Mein Kampf


ISRAELUL vrea sa impiedice reeditarea libera a cartii lui Adolf Hitler in Germania

autor: FrontPress 26.10.2012
Landul Bavaria, care deţine drepturile de autor asupra volumului “Mein Kampf” (Lupta Mea), a anunţat miercuri că se află în căutarea unor soluţii juridice pentru a împiedica reeditarea liberă în Germania a celebrei cărţi scrise de fostul cancelar Adolf Hitler, ce va intra în domeniul public la sfârşitul anului 2015, informează AFP.
Potrivit Mediafax, lansarea acestei iniţiative juridice a avut loc după vizita efectuată în Israel de şeful guvernului acestui stat regional, conservatorul Horst Seehofer (CSU, Uniunea Creştin-Democrată), şi de ministrul Culturii din acest land, Ludwig Spaenle.
Pe parcursul acestei vizite, interlocutorii lor israelieni s-au declarat revoltaţi de ideea că acest text va putea fi repus în vânzare în librăriile germane, a declarat pentru revista Cicero preşedinta comunităţii evreieşti din Munchen, Charlotte Knobloch, care i-a însoţit pe cei doi politicieni germani.
Charlotte Knobloch a solicitat iniţierea acestei cercetări juridice “despre posibilitatea de a împiedica publicarea textului care incită la ură rasială”. “Cu siguranţă, nu voi renunţa la această idee”, a avertizat ea.
Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului Culturii, explorarea soluţiilor pentru a interzice o ediţie originală a volumului “Mein Kampf” nu împiedică tipărirea unei versiuni adnotate a cărţii.
Ministerul Finanţelor din Bavaria, care deţine, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, drepturile asupra volumului, intenţionează să îl republice, într-o versiune însoţită de comentarii ale unor istorici, în 2015, înainte de intrarea volumului în domeniul public, la 70 de ani de la sinuciderea lui Adolf Hitler.
O ediţie în limba engleză, un eBook şi un audiobook sunt avute şi ele în vedere, potrivit presei germane. O ediţie destinată şcolilor ar putea fi ea tipărită, potrivit politicienilor bavarezi, care vor să aloce 500.000 de euro pentru acest proiect.
“Mein Kampf”, o lucrare autobiografică şi de filozofie politică în acelaşi timp, a fost scrisă între 1924 şi 1925 în închisoare de Adolf Hitler, în timp ce acesta îşi ispăşea pedeapsa pentru tentativa de lovitură de stat din timpul “Puciului de la berărie” din 1923. Prima ediţie a cărţii, apărută în două volume, a fost publicată în 1925. După preluarea democratică a puterii în 1933, regimul naţional-socialist a făcut din această lucrare una din cele mai bine vândute cărţi din Germania. În timpul celui de al Treilea Reich, copii gratuite erau oferite cadou de către autorităţi cuplurilor căsătorite sau soldaţilor de pe front. Chiar şi după cel de al doilea război mondial cartea a fost tradusă în numeroase limbi, inclusiv în română.
În Germania este interzisă publicare ei din 1945, deşi pe internet se poate găsi uşor de cumpărat versiunea în limba engleză. Fragmente mari din această carte sunt disponibile şi în limba germană tot pe internet. În 2016 drepturile de autor ale cărţii vor trece în domeniul public, în momentul de faţă fiind deţinute de Ministerul de finanţe din Bavaria. Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui “marcaj” cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigări şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului “Mein Kampf” după această dată. Sursa: FrontPress.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu