erou. Din păcate însă, Președintele Consiliului Județean Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, și primarul din Miercurea Ciuc, UDMR-istul Raduly Robert, s-au întrecut în a lăuda performața unui secui din așa-zisul ținut secuiesc și au subliniat cum această performanță va ajuta la creșterea notorietății așa-zisului ținut secuiesc.
Citez din comunicatul postat pe pagina de internet a CJ Harghita: ”Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a catalogat primirea entuziastă a sportivilor paralimpici în piața Libertății, ca fiind un adevărat regal. „Succes și vis – cuvinte care de câteva zile sunt asociate cu această regiune, cu oamenii care trăiesc aici, canalele de televiziune de la București vorbesc în mod pozitiv și plăcut, recomandându-ne adesea drept model de reușită. Ede a reușit, ceea ce noi politicieni rareori reușim, ca mare parte a țării să ne recunoască meritele. Mulțumim pentru acest lucru!” – au fost cuvintele președintelui consiliului județean. Aceleași mulțumiri i le-a adresat și lui Török Imre și tuturor sportivilor care au contribuit la ascensiunea regiunii, a județului și a întregului Ținut Secuiesc. „Vă doresc continuarea activităților cu succes și obținerea de medalii, să deveniți un model demn de urmat pentru generațiile viitoare”, a spus preşedintele consiliului judeţean”. Evident, discursurile au fost ținute în limba maghiară. La amenajarea decorurilor în care a fost primit Novak la Miercurea Ciuc a fost folosită doar limba maghiară.
Novák la Miercurea Ciuc fluturând drapelul așa-zisului ținut secuiesc 
Așadar, în Harghita Novak a fost sărbătorit ca un campion olimpic care a reprezentat așa-zisul ținut secuiesc la Jocurile Paralimpice de la Londra. Chiar Novak a fluturat la acea ceremonie un drapel al așa-zisului ținut secuiesc (adoptat între timp ca și drapel oficial al județului Harghita, evident în ciuda obiecțiilor românilor din județ). Discursurile celor prezenți au sugerat fără perdea faptul că medaliile lui Novak aparțin de fapt așa-zisului ținut secuiesc. Iar la final, evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc, după cum aflăm chiar de pe pagina oficială de internet a CJ Harghita. Evident, comunicatul postat pe pagina de internet a CJ Harghita nu face vorbire dacă la eveniment s-a intonat sau nu imnul României (sincer, mă îndoiesc că s-a intonat!).
A doua zi, Novak era în lumina reflactoarelor la București, felicitat de Premierul României. De această dată Novak era reprezentantul României, dublu medaliat la Jocurile Paralimpice de la Londra. Mass-media de la București s-a întrecut să obțină interviuri și exclusivități. Eforurile lui Novak au fost recunoscute și vor fi răsplătite.
Din păcate, nu pot să nu remarc lipsa de caracter a unui sportiv ca Novak și ușurința cu care își sacrifică anii de muncă și rezultatele pe altarul politicii revizioniste maghiare de dragul unor poze cu politicienii vremii. În opinia mea doar lipsă de carater se poate numi modul în care Novak flutura într-o marți drapelul așa-zisului ținut secuiesc, pentru a cărui autonomie teritorială pe criterii etnice se luptă toate forțele extremiste maghiare din Harghita și Covasna, fie ele politice sau civice, iar a doua zi poza la București în românul de care o țară întreagă poate fi mândră. Cum poți să te faci părtaș al unei manifestări profund șovine și iredentiste și după aceea să zâmbești la București? Să fie amnezie, prostie sau ticăloșie?
Evident, eforturile lui Novak sunt extraordinare iar performanța lui impune respect. Mă întreb însă dacă Novak a avut impresia că la Londra a reprezentat UDMR-ul sau Primăria Miercurea Ciuc sau Consiliul Județean Harghita sau cumva chiar așa-zisul ținut secuiesc. Mă întreb dacă Novak a uitat cumva că la Londra nu ar fi putut reprezenta Consiliul Județean Harghita sau așa-zisul ținut secuiesc chiar dacă asta și-ar fi dorit dacă este să interpretăm ceea ce s-a întâmplat pe 11 septembrie la primirea sa de la Miercurea Ciuc.
Dacă este interesat cât de puțin să dovedească că are caracter și că sporturile pe care le practică i-au modelat și altceva decât corpul, Novak trebuie să înceteze să mintă cele două tabere. Ori susține în continuare politica revizionistă a UDMR și a celorlalte organizații extremite maghiare împotriva României ori se delimitează clar de manifestările extremiste maghiare și cotinuă să facă ceea ce știe mai bine, adică sport. În ambele cazuri se va bucura de respectul meu. De Dan Tanasa 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu