NBA


Acuzatii de “RASISM” in NBA: Prea multi ALBI in baschetul american?

autor: FrontPress 10.11.2012

Asociaţia Naţională de Baschet (NBA) din SUA a fost acuzată de “rasism” de mai mulţi militanţi “pentru drepturi civile”. Cazul care a stârnit acest scandal este legat de clubul Minnesota Timberwolves, unde “doar” 33 la sută dintre sportivi sunt de culoare, echipa oraşului Minneapolis devenind astfel “cea mai albă echipă care joacă în NBA, de la Boston Celtics în anii ’80″. Acuzaţiile, care ating culmea ridicolului, vin în vreme ce la nivel naţional peste trei sferturi dintre jucătorii din NBA sunt tineri de culoare.
Printre cei care văd în numărul peste media naţională a jucătorilor albi o “conspiraţie” este şi Tyrone Terrell, un lider local al comunităţii afro-americane. “Cred că asta e o strategie a clubului. Nimic nu se întâmplă din senin”, a spus acesta pentru Star Tribune.
“Personal eu cred că totul e calculat. Este o strategie de a atrage înapoi fanii la meciuri. Minnessota este până la urmă un stat destul de alb”, a declarat şi activistul de culoare Ron Edwards.
Acuzaţiile aberante sunt combătute chiar de starul echipei, jucătorul negru Brandon Roy:  ”E doar baschet. Niciodată nu m-am simţit ciudat pentru că aş fi singurul tip de culoare. Am jucat în echipe unde toţi eram negrii şi mă simţeam la fel pe teren”.
Profilul rasial al sportivilor din NBA s-a schimbat radical în ultimele decade: de la 93 la sută jucători albi în 1957 la 78 la sută negri în prezent. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu