Acuzatorul lui Che Guevara


Generalul bolivian care l-a capturat pe Che Guevara, acuzat ca a complotat cu mercenarii UNGURI impotriva statului

autor: FrontPress 11.10.2012
Justiţia boliviană a emis un mandat de arestare pe numele unui general în retragere, Gary Prado Salmon, celebru pentru arestarea revoluţionarului comunist Ernesto Che Guevara în 1967, din cauza unor presupuse legături ale acestuia cu o grupare de mercenari străini, a anunţat miercuri judecătorul Sixto Fernandez, relatează AFP. Alţi doi suspecţi, între care un alt general în retragere, sunt vizaţi de un mandat de arestare pentru aceleaşi motive.
Justiţia, care îl suspectează pe Prado că are legături cu o grupare destructurată a mercenarului boliviano-ungar Eduardo Rozsa Flores, a emis acest mandat de arestare pe numele fostului general, în vârstă de 73 de ani, după ce a constatat că acesta nu s-a prezentat la o audiere, la un tribunal de la Tarija.
Gruparea este acuzată de către autorităţi, în frunte cu preşedintele Evo Morales, el însuşi un admirator al lui Che Guevara, că a plănuit un război civil cu scopul de a provoca secesiunea bogatei regiuni Santa Cruz, în zona central-estică. Eduardo Rozsa Flores a fost împuşcat în 2009 de către trupele de elită boliviene, alături de un tânăr irlandez, Michael Dwyer, şi de etnicul maghiar din România Arpad Magyarosi.
În mai 2010, Prado Salmon a fost deja plasat sub arest la domiciliu în acest caz, în care sunt implicaţi 39 de suspecţi, dintre care cel puţin zece sunt încarceraţi, informează Antena 3. La vremea respectivă, el a denunţat “o invenţie” cu scopul unei “hărţuiri politice”.
Militarul l-a arestat pe Che Guevara în timp ce acesta încerca să creeze un nucleu revoluţionar în Bolivia, cu scopul răsturnării guvernului şi instalarea unui regim comunist, după modelul cubanez. Acesta a fost executat, devenind un simbol al stângii radicale internaţionale. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu