LEMURIA - O REALITATE ZGUDUITOARE - 5

MAIMUTELE SI ZEII
In imaginarul divin al unor popoare vechi, fara legatura culturala aparenta, maimutele au fost zeificate. Foarte interesant este ca nicio maimuta antropoida nu a ajuns zeitate, ci doar maimutele cu coada.
 
India - Hanuman
Indiferent cine a fost el si cum l-a chemat, Ram sau Rama, fie ca a fost un mare conducator arian pornit cu armatele de arieni din centrul Europei, asa cum sustinea ezoteristul Edouard Schure, acum mai bine de 100 de ani in "Marii Initiati", devenit intruchiparea si manifestarea dualitatii, pe de o parte a lui Agni, eternul masculin, creatorul, spiritualul si pe de alta a lui Sama, eternul feminin, al sufletului lumii, al substantei subtile, fie ca a fost lemurianul Ramtha atlantoctonul, fie ca a fost legendarul rege al Ayodhiei, cel care zbura cu vimana, ale carui fapte sunt povestite in Ramayana, in imaginarul Indiei si a Asiei de sud-est figura lui este legata de cea a lui Hanuman.
Hanuman,  Regele Maimuta, a fost generalul de armata al lui Rama, pe care l-a ajutat sa infranga armata demonilor lui Ravana si sa-si recupereze sotia. Atentie! Regele maimutelor cu coada! Ca toata clasa lemurienilor actuali, de la suricate la babuini, macaci si lemurienii din Madagascar. 

China - Sun Wukong
 Sun Wukong, insemnand Regele Maimuta este o zeitate chineza, nascuta dintr-o stanca mitica, aparuta din primele forme generate de haos si aflata pe muntele florilor si fructelor. 

Japonia -Sarutahiko
Sarutahiko este gardianul cerurilor si mesagerul divinitatii in religia shintoista. Exista de asemenea si zeitatea Hachiman, echivalentul lui Hanuman dar el nu mai este reprezentat ca o maimuta ci ca un om.

Egipt - zeul Thoth
Zeul Thoth al intelepciunii si cunoasterii, gardan al mortilor si identificat de greci cu Hermes de unde si supranumele de Hermes Trismegistus, a fost identificat in cultura si religia Egiptului antic si cu babuinul. Desi in cele mai multe reprezentari are cap de ibis, surprinzator, coada de babuin nu lipseste din nicio reprezentare. Nu mai este cazul sa insist asupra tablitelor de smarald ale lui Thoth - Hermes Trismegistus despre care ezoteristii spun ca era un rege atlant inaltat, devenit nemuritor si care a pus la pastrare in sala din Amenti de sub marea piramida, cunoasterea pentru omenire. Ceea ce este foarte interesant in zoomorfismul zeitatilor este ca maimutele cu coada care apar in pictate pe peretii templelor nu sunt astazi de gasit in fauna comuna a Egiptului. Se stie insa ca la vremea cand au fost reprezentate, intr-o clima diferita de cea de azi, macacii, maimutele rosii si gri, babuinii faceau parte din fauna Egiptului antic. Maimutele cu coada joaca un rol important in religia politeista a Egiptului antic, caci nu numai Thoth a fost reprezentat astfel ci si Atum, unul dintre cei patru fii ai lui Horus, apoi Ra, identificat cu Soarele in opozitie cu Thoth, identificat cu Luna si chiar si Apophis si Seth, dusmanii zeilor buni.

Sunt mai multe culturile in care maimutele cu coada sunt reprezentate. Le intalnim in Polinezia, in culturile Maya si Inca, pe totemurile africane. Inchei doar cu doua imagini a unor desene uriase scrijelite pe platoul Nazca din Peru, pe care cu siguranta le cunoasteti.
Dar de ce neaparat maimutele cu coada sunt zeificate? Iata o intrebare demna de reflectat. 
 Va urma 
Surse foto 3 maimute, Rama, Sarutahiko, Hanuman, Thoth, Nazca

4 comentarii: