Anul Nou Evreiesc


Primarul Timisoarei a marcat Anul Nou EVREIESC si a promis bani pentru reabilitarea unei SINAGOGI

autor: FrontPress 17.09.2012
Primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, a încălcat în acest sfârşit de săptămână un obicei local şi a preferat să marcheze Anul Nou Evreiesc în locul participării ca naş al Rugii din oraşul de pe Bega la dansul tradiţional de duminică, eveniment prilejuit de sărbătorirea celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul românilor ortodocşi din Banat.
Sâmbătă şi duminică Parcul Rozelor din centrul oraşului a fost plin de oameni de toate vârstele dornici să-i asculte pe interpreții de muzică populară care au urcat pe scenă. Nimic ieşit din comun, comparativ cu anii precedenţi. O singură excepţie. Nicolae Robu a încălcat tradiția potrivit căreia, în duminica Rugii, primarul, în calitate de naș al Rugii Timișoarei, deschide jocul și dansează alături de goști. Conform portalului Ora de Timiş, edilul-șef a preferat să onoreze cu prezența alt eveniment, și anume ceremonia legată de Anul Nou evreiesc ce a avut loc la Sinagoga din Iosefin, în prezența ambasadorului Israelului la București şi a ataşatului Ambasadei SUA pe probleme de drepturile omului.
Primarul Timişoarei a promis că va găsi soluţii pentru reabilitarea altei sinagogii din oraş, situată pe strada Mărăşeşti. „Am fost la Bucureşti şi am discutat cu ministrul Culturii şi i-am cerut sprijin pentru reabilitarea Sinagogii Cetate. Dânsul mi-a promis ferm suport şi introducerea, în 2013, a acestui obiectiv într-un program guvernamental dedicat clădirilor-monument. Trebuie acum întocmită rapid o documentaţie şi să o transmitem la Bucureşti”, a explicat acesta.
Robu și-a făcut apariția până la urmă şi la Rugă în jurul orei 20.30, când a urcat pe scenă și le-a adresat câteva cuvinte celor prezenți. „Vreau să avem cât mai multe momente de bucurie, să avem cât mai multe evenimente ca cel de astăzi, cu reprezentaţii ale unor artişti pe care îi îndrăgim. Trebuie să le oferim cetăţenilor Timişoarei o diversitate adecvată de genuri muzicale, de dansuri, de tot ce se poate, astfel încât să ne putem încânta cât mai mult sufletul. (…) Astăzi a fost o zi de distracţie, o zi de odihnă însoţită de momente de distracţie. Vă doresc să vă distraţi în continuare”, a spus Robu, citat de Timiş Expres.
Comunitatea evreiască din Timişoara, cu o istorie de circa 450 de ani, numără astăzi sub 1.000 de membri, în cea mai mare parte vârstnici.
Evreii din toată lumea au marcat duminică Roş Haşana, anul nou evreiesc. Sărbătoarea are loc la o dată variabilă de la un an la altul, însă aceasta e mereu cuprinsă între 6 septembrie şi 5 octombrie. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu