Revin COMUNISTII ???


Premiera dupa 1989: Revin COMUNISTII la putere in Europa Centrala?

autor: FrontPress 15.10.2012
Partidul Comunist din Cehia si Moravia (KSCM) se pozitioneaza, dupa alegerile regionale, pe locul al doilea dupa social-democrati (CSSD), cu 20,4% din voturi. Astfel, exista sase mari ca, din ianuarie 2013, Cehia sa fie condusa de o coalitie de stanga din care sa faca parte si comunistii.
Va fi pentru prima oara dupa 1989, cand comunistii ar reveni la putere in Europa de Est. In 1989, imediat dupa Revolutia de Catifea, Vaclav Havel a fost acela care s-a opus scoaterii in afara legii a Partidului Comunist din Cehoslovacia. Partidul comunist ceh este singurul partid comunist din fosta Europa Centrala si de Est care nu s-a autodesfiintat si nu s-a transformat, ci a participat ca partid marxist la toate alegerile din 1990 pana astazi, cand are sanse sa revina la guvernare, remarca Romania Libera.
Dupa doi ani de guvernare si numeroase masuri de austeritate adoptate, Partidul Civic-Democrat (ODS) al premierului Petr Necas nu a obtinut decat 12,3% din voturi. La ascensiunea comunistilor au mai contribuit si luptele interne fara sfarsit, dar mai ales scandalurile de coruptie care se tin lant de patru ani in care sunt implicati ministrii si parlamentarii partidelor de guvernamant, mai scrie sursa citata.
In decembrie anul trecut, la moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong Il, presedintele KSCM, Vojtech Filip, a trimis o scrisoare de condoleante in care il lauda, spunand ca a fost “un lider profund respectat, care si-a dedicat viata fericirii poporului coreean”. A doua zi a murit Vaclav Havel, iar patru deputati comunisti au parasit sala in semn de protest la momentul in care s-a cerut pastrarea unui moment de reculegere. De pe Ziare.com
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu