Vot la 16 ani


In Argentina TINERII conteaza. Dreptul de vot acordat de la 16 ANI

autor: FrontPress 20.10.2012

În Argentina a fost adoptată o lege care prevede reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, informează agenţia de ştiri Rador. Decizia este calificată de unii drept o tactică politică a puterii de a atrage tinerii. Preşedintele Cristina Fernandez afirmă însă că legea va extinde democraţia şi include Argentina în rândul altor state din America Latină, unde a fost adoptată deja o astfel de măsură.
Sondajele de opinie relevă că doamna Fernandez şi partidul acesteia, care în ultima vreme a adoptat o politică economică naţionalistă, se bucură de un sprijin larg în rândul tinerilor.
În România, singura formaţiune care a militat deschis pentru scăderea vârstei de vot a fost Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), actualmente parte a Uniunii Social-Liberale (USL).
Dezbateri privind scăderea vârstei la care tinerii pot vota au loc în multe state europene, dar nu numai. Deocamdată se poate vota de la 16 ani în ţări precum Austria, Brazilia, Ecuadaor sau Nigaragua. Oficial acest lucru se poate şi în Cuba, dar despre statul comunist nu se poate spune că respectă toate normele prevăzute pentru desfăşurearea unor alegeri cu adevărat libere. Votul de la vârsta de 16 ani este permis şi în Muntenegru, Bosnia sau Serbia, cu condiţia ca tinerii să fie angajaţi cu carte de muncă. În Germania, adolescenţii de 16 ani pot vota la alegerile regionale în Bremen şi la cele municipale în alte şase landuri. Sursa: FrontPress.ro 

3 comentarii:

  1. Eu stiu daca-i bine?
    Unii nu stiu sa voteze nici la 60!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este un risc pe care trebuie sa ni-l asumam tocmai pentru ca varstnicii voteaza mereu cu puterea.O seara frumoasa, Odorica

    RăspundețiȘtergere