Ceardasul ungurilor


Ceardasul ungurilor cu FMI-ul

autor: FrontPress 14.10.2012
Pentru ca am un interes deosebit pentru rezultatul lupei ungurilor cu criza [1] mai citesc din cand in cand ce se intampla la poporul vecin si prea putin prieten. Bunaoara, daca cineva citeste la intamplare stirile si nu urmareste cu atentie lupta ungurilor cu FMI/UE, ai zice ca ungurii sunt cam turci: ba gonesc FMI-ul, ba ii cheama sa ii ajute si le promit ca fac ascultare de stapan. Sa vedem doar cateva stiri recente:
4 oct 2012: FMI nu mai cere Ungariei să strângă cureaua. De această dată, Fondul vrea altceva – surprinzator FMI mai stie si alte retete decat austeritatea nemiloasa; iata ca pe unguri nu ii pune sa taie salariile cu 25% si sa micsoreze alocatiile mamicilor cum s-a intamplat la noi; ba chiar, le recomanda sa nu cumva sa ia măsuri suplimentare de austeritate. Soc si groaza, ce sa zic. S-a intors lumea cu susu-n-jos daca a ajuns FMI sa se opuna austeritatii si tocmai ungurilor care le zic pe fata ca nu se lasa vanduti;
5 oct 2012: Ungaria anunta noi masuri de austeritate si recunoaste ca va intra in recesiune in acest an; sa facem abstractie de data, probabil ca masurile le luasera deja inainte sa le recomande FMI-ul sa nu mai ia alte masuri si probabil ca de asta le-a si recomandat sa nu mai ia alte masuri de austeritate pentru ca deja isi luasera “pastila” pentru astazi; sa vedem insa masurile de austeritate luate, ca sa nu cumva sa ii plangem prea mult pe unguri:
- inghetarea angajarilor in sectorul public (mai putin la doctori)
- necumularea pensiilor cu salariile (dar nici asta aplicata la toti)
- reducerea de la 15 la 5% a cofinantarii proiectelor UE (poate ei absorb mai bine, dar la noi …)
- atat!
Cu toate acestea, ungurii mai trag un sut un fund FMI-ului si se apuca sa si faca baza de ei, prin campanii mediatice de genul “Nu ne vindem tara!”: “Guvernul ungar, care în urmă cu 11 luni a cerut sprijin financiar de la Fondul Monetar Internaţional, a publicat marţi mai multe reclame plătite în paginile principalelor cotidiene în care promite că nu va ceda la presiunile Fondului, transmite Bloomberg.” (Capital, 9 oct 2012)
Nebunie curata ar zice cititorul neavizat. Dupa ce ca tot ei i-au chemat, tot ei ii usuiesc, si asta dupa ce ca ia oarecare masuri de austeritate si FMI ii bate pe umar ca fac bine dar s-o lase mai moale cu taierile si sa urmareasca crestere sustenabila.
In spatele fumului, tot jocul asta de dute-vino intre unguri si FMI are o explicatie simpla: nici unii si nici altii nu pot nici cu, nici fara ceilalti. Adica: nici FMI nu vrea ca Ungaria sa explodeze sistemul financiar si sa introduca taxa pe tranzactii financiare, ca nu cumva sa dea idei si altora si sa creeze un trend (am mai explicat aici cum) iar pe de alta parte nici ungurii nu pot sa duca in spate datoria fara ajutorul FMI si al Europei si nu au cohones sa mearga pana la ruperea de UE si intrarea in CSI.
Din toata situatia asta putem vedea cum negociaza si cum rezolva ungurii anumite probleme, si ce fel de taieri si masuri “draconice” se ia la ei, in conditiile in care au datorie de trei ori mai mare ca a noastra. Sa radem de ei? Sa radem de prostia noastra! De Gigel Chiazna
[1] Ungaria s-a cam apropiat cel mai mult de ce au facut islandezii ca sa iese din criza, adica flituirea bancherilor falimentari
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu