Miliardarii Romaniei


Miliardarii Romaniei, intre SECURISTI si PLESCARI

autor: FrontPress 29.10.2012
Mă uit la lista marilor averi românești acumulate în ultimii 20 de ani publicată de Capital azi. Noutăți nu prea sunt. Doar că la vîrf cam bate vîntul a pustiu. Din cinci miliardari au rămas doar doi. Unii dintre miliardari au pierdut cite un epolet, au mai rămas cu ceva – sub un miliard. Adică sunt doar “milionari”. Pentru că au pierdut în întunecatul an 2011 fiecare dntre ei cîte 200-400 milioane euro.
Ca și în anii trecuți, 80% provin din rîndurile Securitatii, comerț exterior ante-89, din rețelele de agenti, informatori, spioni. Regula ca să te imbogățesti in România postCeaușescu a fost să fi fost ofițer de informații de rang mediu și înalt. Printre milionari sunt și dintre cei care nu au trecut pe acolo, civili, puțini. Provin în schimb dintre birocrații de partid, din economica socialistă unde erau șefi și șefuleți.
20 de ani după 89, ar fi fost cazul ca structura socială a îmbogățiților tranziției să se mai modifice. In straturile medii, totuși ceva s-a schimbat. Au apărut politicieni, cei care au făcut avere pe coridoarele parlamentului, prin ministere, cerșind comenzi de la stat. Ei sunt clienții bugetului public, ai contractelor cu statul. Ei nu apar în top, nu îi căutați. Își ascund averile. Sunt cu firmele in offshore-uri, în Elveția si Monaco, adesea trecute pe numele rudelor. Dar aici a apărut cea mai mare dinamică din ultimii 5-7 ani. Nu doresc să se stie că au făcut mari averi ca să nu se trezească cercetați de fisc, de DNA, de rude, de vecini, de șantajiști, de milogi, de Poliție…Asa că fac orice să nu apară în asemenea topuri, Forbes sau Capital. Mai ales dacă au făcut banii în economia neagră și gri, prin șpăgi și alte asemene metode care amintesc de corupție.
Alții, fuduli, dimpotrivă, deși le cam flutură vîntul prin buzunare, cotizează să apară în topuri. Au să zicem 50 de milioane, si alea relative, dar vor să fie trecuți în top cu 500 de milioane, ca să nu se afle că sunt cam lefteri. Așa au acces la bănci pentru credite, în cercurile unde se învîrt mari afaceri, se fîțîie prin lumea bună. E un spectacol pentru fraieri dat de niște impostori. Distracția costă, dar le place să fie considerați superbogați, printre zei.
Restul lumii, nu are decît să citească asemenea topuri și să se mire cît de săraci sunt ei înșiși. De Stelian Tanase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu