Turcia si Siria


Preludiul unui razboi regional? Turcia si Siria s-au bombardat reciproc (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress 04.10.2012
Conflictul dintre Siria şi Turcia a atins punctul culminant ieri după un schimb de focuri de artilerie la graniţa dintre cele două state, escaladând şi mai mult tensiunile dintre Damasc şi Ankara.
Turcia a bombardat miercuri ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile cu obuze venite dinspre Siria ce au provocat moartea a cinci persoane şi rănirea altor opt, inclusiv poliţişti, într-o localitate situată în vecinătatea graniţei dintre cele două ţări, a anunţat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. Deasemenea Ankara a început să maseze trupe, blindate, piese de artilerie şi baterii de rachete la graniţă.
Oficialii sirieni au transmis scuze Turciei, spunând că respectă suveranitatea naţională a vecinilor şi că regretă incidentul, dând garanţii că a fost începută o investigaţie asupra atacului cu mortiere.
Ţările membre NATO, inclusiv România, şi-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles. Pe de altă parte, Rusia, China şi Iranul se opun vehement oricăror posibile intervenţii militare străine în Siria. Deasemenea a fost cerută o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Turcia sprijină activ rebelii islamişti, ajutaţi de dezertorii din armata siriană, să lupte împotriva regimului naţionalist-secular al preşedintelui Bashar al-Assad, oferindu-le susţinere logistică, arme şi bani. Deasemenea Turcia a provocat încă o dată Damascul când în luna iunie a trimis un avion militar în spaţiul aerian sirian, acesta fiind la scurt timp doborât. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu