Kelemen Hunor


Kelemen Hunor: UDMR va INSISTA pentru recunoasterea limbii maghiare in Constitutie

autor: FrontPress 29.09.2012
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că Uniunea va avea un rol important în amendarea Constituţiei în anul 2013, în condiţiile în care există “mai multe aspecte care trebuie clarificate”, şi va insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în legea fundamentală, scrie Mediafax.
“Anul 2013 va fi un an în care Constituţia României va fi amendată. Este nevoie de o amendare a Constituţiei şi noi credem că UDMR va avea un aport important în amendarea Constituţiei. Sunt câteva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol şi până la raportul între instituţiile fundamentale, dacă vrem republică parlamentară sau republică semiprezidenţială, dacă vrem să separăm atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului, dacă vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste întrebări avem răspunsuri corecte şi concrete care vin din societate şi nu din teorie, din manuale. Vom insista şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, drepturile lingvistice şi nu numai, drepturile colective, şi noi credem că folosirea limbii materne este un lucru important, şi în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporţie substanţială această limbă trebuie să devină o limbă recunoscută şi din punct de vedere al legii fundamentale”, a spus liderul Uniunii.
Potrivit acestuia, după amendarea Constituţiei va avea loc şi o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, iar UDMR va avea, de asemenea, un punct de vedere.
“Nu este indiferent comunităţii maghiare cum vor arăta aceste regiuni, că rămân aceste judeţe, iar peste judeţe se vor organiza regiuni de dezvoltare sau nu. Noi considerăm că judeţele trebuie să rămână în forma actuală, iar peste acestea trebuie să apară noi regiuni de dezvoltare ţinând cont de tradiţiile culturale, tradiţiile istorice, legăturile economice şi sociale între diferite microregiuni, pentru că aceste tradiţii, aceste identităţi regionale sunt puternice şi noua organizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să ţină cont de aceste aspecte fundamentale, altfel nu vor fi eficiente, nu vor fi coerente aceste regiuni”, a subliniat Kelemen.
Liderul UDMR s-a declarat convins că până în 2016 în România va fi regândit şi sistemul electoral, fiind important pentru Uniune ca acesta să fie unul proporţional, “care înseamnă că fiecare comunitate este reprezentată în Parlamentul României, niciun vot nu se pierde şi formaţiunile politice mici nu vor ieşi din politica naţională”. De pe Romania TV 
 

2 comentarii: