Viitorul UE


VIITORUL UE. Marile puteri cer: un presedinte, o viza, o armata

autor: FrontPress 20.09.2012
Miniştrii de externe din 11 state membre ale Uniunii Europene au propus o serie de reforme: un preşedinte ales prin vot direct, un Minister de Externe, o viză de intrare unică în spaţiul comunitar şi formarea unei armate unice.
Potrivit site-ului publicserviceeurope.com, proiectul reformei UE, care propune o centralizare profundă a puterii, a fost publicat în documentul adoptat la şedinţa Grupului privind viitorul Uniunii Europene (Future of Europe group), care a avut loc luni, la Varşovia.
La întâlnire au participat miniştrii de externe din cele mai puternice state din Uniunea Europeană, cu excepţia Marii Britanii: Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia şi Franţa.
Miniştrii susţin că pentru ca Europa să fie un lider global, Uniunea trebuie să aibă o structură puternică şi un preşedinte, care să fie ales în mod direct şi care să desemneze personal membrii unui prezumtiv “guvern european”. Discuţiile vin la scurt timp după declaraţiile lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care susţinea că Europa trebuie să evolueze către o “federaţie de state-naţiune”.
La Varşovia s-a discutat şi comasarea funcţiei preşedintelui Comisiei Europene cu cea a preşedintelui Consiliului European, dar şi crearea unui departament unic de poliţie şi a unei camere speciale a deputaţilor din zona euro, care să se ocupe de măsurile referitoare la măsura unică.
În privinţa unei armate unice, cei 11 reprezentanţi nu au ajuns deocamdată la o înţelegere. “Scopul este de a crea o politică unică europeană de apărare, care să includă eforturile comune în domeniul apărării, inclusiv prin crearea unei pieţe unice de armament. Pentru unele ţări membre ale grupului, acest lucru va însemna în timp crearea unei armate europene unice”, se afirmă în declaraţia finală a discuţiilor de la Varşovia. De Andreea Dogar – Yahoo! News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu