Avionul chinezsc


Avionul chinezesc de generatia a cincea, rezultatul spionajului cibernetic?

autor: FrontPress 09.11.2012
Noul avion de vânătoare chinezesc J-31 de generaţia a cincea, care a trecut cu succes primul test, va intra în istorie drept primul model de tehnică militară complicată, care îşi datorează apariţia succesului Chinei în spionajul cibernetic. Fotografiile de la primul său zbor atestă faptul că J-31 copiază destul de exact avionul american de vânătoare F-35.
Apariţia acestui avion chinezesc nu a fost o surpriză. Este cunoscut faptul că în 2009 de pe teritoriul Chinei a fost spartă o reţea de calculatoare a uneia dintre companiile producătoare ale F-35, urmând pătrunderea în reţeaua Pentagonului şi sustragerea unui volum mare de date despre acest avion. S-a considerat că informaţiile sustrase sunt insuficiente pentru copierea F-35, deşi oferă o imagine exactă a formei şi caracteristicilor sale şi pot da indicii în legătură cu metodele de luptă împotriva lui.
Nu poate fi vorba despre o copiere totală a F-35 de către chinezi. Pentru acest lucru trebuie însuşite producţia motorului, staţia de radiolocaţie de la bord şi sistemele de dirijare. Nivelul tehnic al acestor componente şi al altora depăşeşte cu mult posibilităţile industriei chinezeşti. Cel mai probabil, pe prototipul J-31 sunt instalate motoare ruseşti RD-93, furnizate Chinei pentru dotarea avionului de export FC-1.
Dacă este aşa, atunci cel mai noi avion chinezesc de luptă are motor de producţie sovietică din 1983. Lucrările de creare a unui analog chinezesc la RD-93, cunoscut ca WS-13 Taishan, durează de mulţi ani, însă probabil că sunt departe de a fi finalizate. În momentul de faţă, China nu are nici alte componente importante pentru avionul de luptă de generaţia a cincea, printre care o staţie de radiolocaţie performantă.
Aşadar, J-31, precum şi J-20, care a fost testat cu jumătate de an în urmă, este mai degrabă un prototip experimental, care urmează să fie dotat cu sistemele necesare.
În condiţiile unui deficit de informaţii în legătură cu avionul chinezesc, se poate spune cu convingere un singur lucru: J-31 este simbolul începerii erei spionajului cibernetic. În pofida faptului că acest fenomen există deja de aproape 30 de ani, pentru mulţi a fost mult timp doar o noţiune abstractă. Avionul J-31 este o dovadă pentru cei care consideră spionajul cibernetic un fenomen neobişnuit. De Vasili Kaşin - Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu