KOSOVO


ROMANIA isi reafirma pozitia de NERECUNOASTERE a independentei provinciei KOSOVO

autor: FrontPress 12.09.2012
Oficiali din Ministerul Afacerilor Externe au declarat marti ca Romania isi mentine decizia de a nu recunoaste independenta Kosovo, intrucat, in baza dreptului international, kosovarii nu aveau niciun drept la autodeterminare externa care sa justifice secesiunea unilaterala de Serbia.
“Documentul din care decurg evenimentele de luni, prin care provinciei Kosovo i-a fost acordata independenta, nu a fost general acceptat la nivel international, iar deciziile conexe nu pot fi opozabile si nu pot produce efecte – nici din punct de vedere juridic, nici politic – la nivelul statelor care nu au recunoscut independenta Kosovo, Romania aflandu-se printre aceste state”, au transmis sursele Ministerului, raspunzand unei solicitari Ziare.com.
Provincia sarbeasca si-a proclamat independenta unilateral in februarie 2008, in conditiile in care Belgradul si Pristina nu convenisera viitorul statut al Kosovo in urma procesului de mediere internationala in curs la acel moment.
La nivelul Consiliului de Securitate al ONU, nu a fost adoptata nicio rezolutie care sa modifice regimul provinciei Kosovo, astfel cum acesta rezulta din Rezolutia 1244/1999. Aceasta rezolutie impune, printre altele, respectarea integritatii teritoriale a Serbiei. Documentul inca este in vigoare, iar ONU desfasoara o misiune in Kosovo in baza lui.
“In conformitate cu normele de drept international, locuitorii provinciei Kosovo nu aveau un drept la autodeterminare externa care sa justifice secesiunea unilaterala de Serbia. Avand in vedere lipsa unui acord reciproc acceptabil intre parti care sa fundamenteze o solutie pentru Kosovo si care sa fie unanim acceptata de comunitatea internationala, Romania nu recunoaste independenta Kosovo, pe care o considera un gest unilateral, situat in afara normelor dreptului international”, au mai spus reprezentantii ministerului.
Din 1999, dupa bombardarea timp de 78 de zile a Serbiei de catre NATO, Kosovo s-a aflat sub adimistratia Natiunilor Unite. In anii imediat urmatori, mii de sarbi au fost rapiti, ucisi sau fortati sa se refugieze. Casele sarbesti au fost incendiate sau ocupate de albanezi iar multe biserici au fost distruse de majoritatea musulmana. Independenta Kosovo a fost proclamata unilateral pe 17 februarie 2008 si acesta stare de fapt a alimentat si mai mult tensiunile separatiste din tarile europene, inclusiv in regiuni problema de interes major pentru Romania, precum Transnistria sau asa-zisul “Tinut Secuiesc”. Pana acum, statul kosovar a fost recunoscut de peste 80 de tari din cele 193 membre ale ONU. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Slovacia, Spania, Grecia, Cipru si Romania nu au recunoscut independeta provinciei sarbesti Kosovo.
In prezent Kosovo este o regiune populata in proportie de circa 90 la suta de etnici albanezi (aproximativ 2 milioane). Sarbii kosovari, 120.000 de persoane, locuiesc in enclave izolate si in cateva zone din nord (40.000), aflate la granita cu Serbia. Sursa: FrontPress.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu