Premiul NOBEL pentru PACE


Premiul Nobel pentru PACE revine Uniunii Europene

autor: FrontPress 12.10.2012
Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta a fost acordat Uniunii Europene care “a contribuit pentru mai mult de şase decenii la procesul de pace şi reconciliere, a drepturilor omului şi democraţiei, în Europa”, se arată în anunţul oficial. Norvegia, ţara în care se acordă premiul Nobel, nu face parte din UE, respingând de două ori iniţiativa aderării la comunitatea europeană, în două referendumuri organizate în 1972 şi 1994.
În acest an, un total de 231 de persoane şi organizaţii au intrat în cursă pentru acest premiu, într-o ediţie care părea extrem de deschisă, până în momentul în care televiziunea publică norvegiană NRK, în general bine informată, a făcut din UE “marele favorit”, joi seara, relatează Mediafax.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reacţionat, declarându-se “emoţionat” şi “onorat”, relatează AFP.
Premiile Nobel au fost create de savantul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, care în testamentul său a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an “sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu